• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ILTU
    ILTU --- ---
    VOY: Máma ho dělávala o dovolené se zeleninou. Osmažit cibuli, přidat papriky a rajčata, podusit a přidat to vepřové. Koření oblíbené. Příloha brambor.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: sýr urči. Hrášek!:)
    MALKE
    MALKE --- ---
    LYNCH: zdráhám se tomu tak říkat, no.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: bila ryze, hracek, mrkev a kureci maso s eidamem a kyselou okurkou. kecup mozno.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Myslím, že ještě nepadla hrachová kaše s uzeným, bramborové knedlíky plněné uzeným, halušky a bramboráky?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: já si vystačím s těma kolínkama, ale tady mají zajímavý nápady!
    Vepřové maso ve vlastní šťávě: Poctivá chuť doma i na cestách - Čongrády
    https://www.congrady.eu/novinky/veprove-maso-ve-vlastni-stave--poctiva-chut-doma-i-na-cestach/
    VOY
    VOY --- ---
    Poradte prosim co s veprovym ve vlastni stave. Neco co neni hod to na toast nebo smichej s kolinkama. At je to trosku vareni. Srbske rizoto je asi jedna z veci co by sla, jeste neco?
    ULO
    ULO --- ---
    ALEXIS: priste budu docitat ;)
    ULO
    ULO --- ---
    TRISSIE: ano! a s kyselou okurkou, ta je nezbytnan
    ULO
    ULO --- ---
    TRISSIE: OT: utcite je to vyborny, jen v nasi skolni jidelne bylo rizoto vzdycky kureci. Postup byl jeden den pecene kure, nasledovalo rizoto, nase skolni jidelna (nevim jestli takove byly vsechny, nase skola byla vzorova moderni skola) postupovala podle systematickeho dietetickeho ekonomickeho planu, ktery bychom dnes nazvali "no waste".

On topic: delala jsem rizoto v troube na dlouho na nizsi teplotu. Jak pises vsechno opect na sporaku zamichat s ryzi a nechat s poklickou pect. Ale kdyz pospicham, coz je vetsinou, tak to dam na 170.

tata s alzheimerem miloval koblihy, pul zivota je nejedl a najednou je milival a vzpominal. Podobne pusobily buchty na pare a ovocne knedliky, pritom tata nebyl na sladke. Radost mu delal taky chleb s nivou nebo s marmeladou.
    V domove senioru, kde byl, varili prave takovym starym zpusobem (jimala me nostalgie) prave aby seniori byli spokojeni. Libilo se mi, ze ke kazdemu jidlu davali treba svestkovy nebo tresnovy kompot, nebo misku okurkoveho, rajcatoveho salatu nebo zelneho salatu a polevku. Nektere pani jen od vseho uzobly, ale bylo to vic nez kdyby zobly od jednoho. Obecne ty babky mely rady takhle vic misticek, driv se to tak delalo.

Z jidel me napadly jeste knedliky s vajickem.
    muj dedecke si ted doprava tlacenku s cibuli, tresci jatra a sardinky. Olomoucke tvruzky, pivni syr a romadur si nostalgicky dava moje mama.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: ne moc krémová konzistence, strouhaný eidam a kyselá okurka
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: ale eidamu!
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Jako mražený file s hranolkama, to je moje oblíbené léto 80. let.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: já jsem většinu času spokojená s tím, že mám recepty domácí a recepty chalupářské, aspoň vím, že když uvařím na chalupě srbské rizoto, tak si nikdo nestěžuje, že bylo před týdnem, a doma jedeme variace na smaženou rýži (což by ovšem teda tchýně asi neocenila).
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: chápu. Na indukci to jde taky dobře regulovat, ale na elektrice je to vopruz, tak holt nižší výkon, laborovat s poklicí a bez a občas odložit vedle.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: důležitá otázka: co dělá "české rizoto"?

za mě fakt, že je to posypaný pořádnou vrstvou strouhaného sýra :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TRISSIE: opecu na pánvi zeleninovy/masovy základ a pak dam do mísy, přidám ostatní suroviny (tedy i rýži), dám do trouby a nechám být. Rýži neopekam, normálně proplachnu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VSICHNIMAME: Jal teda delas cesky rizoto jinak než mícháním?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: takže začnes na sporáku opečením masa a rýže a pak přesouváš do mísy?
    já mám hrnce vhodné do trouby, takže tenhle krok bych si ušetřila :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TRISSIE: dělám prikryte ve skleněné zapékací mise, cca 45 - 50 min, 180 stupňů. Záleží na druhu rýže, to si vychytas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam