REDGUY: neříkám všechen.. jen, že vodík co uteče, prostě uteče. chápu, že v situaci neustálého růstu hladiny moří se nedostatek vodíku nejeví, jako zrovna akutní :-)
Kupodivu, nenašel jsem nic o riziku úniku vodíku, ale jiný problém: sice se bude ve stratosféře rekombinovat s kyslíkem na vodu, ale tím pádem hrozí ztenčení ozonové vrstvy:
Hydrogen economy might impactEarth's stratosphere, study shows | Caltech
http://www.caltech.edu/news/hydrogen-economy-might-impactearths-stratosphere-study-shows-722
takže vodíková ekonomika jsou možná tak trochu "freony 2.0" :-)
JAZZZ: ehm, vodu si fakt nezfúzujeme, max. tu těžkou, ale je dobré poznamenat, že deuterium je _těžce_ neobnovitelný zdroj (což si málokdo uvědomuje... pravda, ve sluneční soustavě ho jde těžit všude, kde je voda, ale když už něco přepravovat, tak asi He3, pokud se fakt někde hromadí v povrchových vrstvách regolitu...). ale hlavní problémy fúze jsou jinde (pokud je vůbec možná... což vzhledem k silně nelineárnímu chování plazmy není až tak jisté...). (podle mě v tomhle klubu offtopic)
hlavním problémem vodíkové ekonomiky je nízká celková efektivita cyklu (na což si lze odkazy najít snadno), nemožnost rekuperace při brždění elektromotory, apod. - když už, měla by snad smysl v hybridní podobě s akumulátory, možná. vedlejším problémem je ta skladovatelnost, no a negativní externality úniků by se projevily až při fakt masivním nasazení (které, vzhledem k nízké účinnosti, nejspíš nehrozí)
myslím, že všechny tyhle provozní vady různých obnovitelných zdrojů a "neškodných cyklů" strašně deptají všechny eko-technology: fosilní technologie, ačkoliv nakonec překvapivě neúčinné (většina energie se změní v teplo!) si prošly staletou evolucí a to masové nasazení vytváří dojem, že phase-out je prakticky nemožný.
já třeba nevěřím, že někdy elektromobilita nahradí dnešní osobní auta v dnešním plném rozsahu: to spíš zaniknou pracovní místa, do kterých se dnes dojíždí autem, a lidi místo toho budou víc pracovat z domova přes Interent. (jako zákony ekonomiky přesně toto tvrdí, pokud poptávka po nějaké vzácném zdroji vzroste, a současně to, co je nabízeno - tedy práce - je substitovatelné - např. prací z domova...)