• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAWLISDomácí zprávy a komentáře - co se stalo, co se děje a co bude dál
    Sledujete také spřízněné kluby Zahraničněpolitické události, Evropská unie a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Ústava České republiky
    ---
    Zajímejte se, kdo je a jak hlasoval váš poslanec (vyhledávání podle krajů) a váš senátor (podle volebních obvodů)

Nejvíce ze všech se mi líbili dva hoši, kteří nesli na tyčích prázdný průhledný igelit bez jakéhokoli znaku. Opravdu, to mi připadalo jako naprosto nejvýstižnější politické heslo dneška.

Závazná pravidla: Toto je odborný klub. Pokud přímo z URL nebo automaticky doplněného titulku není jasný obsah linkovaného článku, uveďte shrnutí sami. OT a posty s nízkým poměrem signál/šum se mažou, vaše názory patří do Debaty k news. Vystříhejte se vlastních komentářů, které jsou zjevně zbytečné a provokující. A názory bloggerů taky mívají do přínosných komentářů taky hodně daleko...

rozbalit záhlaví
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    _BENNY: Tímto myslím naše debata končí. A vlastně jakákoli seriozní debata.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GREATDRAKE: myslim ze vic nez zajmy CR bude zastupovat zajmy EU, resp. hadam ze se mu nebude chtit jit proti zajmum Nemecka nebo Rakouska v pripade, ze se bude jednat o zajem Ceske Republiky. Swarzenberg imho patri spis jinam, nez na post ministra zahranici. ale treba me mile prekvapi...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    _BENNY: Ehm není tak těžké nahlédnout, že ministr zahraničí nepřichází k čistému stolu - ba naopak, zahraniční politika státu je věc na politice vnitřní v mnohém nezávislá a žijící si svým vlastním životem. Vzhledem k minimálnímu významu našeho státečku je hlavním úkolem ministra být v politice čitelný a konzistentní. Proč myslíš, že to Schwarzenberg nezvládne?
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    vy zapominate na ty akce hradu, kdy Hajek jmenem presidenta oslovoval vlastenecke ligy, narodni myslenky a jina poloskinheadska hnuti... v takovem kontextu je Klaus ******* ***** ****
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CAIDEL: mozna Pepik za pravdu VKovi neda, ale myslim si ze v jeho ocich VK podvedome stoupne.

GREATDRAKE: s tim souhlasim. silna osobnost, ktera ma silne zazemi a silnou podporu za zady, ackoliv se v nazorech s VK rozchazi. ale SW tak na me nepusobi, silna osobnost to sice je, ale neni mi jasne co by on zrovna v takove vlade chtel delat - hrat si na svem pisecku a rozchazet se nejen s VK, ale i s ostatnimi ministry z vlady? mno uvidime...
    HARALD
    HARALD --- ---
    _BENNY: Swarzenberg je, po celou dobu, co jej sleduju, snad nejkoncenzuálnějším politikem, kterého znám. což se ale nevylučuje se zásadovostí ve významných oblastech. rozhodně není člověkem, "který by si hrál na svém písečku proti vůli ostatních".
    Nevím, jaký bude ministr zahraničí, ale má k tomu nejlepší předpoklady.
    HARALD
    HARALD --- ---
    PUPEK: nevidím jediný nevyvrácený argument. nebo myslíš takové ty kecy, že ministr zahraničí nemá mít významnou část majetku mimo území ČR? nebo třeba ten argument, že Swarzerberg má rakouské občanství?
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    já teda o Schwarzenbergovi moc nevim, takže nejsem pro ani proti, ale jediný argumenty proti Klausovi co se ke mě dostali (viz Hřebejkovo vyjádření) jsou dost nekonkrétní a nevyvrací co on o něm říká
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    _BENNY: Naproti tomu vzhledem k jasné snaze V. Klaufe hrát si na zahraničněpolitickém písečku tvrdohlavě svou, je silná osobnost na pozici ministra zahraničí prostě třeba.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Jinak, jen otázečka, na to, jak to vidíte ostatní: Může se Klausovi tenhle, řekněme laciný populistický krok, zamířený na Pepíka Nováků, vyplatit?

Vycházel bych z následujících bodů:
    a) argumentace na podobných (cizák apod.) základech se bude Pepíkovi zřejmě zamlouvat
    b) většina zainteresované veřejnosti je ale proti a VK napadá
    c) mediální sférou tedy otřásá nespokojenost a většina komentářů vyzní proti VK
    d) nezmasíruje to Pepíka, aby si to rozmyslel a za pravdu VK nedal?

Aneb vždycky mě zajímalo, jestli si někdo v Horní Dolní prostě udělá názor a basta a nějaké mediální přestřelky se týkají jenom pár lidí, co ty noviny čtou, nebo jestli to do jisté míry reflektují alespoň částečně všichni?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    _BENNY: Ministr financí je jiná věc (tam se mi to přístup ODS taky nelíbí), nicméně tak jak já to vidím, tak Schwarzenberg má poměrně jasnou podporu všech, až na VK. To, která strana ho dosadila není zas tak podstatné (jasně, člověk by si rád představil, že nejsilnější koaliční strana posbírá všechny "silová" ministerstva, jenže paběrkování na ostatních ministerstvech by se poměrně logicky nelíbilo koaličním partnerům a koalice by se nekonala. Víc než mzahr mi vadí třeba ten ministr financí, nebo změna ministra obrany.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    bych=byl
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RETAL:
    HARALD:

jasne, i v Nemecku bych ministrem zahranici clen SZ, me jde ale hlavne o zpusob jakym byla vlada sestavena a jakym zpusobem byli ministri vybrani. nepusobi na me verohodne ministr, ktereho dosadila nejmensi strana a ktery nema vyraznou podporu i reprezentantu z jinych stran. post ministra zahranici je podle meho nazoru prilis vyznamny na to, aby jej mohla zastavat obycejna loutka nebo clovek, ktery si bude naopak hrat na svem pisecku trebas proti vuli ostatnich (napr. Cyril Svoboda drive a mozna Schwarzenberg nyni). stejne tak se mi nelibi, ze ODS prenechala post ministra financi lidovcum, to byl dalsi krok spatnym smerem.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    PREVIT: Myslim, že takovouhle obavu by sobě Václav Klaus nepřipustil ani v nejhlubší hypnóze a pod vlivem drog použivaných k výslechu tibetských mnichů.

Schwarzenberg je aristokrat, opravdu ale opravdu bohatý člověk, cizinec a ještě ke všemu "Němec". Vystoupením proti němu si nakloní všechnu možnou levici, s/prostý lid a ODS ho bude volit tak jako tak

Každopádně s tím co řekl Harald též souhlasím:)
    VANEK
    VANEK --- ---
    RETAL: Nu, pluralita <> majorita.
    Ale v tomto konkrétním případě aby si ODS dělala ekonomické experimenty doma a do zahraničí nechala jezdit někoho, koho tam nebudou bojkotovat, zjevně přijde i jí samotné (vyjma Zahradila a pár podobných) jako dobrý handl.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    HARALD: Jeste, nez jsem docetl tvuj prispevek do konce, presne me napadlo to, co pises v posledni vete...A zcela s tim souhlasim.
    RETAL
    RETAL --- ---
    _BENNY: Tenhle argument legitimitou většiny je dost vošajslich. Ani největší strana v koalici nereprezentuje dostatečný počet občanů ČR, aby tímhle ad hoc sítem prošla.
    HARALD
    HARALD --- ---
    _BENNY: Pojem "politika většiny" je jen jiný název pro prachsprostý populismus a podlézání se nejnižším pudům méně vzdělaných voličů. Klaus v podstatě Schwarzenberga označil za člověka s páteří, kterého nechce mít na pozici ministra zahraničí.
    Že by ministr zahraničí musel být reprezentantem "rozhodujících sil tvořících vládu", je praxí mnohokrát popřený nesmysl. Menšinové vládní strany mají zcela běžně post ministra zahraničí u nás i v zahraničí.

Spousta vaty bez reálných argumentů. Zcela souhlasím s Hřebejkovým komentářem z dnešních Lidovek, že Klaus se bojí Schwarzenberga jakožto člověka, který jej morálně i odborně převyšuje.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VIR_KENNY: v idealnim pripade :)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ministři vlády jsou zejména úředníci plnící vládní program.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam