"Na cestě individuace v nějakém okamžiku takřka nevyhnutelně projdeme spirituální krizí. Ta s sebou může přinést sestup do podsvětí, smrt a transformaci. Máme-li na této cestě dozrát, musíme porozumět smyslu toho, co se děje. Pokud na psýchu reagujeme obratně a objevíme smysl a vhled, jež cesta pustinou poskytuje, může nastat léčení a transformace. Jsou lidé, kteří věří, že duchovní cesta by měla přinášet pouze zážitky světla, lásky, radosti a transcendence. U mnohých z nás však tato cesta zahrunuje sestup do podsvětí k hlubinám moudrosti, která není tak idealisticky naivní. Osvobození přichází, když jsme schopni se dotknout hlubin své bolesti, dovolit si kapitulaci a vyjít proměněni. Není to cesta pro bázlivé, většinou však stejně nemáme na vybranou. Na své duchovní stezce jsem se hodne modlil, abych byl schopen transformovat se a překonat svá omezení a strachy. Mám však podezření, že to často bylo s tímto podtextem: "Ať to ale prosím moc nebolí." Až s postupujícím časem jsem dozrál k opravdovému přijímání růstu, který přichází skrze chaos a bolest."
Rob Preece - Moudrost Nedokonalosti