• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEUFO
    SVANC
    SVANC --- ---
    KALIPH: Jasně, ty nic nepopíráš, jenom píšeš věty jako "Ono ani fakt, že dvě a dvě jsou čtyři, není neotřesitelné dogma."

    Btw odkaz na tohohle pána bych bral jako vtip, kdybys to očividně nemyslel zcela vážně. Jeho cesta od The Mystagogy of the Holy Spirit přes Giza Death Star Deployed až po The Philosopher's Stone: Alchemy and the Secret Research for Exotic Matter musela bejt docela jízda :D.
    OK, stačilo... :)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: Opět jde od tebe náboženská reakce, nemohu si pomoct.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: Přečti si Farrella a pak mi to řekni znovu. Nepopírám vůbec nic.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KALIPH: Jestli něco doopravdy lze dokázat s jistotou, tak to jsou pravidla a zákonitosti matematiky.
    Popírat i tohle je být řidičem jedoucím na dálnici v protisměru, zato však s jasným přesvědčením, že špatně jedou všichni ostatní.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    JIKE: Tohle je pecka!
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: Anebo naopak - a to nemůžeš vědět.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KALIPH: V tom smyslu, v jakém tento součet dvou čísel chápeme, vždy platí, že dvě a dvě jsou čtyři. Skoro bych řekl, že zpochybňování i takovéhle věci by mohlo být chápáno jako příznak ztráty smyslu pro realitu.
    JIKE
    JIKE --- ---
    9 minut
    Nebo cely

    THIS VIDEO WILL CHANGE YOUR VIEW OF THE WORLD
    http://www.youtube.com/watch?v=N8jNeKwMNAU
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: Ono ani fakt, že dvě a dvě jsou čtyři není neotřesitelné dogma. Pěkně o vědeckém zřeknutí se algebry (nacisty) píše J. Farrell. [ KALIPH @ UFO ]
    SVANC
    SVANC --- ---
    KALIPH: Ale houby, reagoval: SVANC.
    Teď už se dozvím, jestli i tvrzení, že jedna a jedna jsou dvě, je pouhou vírou? Popř. kde pro tebe končí vědecká pravda, která je ještě nepopiratelná?
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: [ KALIPH @ UFO ]

    SVANC: Jako kdybys někdy zareagoval na ten stroj, co jsem viděl. Ne, opravdu se neobviňujme.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KALIPH: Sorry, ale to mi zní prostě jako žvást. Dotaženo ad absurdum by pak i přesvědčení, že jedna a jedna jsou dvě, bylo pouhou vírou.
    Jinak na předchozí dotaz jsi neodpověděl a upřímně řečeno mě to ani nepřekvapuje.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: Kámo, pokud je celej tvůj život subjektivismus, pak je tvá víra v objektivismus vědy opravdu jen "víra" v něco mimo tebe, s čím bohužel ani nemáš přímý kontakt.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KALIPH: Sorry, ale srovnávat slepou víru opřenou jen a pouze o ni samou s přesvědčením o platnosti mnohokrát prokázaných vědeckých faktů je hodně mimo. A můj osobní život neřeš, o něj tu opravdu nejde.
    Docela by mě ale zajímalo, co všechno z toho, co dnes pokládáme za vědecky prokázaný fakt, by se podle tebe mohlo ukázat jako mylné. Děkuji předem za konkrétnější odpověď než něco typu "všechno".
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: Děláš to samé, co nábožensky založení lidé dělali odnepaměti. Akorát sis místo Boha vybral vědu.

    Já ti říkám, že můžeš uctívat vědeckou objektivitu jak chceš, ale pro tvůj osobní život to nemá žádný význam, vyjma Boha na piedestalu. Já svého Boha z piedestalu dávno sundal, přeju ti, abys v životě našel sílu udělat to samé.
    SVANC
    SVANC --- ---
    ZUULLUU: Nevím sice, co myslíš čísly "za hranicí běžně představitelných", ta budou nejspíš pro každého jiná :D, ale zrovna matematika je dobrým příkladem oboru, kde se změny ve smyslu zneplatnění již poznaného čekat nedají. Resp. jistě se objeví nové poznatky, jako když např. až v roce 1994 Andrew Wiles prokázal platnost Velké Fermatovy věty. Ale právě proto, že poznatky v tomto oboru lze bezezbytku matematickými nástroji dokázat, lze téměř s jistotou říci, že nikdy nepřijde někdo další s tím, že daný výrok neplatí, a také to dokáže.
    SVANC
    SVANC --- ---
    KALIPH: Posouváš to zase někam jinam. Nebavím se o "subjektivní realitě", která může být ovlivněna vším možným, požitím látek počínaje a duševní chorobou konče, ale o reálnosti vědeckého pohledu na svět. Stále to je reakce na JIKE. A tento vědecký pohled já osobně považuji za reálný v tomto smyslu: SVANC. Nebo ještě jinak, nejsem přesvědčen o tom, že se časem objeví nějaké další "dimenze", které nám ukáží, že naše současné poznání je omyl a všechno je jinak.

    ZUULLUU: Slovo "ezopíča" jsi použila ty, nikoli já. Celý tvůj post je plný řečí o tom, že naše realita je "blud", přičemž ale neuvádíš jediný validní argument, proč by tomu tak mělo být.
    Já bych za projev bludu spíše označil názor, že pro násobení (to je totiž to, čemu slouží násobilka), může být něco "presnejsiho". Pokud ti např. výsledek 8 x 8 = 64 připadá jako něco, co může být ještě zpřesněno, tak se asi nemáme moc o čem bavit.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    SVANC: Realita je samozřejmě jenom jedna - to, co z ní vnímáš, už nemusí mít s realitou vůbec nic společného.

    Až budeš jednoho dne umírat, bude za tebou jen historie tvého vnímání.
    SVANC
    SVANC --- ---
    ZUULLUU: Kdyby ses o fyziku zajímala podobně jako o ezo, chápala bys, že např. zrušení platnosti Newtonových zákonů je podobně pravděpodobné, jako by bylo zjištění, že neplatí malá násobilka. A jo, fakt si myslím, že třeba tohle bude platit věčně. Pokud mě kvůli tomu chceš považovat za omezence, klidně si posluž :).
    SVANC
    SVANC --- ---
    LUKK: Já to tady s těma ezoshitama nerozjel, sorry :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam