• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ehm, časopis Týden si může samozřejmě štěpit co chce, protože tištěná média jsou přece nesmrtelná (po té, co vstoupila do éry post-truth :-), ale tobě bych silně doporučoval štěpit spíš vodu, než vodík :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: http://www.tyden.cz/...da/technologie/synteticka-molekula-stepi-vodik-a-vyrabi-elektrinu_261823.html
    EnviWeb
    http://www.enviweb.cz/printclanek/archiv/98666/

    pokud budu stepit vodik teplem a zbytkem vytapet mesto nevidim problem - je to bonus. Predstav si ze misto uhelky co na kraji pardubic chrli CO2 do ni budu hnat vodu. Bude chrlit vodik a elektrinu a zbytkem jeste vytapet to co ta teplarna s malou elektrarnou :-) Je tam v necem problem? http://www.hytep.cz/cs/vodik/informace-o-vodiku/vyroba-vodiku/664-vyroba-vodiku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne nemám rád, ale tohle prostě říkají čísla (která pro změnu máš rád ty, nebo to aspoň tvrdíš)



    Asi se ta účinnost konverze u některých stupňů celého cyklu může zlepšovat - u baterií je ale dost působivá už teď.

    Podívej, to není tak, že "nemám rád" vodíkovou ekonomiku. Tam jde spíš o to, že jde o poměrně starý nápad - sahá do 50tých let 20.století, kdy jsme spoustu dnešních technologií neznali a např. si ani neuměli představit, že výpočetní výkon na jednotku spotřebované energie tak strašně moc vroste, apod. Takže spíš, že něco "nemám rád" jde o to, že "atompunková" paradigmata 50tých let jsou vesmě překonaná.

    Co je nahradilo dnes, to není jasné - protože ty původní přímočaré eko-topie let 70tých se taky nerealizovaly, 90tá léta už cítila, že něco bude jinak, ale nebylo ještě přesně jasné, co - no a dneska jsme už v pytli úplně a nějaká jednoznačná vize neexistuje - na jednu stranu singularisti poblouznění možností (či hrozbou) exponenciálního vývoje technologií, na druhé straně viditelné zabarikádování se některých už hodně oldschool technologií z víceméně ekonomických důvodů....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: pěkné... ale i když získáš katalyzátor skoro zadarmo, tak prostě do vodíkového cyklu vzhledem ke všem ztrátám v různých fázích výroby a skladování nacpeš té energie i několikrát víc, než do bateriového "cyklu".
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: me slo jen o to udelat ten clanek bez platiny ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: proc nevzit reaktor misto uhelky a na jednu stranu hnat vodik a na druhou dal vytapet chvaletice pardubice atd??? :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak ona výroba vodíku elektrolýzou má fakt mizivou účinnost (zatím). Proto se většina vodíku v současnosti vyrábí z metanu
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: bude vždy cca tak 3x levnější - hele, tohle dokazes nejak dolozit, nebo je to zase jen takovej nahodne vymyslenej xfakt, vychazejici hlavne z toho, ze nemas rad vodikovou ekonomiku?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: Vem misku se slanou vodou, děj do ní dva uhlíky a připoj proud. Až tam budou bublinky tak to odpoj a změř napětí a proud. Teď vyměnit sůl a oddělit nádoby aby jsi mohl plynovat. Jak by se to chovalo dát do elektrod přívod kyslíku a vodíku? Nerozumím tyhle chemii tak se ptám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak v podstatě, nějaké hybridy mezi palivovým článkem a baterií, možná (např. elektrokolo, které si dobíjí baterii z palivového článku, nemá takový výkon toho článku, aby utáhlo přímo motor na plný výkon).

    to může souviset i s tím, že platina na elektrody těch palivových článků je drahá a nedostatková a tedy čím výkonější palivový článek, tím dražší - takže palivový článek funguje spíš jako "samonabíječka" (podobně jako vozítko Curiosity na Marsu, které si taky plutoniovým generátorem dobíjí lithiovou baterku)

    pořád ale musíš vzít v úvahu celkovou účinnost cyklu, a tady prostě "elektřina z přímo dobité baterie" bude vždy cca tak 3x levnější, než "elektřina z vodíkové ekonomiky" (a to nepočítáme cenu těch komponent).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    souhlasím s tím, že baterie mají větší budoucnost, ale i auta na palivové články mají rekuperaci (standardně mají nějakou malou baterku - větší než obyč hybrid (starý Prius))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak slovo do pranice... nesouhlasím s tímhle článkem, myslím si, že baterie mají větší budoucnost, než palivové články na vodík (a to zejména kvůli daleko větší účinnosti celého cyklu a možnosti rekuperace, která kromě energie šetří i brzdy...)
    Dieselové automobily nemají budoucnost, potvrzují fakta i predikce expertů — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...elove-automobily-nemaji-budoucnost-potvrzuji-fakta-i-predikce-expertu
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Na té zahradě kam to můžu dát stejně není stín :-(
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ABDULAH: 10Ah baterie a 100mA prumernej odber znamena, ze staci ctyri dny spatnyho pocasi, coz v zime neni problem, a jsi na suchu. Proto se snazim naznacit, ze bych se zameril na co nejnizsi odber, protoze kdyz ho srazis na jednotky mA, tak ti ta baterka najednou vystaci na nekolik mesicu a ani se nemusis s nejakym solarem srat, proste jednou za dva mesice vymenis baterku. Coz muze bejt docela dobrej napad, protoze solarni panel znamena, ze to cely je mnohem vetsi (a napadnejsi a nachylnejsi k ukradeni/vandalismu), musi to bejt umisteny na slunicku, coz jednak komplikuje instalaci, jednak zhorsuje presnost mereni teploty.

    Ale je to tvuj projekt, delej jak myslis...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: proc resis odber DCF 1mA? a GPS tam bude jen pokud pujde odemknout ten modul jinak uznavam tam nebude - cca 10mA. Vystup toho senzoru co meri rychlost vetru je no jedna otacka jeden impuls. A mereni smeru ma nejaky 0-5V. Udometr ma 0-5V. Wifi a BT dohromady je proto ze - http://www.ebay.com/...ifi-Support-Linux-Window-/282264976219?hash=item41b84dbb5b:g:sbQAAOSwA3dYNGea

    premejslim ze to udelam ciste na nem :-)

    Neptej se prosim - no jen doufam ze mi nekdo poradi s navrhem toho solaru :-) Abych mel optimalni uhel natoceni a baterie :-) nevim proc se resi co tam chci mit :-(
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDGUY: Uhlí a solár?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Nerozumim. Proc tam vubec chces mit GPS? Kdyz to bude stacionarni stanice? A proc to DCF77? Znovu, jestli se budes jednou za hodinu synchronizovat pres wifi, tak nepotrebujes extra zdroj casu. Nemluve o tom, ze pokud tam budes mit tu GPS, tak z ni mas cas taky.

    A co se vetru tyce, jakej vystup je ze senzoru? Nebo je budes stavet taky?

    wifi a bt modul - wut? wifi a bt? Oboje? Proc?

    rekneme ze tam ma byt zlom spatne a dobre energie ... uhmmmm... bojim se zeptat.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: budu stavet a abych ti odpovedel proc 100mA tak to je se vsim i drojema na ruzna napeti atd - ono si ty mA sectou :-)

    Vzhledem k vetru bych rad snimal tohle porad a za dany usek treba tu hodinu vyhodil minimalni a maximalni plus "dlouhodoby" nejaky prumer. To same smer vetru. GPS by bylo dobre mit taky trvale zapnutou. chtel jsem vynechat pulsni DC-DC menice a budu potrebovat dve napeti 5V a 3,3V je to dan za lacinejsi snimace.

    No jinak by se dalo do tech 40mA dostat no. Musi tam bejt ale trvale zapnuty arduino co bude pocitat atd ... no a wifi a bt modul se da opravdu zapnout jednou za cas. Ono to DCF zere asi 1mA :-D a GPS po nabehu se da nacpat do 10. Ten zbytek jako gyro atd je jen abych neco prokazal v dane oblasti :-) rekneme ze tam ma byt zlom spatne a dobre energie :-D a tak tam chci mit kompas atd a ukazat tem dotycnym ze melou hovna :-DDD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam