• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: To je vlastně dobrý tip, super!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: Slede chces z ukrajinských speciálek…
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: mě chutnaj sledě z globusu. prodavaj nejen zavinace ale i jen filety*.
    achjo, takže vim kam po praci jedu, po bismark brotchen se mi stejska....

*) a sardinky
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, chtěl jsem si zavzpomínat na Nordsee a udělat si při pátku klasiku: bagetku Bismarck.

No a protože doma byly zavináče, zkusil jsem se zavináčem. Nebylo to ono, originálu se to ani neblížilo. Takže tudy ne, přátelé.

Vaše osvědčené tipy, jak si spravit chuť a udělat to správně? A kam na sledě? Lidl třeba?

(Googlit umím, házet odkazy na recepty netřeba. Jde mi to váš osvědčený recept/tip/whatever. Chtěl bych spíš nepřeplácanou minimalistickou klasiku, takže je jasný, že u ní bude hrát správná ryba dvojnásob důležitou roli.)

Děkuji.

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: Klicky se dost blbe mrazi, ty spis koupila v konzerve

Klíčky fazole mungo v mírně slaném nálevu | Grizly
    https://www.grizly.cz/bonduelle-klicky-fazole-mungo-v-mirne-slanem-nalevu-200-g

Nasekana jarni cibulka se mrazi dobre.

Bylinky nasekej, dej do tvoritka na led, zalej vyvarem na pho a zmraz, pak vyloupej kostky a uchovavej v zip lock pytliku v mrazakz. Tim si zachovají vic barvy a zamrazeni ve vyvari nenaredi polivku jako kdyby si to delala ve vode

Cesnek a chili normalne naloz do octového laku. Platky cesneku predem blansiruj, jinak zezelenají.

To vydrzi, to nech normalne v zavarovacce.

Vlastne asi to muzes zalit vroucim lakem a zavrit- tim se da preskociz blansirovano a bude to lehce zasterilovane.

Nakládaný česnek s chilli podle Šona – geniální chuťovka, která dodá asijským jídlům švih | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/nakladany-cesnek-s-chilli-podle-sona-genialni-chutovka-ktera-doda-asijskym-jidlum-svih-467828

Limety vymackej do mensi lahvicky a cajk.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ahoj,

mam dotaz.

Kamaradka veganka ma slabost pro phocko (vime vsichni o cem mlvuim, nevim jak se to jmenuje vegansky).

Takze ji to chci pripravit do mrazaku. Vyvar neni problem, to pogooglim. Ale na co se ptam... Nejvetsi "problem" mi prijde ta zeleninova vypln, da se mrazit po nejakych baliccich? Nebo to mam nahazot do toho vyvaru po porcich? Nebo treba nejak lip v minimu tekutiny nebo uplne bez tekutiny? Co byste rekli?
    Duvod je prosty - prodava se to trochu vic ve specializovanych obchodem a hlvne po velkym mnozstvi, rozhodne ne po porcich pro 1.

Dik.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    VSICHNIMAME: Není to sice vegetariánské, ale moje jediná zkušenost s HF byla, když jsme v ní u mamky dětem dělali rybí prsty. Takové ty mražené polotovary, co se za našich mladých let topily v horkém oleji.

Za mě to bylo z HF mnohem lepší.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    KURE: Díky.
    KURE
    KURE --- ---
    VSICHNIMAME: tady ví o HF ještě vic :)
    [Horkovzdusna friteza]
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Tady víte vše, tak se zeptám: přistála u nás z ničeho nic horkovzdušná fritéza, nikdy jsem se o tento spotřebič nezajímala, takže netuším. Co se vám osvědčilo v ní dělat? Jde mi teda hlavně o cokoliv vegetariánského. Recepty si pak najdu, spíše mi jde o to nasměrování, co dává smysl v ní dělat, a co jsou třeba slepé uličky. Děkuji.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MOIRAIN: Souhlasím, že když to uděláš blbě, může se jídlo zkazit za pár hodin.
    Zase nachystat jídlo dopředu na týden bez lednice také není zázrak, nebo náhoda.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Nám se osvědčilo, v poledne nevařit.Udělat teplé jídlo když vstáváš a chystáš se na cestu, přes den studená svačina a teplé pití z termosky a navečer vaříš, když si chystáš nocleh.

A jaké potraviny balíš záleží nač jedeš a kdy. Třeba v zimě se neostýchám brát máslo(zatím jsem k němu nemusel brát struhadlo :-). Když přijde na týdenní výpravu na vodu, v březnu, mimo civilizaci, chce to domácí přípravu.

Ale neumět si ukuchtit ani základ, to se snad toleruje jen předškolákům.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RUTHLESS: No tvoje volba. Někdo si udělá teplou, dobrou, voňavou baštu a ty budeš slintat a žvejkat studený. Ani čaj nebo kafe.
    Pokud vaříš jen pro sebe, může mít vařič váhu plechovky od konzervy, nebo být ta plechovka.Tolik k té ohromné váze. Studené stravy vezeš víc, takže bez ohně se proneseš víc. Když vás vaří víc, je to ještě lehčí.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RUTHLESS: jako potravinářský technolog ti řeknu, že jídlo se může zkazit (ne musí zkazit) za pár hodin, fakt bych si to nedovolila riskovat jíst já, a už vůbec bych to nepodala nikomu jinému
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: to nevadi, nepochopila jsi moji pripominku. Ano, obecne je to super, kdyz to maji vzit vsichni, kdyz je to skupinova vec a podobne. Ale ne kdyz je jeden sam solista. Tot vse
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: ohřát konzervu je záležitost na kolik, minutu, dvě?
    a můj syn vozí družinový vařič, nebo teda vařič je jedna z věcí, kterou berou hromadně a dělí se o to, co kdo nese.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: mit to ve vybave je asi ok, ale predtava, ze to mam jako jediny... To by me desilo, to bych byl desnej outsider. Ostatni si hrajou, blbnou uz po jidle a ty si varis... Nehlede na to, ze je to vyrazna zatez docela.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: varic na lihove kostky jsem mela ve standardni tabornicke vybave i ja coby osmilete pionyro-skautske skvrne, jeste ho mam nejspis na pude.
    Muj skautsky syn samozrejme na putaky vozi moderni kartusove, ted naposledy si vařili na putaku testoviny s pestem. Kdyz jsou dost stari na putak, jsou dost stari i na vareni.
    Toz tolik k tomu, ze varic mit nemuzou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHLESS: tak hodně záleží kdy, kdyby venku bylo 17 st, tak jidlo vydrží déle, než když máš venku na slunku 40 st., tam to pak jde pomerne rychle
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tak cela ta diskuze vznikla tak, ze jedou na cundr a nemsi ohrovat jidlo. Takze i ty krasny napady jak si ma vzit varic (wtf, takovej clovek snad nikdy nebyl na zadnym cundru s detma) byly naprosto mylne a irelevantni. Ja se pouze snazil poukazat na to, ze 2 dny se jidlo rozhodne nekazi a v klidu vydrzi. Coz jsem ocekaval, ze je jedna ze zadanych odpovedi, jelikoz tazatl(ka) na zacatku evidentne nemela moc zkusenosti s jidlem na vikend na takovou vypravu.

Protoze samozrejme varianta "rohlik se sunkoua sejrem" zcela jiste byla moznost, ale ptala se na "sofistikovanejsi" vecere.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    COUDAK: tak šup šup, sháněj další účastníky a připravuj řízky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam