• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HAWLISDomácí zprávy a komentáře - co se stalo, co se děje a co bude dál
    Sledujete také spřízněné kluby Zahraničněpolitické události, Evropská unie a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Ústava České republiky
    ---
    Zajímejte se, kdo je a jak hlasoval váš poslanec (vyhledávání podle krajů) a váš senátor (podle volebních obvodů)

Nejvíce ze všech se mi líbili dva hoši, kteří nesli na tyčích prázdný průhledný igelit bez jakéhokoli znaku. Opravdu, to mi připadalo jako naprosto nejvýstižnější politické heslo dneška.

Závazná pravidla: Toto je odborný klub. Pokud přímo z URL nebo automaticky doplněného titulku není jasný obsah linkovaného článku, uveďte shrnutí sami. OT a posty s nízkým poměrem signál/šum se mažou, vaše názory patří do Debaty k news. Vystříhejte se vlastních komentářů, které jsou zjevně zbytečné a provokující. A názory bloggerů taky mívají do přínosných komentářů taky hodně daleko...

rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    RETAL: To se mi nezdá; o Efektivním státu přece mluví často a rádi, a propustit zaměstnance nejde ze dne na den, ve státní správě zvláště - bude-li odstupné, není zatím jasno.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Nebo to chce udělat dřív, než se o tom začne mluvit..?
    VANEK
    VANEK --- ---
    RETAL: Od známého zaměstnance. Na http://www.mvcr.cz/zpravy/ jsem to nenašel, noviny jsem neprohledával; je divné, že by se nepochlubil, ale třeba to bere jako realizaci dávno již vyhlášeného záměru, nebo úplnou samozřejmost...
    RETAL
    RETAL --- ---
    VANEK: To je z novin, nebo tvůj postřeh? :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Z ministerstva vnitra: Langer vyhlásil, respektive zahájil program propuštění 20 % zaměstnanců. Atmosféra se dá krájet.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: a heleme se... ;o)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    LONESTAR: Možná ne tak docela. Možná to jen znamená, že Mlynář vlastně (stejně jako ostatní) vlastně nic neprovedl a byla to jen záminka pro likvidaci na objednávku... Těžko říct.
    RCR
    RCR --- ---
    LONESTAR: Neni to duvod proti stihani, je to duvod pro stihani tech ostatnich a to sdakra rychle a je to zaroven svym zpusobem polehcujici okolnost, takze i duvod proti tak vysokemu trestu.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    WITTGENSTEIN: to ovšem není argument PROTI stíhání Mlynáře, ale PRO stíhání i těch ostatních... to že tito stíháni NEJSOU, je politováníhodné...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Ještě ke kauze Mlynář, z Respektu, 22.1. 2006

Vědět z hlavy

Loni v říjnu upozornil Nejvyšší kontrolní úřad ministerstvo zemědělství, že existence jeho akciové společnosti Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, do které ze státního rozpočtu natekla během uplynulých let desítka miliard korun, porušuje zákon o zákazu obchodních společností pod ministerstvem. Případ je jako přes kopírák podobný Mlynářovu, čtyři šéfy rezortu, kteří od roku 2000 tolerovali tuto nezákonnost, se ovšem nikdo stíhat nechystá. Ministerstvo financí navíc začalo rovněž loni s prověrkou, zda i další vládní úřady nemají podobné nepovolené organizace, jako byla ta Mlynářova: podle neoficiálních zpráv byl tento prohřešek objeven na osmi ministerstvech a v další skoro dvacítce rozpočtových organizací. Zahájí tedy státní žalobce a policie trestní stíhání v těchto případech? „Já jsem obvinil Mlynáře, protože jsem přesvědčen, že zneužil pravomoc. Jak jsem k tomu došel, vám nebudu vysvětlovat. A co se týče těch ostatních, musíte se obrátit na tiskového zástupce,“ říká Jan Karabec. Mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka o tom, zda jeho úřad stíhá nebo se chystá stíhat další členy vlády za zřízení obchodních firem, „z hlavy nic neví“, ale slibuje, že se to pokusí zjistit. Zabere mu to však prý minimálně týden...
    Mlynářův případ vyšetřovala Michaela Hladká z finanční policie – v čem je podle ní ten případ odlišný od podobných, které se nestíhají? „Já se s vámi nesmím o ničem bavit, právo na informace o této věci si vyhradilo státní zastupitelství,“ odpovídá vyšetřovatelka. Na stejnou instituci odkazují i členové vlády dotázaní na to, jak hodnotí případ svého bývalého kolegy. „Já ani nevím, proč přesně je Mlynář stíhán, takže netuším, proč on ano, a ostatní ne,“ říká ministr vnitra František Bublan. „O té věci jsem se dozvěděl z tisku a nemůžu samozřejmě do ničeho zasahovat ani se na nic vyšetřovatelů ptát.“ Jeho vládní soudruh ministr financí Bohuslav Sobotka byl stíháním Mlynáře „překvapen“ – a ani on neumí „okamžitě a z hlavy“ popsat, v čem je vina Mlynáře jiná než chyba ostatních ministrů, kteří porušili stejný předpis. Překvapen je i zástupce NKÚ Václav Peřich. „Podobných případů jsme dělali desítky a se stamilionovými škodami,“ říká, „a nikdy nebylo zahájeno trestní stíhání. Nevím, proč se to stalo zrovna v tomto případě.“
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ještě ke kauze Mlynář ;-)
    Vy jste však byl členem dozorčí rady TESTCOM servis s.r.o., kterou jste si založili ze státních peněz a dále jste si zajistili na vládě trvalý přísun financí do TESTCOM servisu s.r.o. za zveřejňování informací v elektronickém Obchodním věstníku na portálu veřejné správy.
    Za celou dobu od ustavení dozorčí rady TESTCOM servis s.r.o. dne 30.9.2003 až do její likvidace v březnu 2004 jste dozorčí radu ani jednou nesvolal a sám osobně v s.r.o. také nic prý nezkontroloval. Dnes se schováváte za svou údajnou totální nevědomost, že jste prý nic nevěděl o tom, že pánové Mgr. Chmelíček a Novotný vyplatili 5 milionů Kč Capitol Internet Publisheru s.r.o. jednatele MUDr. Baránka, nevěděl jste prý nic o tom, že si v rámci údajné likvidace prodali sami sobě ke škodě státu (seděli ve všech orgánech obou subjektů) za cca 3 mil. Kč fiktivní nehmotný majetek, který by měla dostat příspěvková organizace TESTCOM v rámci likvidace zdarma, nevěděl jste prý nic o tom, že TESTCOM servis s.r.o. neměla žádné zaměstnance a byla jenom faktickým zprostředkovatelem, přes kterou peníze protékaly nekontrolovatelně pryč, nevěděl jste nic o tom, že 2 zaměstnance k vykonávání prací na Portálu veřejné správy (tj. k vykonávání prací, kterými byla pověřena TESTCOM servis s.r.o.) přijala ve skutečnosti příspěvková organizace TESTCOM, že náklady na jejich mzdy šly k její tíži, stejně jako technické vybavení, kancelář, telefony atd. Jak jste tedy zajistil onu státní kontrolu nad tokem financí v TESTCOM servisu s.r.o.? Jenom formálním jmenováním členů dozorčí rady pro krytí pánů jednatelů Chmelíčka a Novotného?
    Stále tvrdíte, že s.r.o. jste nechal založit proto, aby byl tok financí pod transparentní státní kontrolou (pod státní kontrolou je pouze a jen takový tok financí, který projde příslušnou kapitolou státního rozpočtu). Jak byla prováděna ve skutečnosti ona státní kontrola v TESTCOM servis s.r.o.?

http://neviditelnypes.zpravy.cz/dokument-kdo-sabotoval-jonasova-nebo-mlynar-a-spol-f8f-/p_spolecnost.asp?c=A070205_185933_p_spolecnost_wag
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VANEK: no, mě v posledních Literárkách rozsekal Jakub Patočka i Šícha, Šíchův článek už jsem ani nedočetla a pověsila milé Literárky doslova a do písmene na k tomuto účelu vyhrazený hřebík s tím, že už to nebudu číst... Ti chlapci dle mého trpí nějakou psychickou poruchou.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Ke starším tématům:

Jemelík v levicových, ergo Blistů nevěrohodnějších Literárkách: http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=3136 Nejpřekvapivější je asi jen závěrečné a zběžně načrtnuté "Soudkyně Silvie Slepičková působila po celou dobu řízení dojmem mimořádně pečlivé, odpovědné, inteligentní soudkyně."

A z Práva 02.02.2007 - (ads) - str. 02, Proti korupci chybí v zákoně důležitý paragraf:
    "Český trestní zákon totiž v některých případech umožňuje potrestat každého, kdo se nějakým hodnověrným způsobem dozví, že se připravuje nebo dokonce byl spáchán zločin a nepřekazí ho nebo neohlásí. Takovému člověku hrozí až tři roky vězení.
    Mlčení je ospravedlnitelné, jen pokud by oznamovateli nebo jeho blízkému hrozilo nějaké ohrožení. A to ještě ne vždy. Potíž je v tom, že přes neustálé novelizace trestního zákona se mezi ty vybrané zločiny, u kterých je trestné i mlčení, dosud neobjevil paragraf o uplácení a přijímání úplatku."
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Grin... přijmout dar není, nebylo a nemůže být protiprávní. Úplatné jednání je takové, kdy za tento dar se dostane dárci nelegální výhody. S cynickým úšklebkem je tedy možno přijímat pokusy o úplatek a dál konati řádně svou práci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RETAL: Ano, ale rozhodne by nemelo platit, ze politik na ktereho nekdo neco vytahne, automaticky odstoupi aniz by bylo treba mu neco dokazat - to by nadelalo vic skody nez uzitku, vime prece ze presumpce viny je chybnej postup. (pricti si k tomu, ze ja verim mediim jeste mene nez politikum)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    já tak nějak defaultně předpokládám, že většina lidí, kteří se nacházejí v pozicích, kde mají možnost rozhodovat, bere úplatky... jistě, tento předpoklad je založen pouze na subjektivních zkušenostech z podnikání, návštěv nemocnic a podobně, ale nemohu si pomoct...
    RETAL
    RETAL --- ---
    Média hlídají politiky mezi volbami.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RETAL: Nevim, nejak se mi to nezda.
    RETAL
    RETAL --- ---
    AXTHEB: Ano, to je přesně demokracie. :)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    banda novinaru, vypis z konta a pra svedku.
    Nevim, u remeslnika pochopim, ze si doma skudli penize z melouchu (i kdyz pul melounu?) ale u verejneho politika co ma za odpovednost verejne finance se mi to zda hoodne spatne. Ten ma mit alespon danova priznani v poradku a uz to proste vkladem na svuj osobni (to je ale vul!!!) ucet v hotovosti pul mega?
    Cunek asi nepatri mezi nejchytrejsi lidi.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    No pokud je nevinen, tak nevidim duvod, proc by mel odstupovat. To je pak demokrace, kdyz na sesazeni politika staci banda novinaru?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam