• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    A co si myslíte o vztahu shybů a klavíru?
    Mám na pokoji tyč a docela jsem zvyklej shybovat, i do posilovny chodit, ale teď jak jsem začal hrát trochu víc, tak mám pocit, že bych neměl cvičit tímhle způsobem, že např když člověk dělá shyby, tak to drží přesně těma svalama co stahujou prsty i na piano, a tím žene žělo k tvorbě pomalejch typů svalů, což je přesně to co potřebuju co nejvíc vymýtit.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MARWIN_KOVAREX: s tim studiem jakesi teorie pro hru zcela souhlasim - ale je v tomto ohledu uz docela dobre dostupna i velmi kvalitni ceska literatura...
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    Po deseti letech začínám zase hrát (teď to budou tak dva měsíce) a začal jsem trochu zkoumat jaké informace jsou na netu k dispozici.

    Objevil jsem velice zajímavé anglicky mluvící fórum o hraní na klavír
    http://www.pianoworld.com/forum/

    Jsou tam fóra kde můžete dostat online lekci na klavír od někoho zdarma, nebo virtuální recitály atd.

    Mimo jiné mě to dostalo k čtení této knihy
    Fundamentals of Piano Practice: http://www.pianopractice.org/

    Zatím jsem jí nepřečetl celou, ale můžu potvrdit že obsahuje velice dobré informace důležité pro pochopení správného cvičení na klavír, a důvod proč je tak důležité takovu knihu číst je, že jak je tam uvedeno (mohu potvrdit) intuitivní metody jsou většinou špatné, a ty nejlepší metody jsou právě naopak "counter intuitive", myslím že každý kdo to myslí s klavérem alespoň vážně by si jí měl pozorně přečíst, a zkusit aplikovat v praxi, protože může ušetřit hodně času a frustrace.

    Dál tam je odkaz na http://www.pcsincnet.com/PW_Practice_Club/usertimedisplay.php, kde se může člověk zaregistrovat a logoat si jak dlouho a co cvičil.
    BRUN
    BRUN --- ---
    vim, ze je to hodne predbezne, ale od zari hledam vyuku hry na klavir.
    lokalita: praha
    zacatecnik

    ujme se me nekdo? :)
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MARU_P: pokud je to tohle sorrow, tak to byla Bartokova skola (ale ne Mikrokosmos, ale ta jina, ted neivm, jak se jmenuje)
    http://www.youtube.com/watch?v=i8t3uUBCJj4&feature=related


    CIHLOMORKA: vida - ja jako hendikep vnimam to, ze jsem odjakziva hrala z not a nejsem schopna hrat bez nich. Osobne si myslim (a mam to i overene na zacich), ze je snazsi zacinat podle sluchu a potom prejit k notam nez naopak.
    Rozhodne se noty daji naucit v jakemkoliv veku, ale je to soustavna prace jako kazda jina...
    CASHMEER
    CASHMEER --- ---
    CORNELA: Tak to by bylo od Tebe pekne :-)
    CASHMEER
    CASHMEER --- ---
    CORNELA: jazz muze byt cokoli, zalezi na pristupu ;-) Nahodou zrovna tyhle dve veci Girl from Ipanema a One note samba mela bys stale k dispozici?
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    ahoj, nemáte někdo tip na hezký jazzový noty? mám doma pár etud a teď se snažim poprat s dominantními jádry, ale potřebovala bych se v brzký době naučit něco, co dobře zní. hrála jsem 13 let a teď 2 roky pauza, takže se po dlouhý době rozehrávám...
    CASHMEER
    CASHMEER --- ---
    MARWIN_KOVAREX: No nevim, na nejakeho Bacha bz to mohlo stacit, myslim uhozy, ne kombinacni schopnosti ;-)
    CASHMEER
    CASHMEER --- ---
    CIHLOMORKA: Tak to mam podobny problem jako ty. Zacal jsem ted paty rok klaviru u sve ucitelky, soukrome..Cvicim prumerne hodinu dene, nestiham to moc. Predtim jsem nikdy nehral, krome nejakyho blbnuti a zkouseni na laciny 5ti oktavovy klavesy jen tak, nez jsem si rekl dost, a ze chci zacit doopravdy... Mam celkem dobry sluch a predstavivost, takze v ramci moznosti jsem schopen zaimprovizovat a navic mam naposlouchano, takze vim jak to ma tak nejak znit, ale v teorii docela plavu a taky ctu vsechno desne pomalu a pak spoleham na pamet :) Ma ucitelka mi vzdy radi, abych se nutil do toho co mi nejde. Prinutil cist nahlas noty co nejrychleji to jde, chvili odpocinek a pak zase dat mozku zabrat. A pak hlavne intonace. Naucit se zpivat podle noty nebo zpivat intervaly jeste predtim nez zahrajes danou notu nebo uplne bez klaviru. Jedine tak si spojis vizualni vjem se zvukovou predstavou. Jo, kdybych se toho taky sam ridil.. :-D
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    ANDY_C: z tychto moznosti jednoznacne yamaha - kvalita mechaniky, klavirny zvuk su prednosti yamahy. mozno ma gem lepsie ostatne zvuky, na ktore yamaha dost pravidelne kasle, ale to je uplne nepodstatne.
    ANDY_C
    ANDY_C --- ---
    DJ_RIPPA: ok, jsem domluvena s jednim jazzmanem, ze to poresime, pry se v tom vyzna a moje ucitelka klaviru mi to taky checkuje, ale jestli jsou lepsi drevene klavesy, pujdu bud do tehle: http://hudebni-dum.cz/good.php?goodId:3281|-Yamaha-CLP-370 nebo do tehle: http://hudebnicentrum.cz/inshop/skrinova-digitalni-piana/gem-rp-910-hpe.html ..tak az budu vedet vic, dam vedet teda


    CIHLOMORKA: dekuji, urcite se ozvu
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    ANDY_C: myslím, že to je dobrá volba. ty dřevěné klávesy jsou prý u Clavinovy vždycky lepší. tak dej vědět, jaks dopadla.
    DJ_RIPPA
    DJ_RIPPA --- ---
    ANDY_C: domluvime se na icq. esi najdu cas, kteryho moc nemam, tak sjedu urcite ;]
    ANDY_C
    ANDY_C --- ---
    CIHLOMORKA: tak uz to muzes smazat, dekuji moc, zni to dobre...nemuzu ji uz nikde najit, takze uz ji asi fakt nikde nedelaji,ja jsem si vyhledla tuto: http://www.ama.cz/p1223-yamaha-clp-370-clavinova-clp370/?gclid=CMWBg6rp9p8CFc9i4wodTg2gXQ protoze ma drevene klavesy, ale jeste jsem ji nezkousela, no budu muset nekde najit nejaky obchod asi a zkusit, btw nehral pritel nahodou nekdy na nejakou clavinovu s drevenyma klavesama?


    DJ_RIPPA: ja do toho jdu urcite, v dalsich 14dnech ji chci jit nekam vyzkouset, nechces jit taky se mnou?
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    vim, ze je to mozna marne, ale kdokoliv kdybyste vedeli o klaviru za odvoz pripadne do peti tisic, dejte prosim vedet. Brno pouze, at se s tim nemusim daleko tahat..

    Diky.
    MARU_P
    MARU_P --- ---
    Zoufale shánim noty z mýho dětství, u nichž nevim autora :-/ Tohle je jediný co si o nich pamatuju (pak eště můžu na požádání některý zazpívat, ale to se sem blbě přepisuje..):
    byl to sešit čtvercovýho formátu (mezi A5 a A4),
    autor (nebo autoři) byl tušim Polák
    názvy jednotlivejch skladbiček byly vždycky v angličtině, němčině a polštině
    některý z nich: Ve vlaku, Autobus, Oslík, Piosenka, The Sorrow.... bylo jich tam tak okolo 10ti
    byly takový fakt jednoduchý a krátký, ale hravý a originální
    ...tak kdybyste náhodou někdo tušil o čem mluvim, věděla třeba autora, nebo je dokonce měl doma (nebo je někdy někde viděl), dejte mi prosím vědět!!! Dík
    DJ_RIPPA
    DJ_RIPPA --- ---
    ANDY_C: esi do toho pudes, tak se stavim;] ze bych posleze domu taky zainvestoval. =] Pac sem loni po deseti letech vytah vod nasich stary klavesy od yamahy co maj 5 oktav, neni to nic moc, precejen ta klaviatura stoji za ho*no. Nicm. ruce uz relativne poslouchaj a prestava mi to stacit a najit pomer cena x vykon nebude jednoduchy =]


    CIHLOMORKA: imho to budou asi nervy ale urcite to pujde. a kombinace noty a odposlech pak bude zcela idealni, kor kdyz mas odpolsech zmaknuty (me se tohle osvedcilo) ;]
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    CIHLOMORKA: Mám takovou teorii, že když člověk píše celkem slušně celej život všemi deseti, tak to s tím klavírem většinou nezačne bejt tak hrozný, aby to nešlo, prsty jsou furt zvyklý.
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    CIHLOMORKA: Nojo, taky čtu noty dlouho, a dllouho mi trvá než se nějakou skladbu naučím, mám za sebou ale zase jenom dva roky hraní a pak deset let pauzu, a ty nejlehří chopinovy etudy ... maso no, ale si myslím, že je to jen o vůli a pravidelnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam