• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEUFO
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIKE: proboha, co to je za humoristickej magazin :P

    Amerika odtajňuje legendární Oblast 51. Skutečně tam měli "UFO letouny" - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...meli-ufo-letouny-111-/tec_technika.aspx?c=A110523_114650_tec_technika_pka
    JIKE
    JIKE --- ---
    Obama připouští, že mimozemšťané kontrolují USA: dělal si legraci? | SVOBODNÉ NOVINY BEZ CENZURY
    http://svobodnenoviny.eu/obama-pripousti-ze-mimozemstane-kontroluji-usa-delal-si-legraci/
    JIKE
    JIKE --- ---
    Nejpodivuhodnější svědectví z roku 1994. 60 dětí vidělo objekt, který připomínal UFO - Svět kolem nás
    http://www.svetkolemnas.info/...jsi-svedectvi-z-roku-1994-60-deti-videlo-objekt-ktery-pripominal-ufo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: ze se tim zabyva SETI neni nijak prekvapivy, je to jejich naplni prace :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO:
    Což tedy znamená, že můžeme napsat, že i podle seriózních astronomů „nejpravděpodobnější příčinou by mohla být takzvaná Dysonova sféra – gigantická umělá struktura vybudovaná vyspělou technickou civilizací“ (Hospodářské noviny) nebo obecně, ale stejně nesprávně, že hvězdu obíhají „objekty, které by tam dle znalostí současné vědy vůbec neměly být“ (Novinky.cz). Ve skutečnosti lze najít řadu vysvětlení, které požadavkům na vědeckou přesnost plně vyhovují. Koneckonců je vyjmenovávají i autoři původního vědeckého článku (připomínáme, že je dostupný zdarma), nad jejichž daty si Wright tak hezky zaspekuloval.


    ja myslim, ze na tyhle kauze je proste videt dulezitost vzdelani. bezny franta ctenar hnedka vidi mimozemstany, vedec vidi desitky moznosti....
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG:
    myslim, ze i zminka v technetu...

    Vědecký bulvár: Objevili astronomové mimozemskou „megastavbu“? - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/nasli-jsme-mimozemstany-083-/veda.aspx?c=A151019_131234_veda_mla
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    tak chlapi ze SETI na to nasadili svuj fonendoskop
    http://m.space.com/30855-alien-life-search-kepler-megastructure.html
    by ID VIRGO v klubu Cosmos in Brief
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MINERWA: bavi me ceska media, nekdy si rikam, ze je pisou dementi pro dementy :P

    Something—we’re not sure what—is radically dimming a star’s light | Ars Technica
    http://arstechnica.com/...e/2015/10/something-were-not-sure-what-is-radically-dimming-a-stars-light/

    Explanations

    The researchers then wondered if KIC 8462852 was the only star in the Kepler data behaving in this strange way. To find out, they constructed an algorithm to search for similar extreme dips in the star’s brightness. They found over a thousand of them, but the rest turned out to be either binary systems undergoing eclipses, sunspot activity, or errors in the Kepler instrument itself. When they’d reviewed all the candidates, not a single other star had the same behavior.

    That means it’s likely not a common phenomenon. So what is it? The main problem is that, while there is periodicity within the dimming pattern, the full, overall pattern is not periodic. Multiple events that aren’t periodic are hard to create a model for. But the researchers evaluated as many possibilities as they could think of. These are:

    Instrument or data errors: The first possibility the researchers discuss is that the dimmings are caused by the instrument itself, just like a smudge on your camera lens can produce an image that looks like a UFO. To rule out these glitches, they applied data analysis algorithms, checked to make sure no cosmic ray events were recorded at the same times as the dips (as those can sometimes cause errors in electronic devices), looked at the light from neighboring sources recorded by Kepler to see if those displayed the same patterns (they didn’t), and more. At the end of this analysis, the researchers concluded that the pattern Kepler’s seeing is not a technical problem—it’s a real astrophysical event.
    Variable stars: Some stars see their brightness vary naturally. But KIC 8462852 doesn’t match the characteristics of most known variables. There is, however, one type that could almost fit the bill and could even explain some of the weirdness in KIC 8462852’s graph. These are Be stars, and they’re spinning so fast they’re essentially breaking up, ejecting material every so often. This is often seen as a bright emission, but sometimes it can cause dimming. But Be stars produce excess infra-red light, which isn’t the case here; the star's temperature is also wrong, among other issues. Close, but no pez.
    Dust getting in the way: Another possibility is clumps of dust loosely orbiting the star, periodically obscuring it. While there’s no way to rule this one out, the researchers “disfavor” it, because KIC 8462852 doesn’t seem to be a young star, and older stars don’t tend to maintain these sorts of dusty disks (they tend to condense into planets).
    Debris getting in the way: It’s possible that the system has an equivalent (but far more dense) version of our asteroid field. If so, maybe some of that material is getting in the way. Alternatively, objects like broken up comets or debris from planetary collisions could cause dimmings. This one is actually something of a promising possibility, so the researchers discuss it in more detail.
    HYENA
    HYENA --- ---
    MINERWA: A hospodářky...
    Kosmický teleskop Kepler možná objevil hvězdu, kterou zkrotily inteligentní bytosti
    http://zahranicni.ihned.cz/...eskop-kepler-mozna-objevil-hvezdu-kterou-zkrotily-inteligentni-bytosti
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    tak už se to blíží :D
    Kolem hvězdy KIC 8462852 obíhá něco podivného. Vypadá to jako dílo civilizace, žasnou vědci – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...62852-obiha-neco-podivneho-vypada-to-jako-dilo-civilizace-zasnou-vedci.html
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VRBIK: jak vidis, tak se zatim toto ztmivani bez trpasliku vysvetlit nedari. resp. se to zatim nedari uspokojive vysvetlit ani s trpasliky.
    mmj. by me stale zajimala odpoved na moji predchozi otazku.
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    PALEONTOLOG: WTF? Jak to s tim sakra souvisi? Occhamova britva etc neasi
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VRBIK: myslis ze kdyz jsme se mohli vyvinou my, nemoh nikdo jinej?
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    PALEONTOLOG: vzhledem k tomu co vim, tak je to extremne nepravdepodobne.. asi tak jako ze za gravitaci muzou mali neviditelny trpaslici
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VRBIK: ale kazdopadne ve star treku je jeden pribeh venovany dysonove sfere. kdyz uz jsme ve scifi-auditku :P
    Relics (ST:TNG 6x04) [Star Trek · CZ]
    http://www.startrek.cz/startrek.php?x=1003130
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VRBIK: ja vim, ze je nepravdepodobna, ale neni mozny ji vyloucit. navic my si tezko dovedeme predstavit, za jakym ucelem, jakou technologii, by nekdo shromazdil takove mnozst materialu k zakrytu. z terestrickych lľpomeru v tomto vychazet nelze. nechci to prilis rozvijet, jenom tohle nevylucuju. pripada mi, ze ty to jako moznost kategoricky vylucujes.
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    PALEONTOLOG: je vysoce nepravdepodobna.. uskali dysonovi sfery je v obrovskem mnozstvi hmoty, kterou by bylo potreba shromazdit.. myslim, ze pro dysonovu sferu kolem zeme by byla potreba cela dalsi planeta surovin, nebo jeste vic..
    STRYX
    STRYX --- ---
    SVANC: Zachovani energie. At s ni budou delat cokoliv musi to nakonec chladit tj vyzarit.
    HYENA
    HYENA --- ---
    SVANC: To je pravda, ale energeticky vyhodnejsi je sbirat uv a viditelny, protoze ho je nejvic a ma vyssi energii. To ir mozna mysli jako ztraty premenene v teplo a vyzarene ven. Pripustime-li, ze by tak vyspela civilizace nemela dejme tomu aspon 90% ucinnost premeny svetla na el. Stejne by infracerveny vykon byl v radu jednotek %

    PALEONTOLOG: Nemel jsem cas precist si cely puvodni dokument, ale grafy svitivosti jsou nepravidelny s takovyma spickama, ze je to senzace i bez emzaku :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    HYENA: Zaujala mě tam věta: Such a sphere would be dark in visible light but emit a lot of infrared.
    Tomuhle předpokladu moc nerozumím. Kdybych hypoteticky připustil, že to jsou panely cizí inteligence, tak by přece z hlediska efektivity sběru energie bylo rozumnější využívat nejenom viditelnou část spektra, ale i infračervenou část a obecně co nejširší spektrum záření.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam