• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ABDULAH: 10Ah baterie a 100mA prumernej odber znamena, ze staci ctyri dny spatnyho pocasi, coz v zime neni problem, a jsi na suchu. Proto se snazim naznacit, ze bych se zameril na co nejnizsi odber, protoze kdyz ho srazis na jednotky mA, tak ti ta baterka najednou vystaci na nekolik mesicu a ani se nemusis s nejakym solarem srat, proste jednou za dva mesice vymenis baterku. Coz muze bejt docela dobrej napad, protoze solarni panel znamena, ze to cely je mnohem vetsi (a napadnejsi a nachylnejsi k ukradeni/vandalismu), musi to bejt umisteny na slunicku, coz jednak komplikuje instalaci, jednak zhorsuje presnost mereni teploty.

    Ale je to tvuj projekt, delej jak myslis...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: proc resis odber DCF 1mA? a GPS tam bude jen pokud pujde odemknout ten modul jinak uznavam tam nebude - cca 10mA. Vystup toho senzoru co meri rychlost vetru je no jedna otacka jeden impuls. A mereni smeru ma nejaky 0-5V. Udometr ma 0-5V. Wifi a BT dohromady je proto ze - http://www.ebay.com/...ifi-Support-Linux-Window-/282264976219?hash=item41b84dbb5b:g:sbQAAOSwA3dYNGea

    premejslim ze to udelam ciste na nem :-)

    Neptej se prosim - no jen doufam ze mi nekdo poradi s navrhem toho solaru :-) Abych mel optimalni uhel natoceni a baterie :-) nevim proc se resi co tam chci mit :-(
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDGUY: Uhlí a solár?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Nerozumim. Proc tam vubec chces mit GPS? Kdyz to bude stacionarni stanice? A proc to DCF77? Znovu, jestli se budes jednou za hodinu synchronizovat pres wifi, tak nepotrebujes extra zdroj casu. Nemluve o tom, ze pokud tam budes mit tu GPS, tak z ni mas cas taky.

    A co se vetru tyce, jakej vystup je ze senzoru? Nebo je budes stavet taky?

    wifi a bt modul - wut? wifi a bt? Oboje? Proc?

    rekneme ze tam ma byt zlom spatne a dobre energie ... uhmmmm... bojim se zeptat.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: budu stavet a abych ti odpovedel proc 100mA tak to je se vsim i drojema na ruzna napeti atd - ono si ty mA sectou :-)

    Vzhledem k vetru bych rad snimal tohle porad a za dany usek treba tu hodinu vyhodil minimalni a maximalni plus "dlouhodoby" nejaky prumer. To same smer vetru. GPS by bylo dobre mit taky trvale zapnutou. chtel jsem vynechat pulsni DC-DC menice a budu potrebovat dve napeti 5V a 3,3V je to dan za lacinejsi snimace.

    No jinak by se dalo do tech 40mA dostat no. Musi tam bejt ale trvale zapnuty arduino co bude pocitat atd ... no a wifi a bt modul se da opravdu zapnout jednou za cas. Ono to DCF zere asi 1mA :-D a GPS po nabehu se da nacpat do 10. Ten zbytek jako gyro atd je jen abych neco prokazal v dane oblasti :-) rekneme ze tam ma byt zlom spatne a dobre energie :-D a tak tam chci mit kompas atd a ukazat tem dotycnym ze melou hovna :-DDD
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ABDULAH: Ciste od pohledu, "prumerny odber 100mA" mi prijde _strasne_ moc. Primarne proto, ze u meteostanice fakt nepotrebujes data snimat stokrat za sekundu. Praticky ti staci jednou za deset minut, jestli chces extra machrovat, tak jednou za minutu, ale i to je moc. Coz znamena, ze vetsinu casu to muze bejt vypnuty, cpu ve sleep modu, cili odber v podstate nula. Jednou za deset minut se to probudi, behem vteriny olizne senzory a zase usne, hotovo. Cili v prumeru to bude zrat mnohem, mnohem min nez 100mA.

    Coz samozrejme stoji a pada na tom, jestli ty senzory muzou fungovat takhle davkove: barometr, teplomer a snimac osvetleni urcite ano. Anemometr hadam ze taky, nevim presne jakej z nej je vystup, ale jestli nejakej zakladni "puls na otocku", tak to muze jit na nejakej interruptovejej/counterovej vstup kontroleru, kterej to bude pocitat bud uplne automaticky, nebo s minimalni (a rychlou, energii nezerouci) softwarovou obsluhou. Udometr... netusim na jakym principu meri. Prutok? Vejska hladiny? A nejak mi unika, proc na stacionarni meteostanici chces GPS, magnetometr, akcelerometr a gyroskop. Pokud nemas nejaky dost katastroficky ocekavani ohlede sopecny cinnosti v dany oblasti, prijde mi to dost zbytecny. DCF77 nepotrebujes, cas udrzis s dostatecnou presnosti mezi synchronizacema pres wifi.

    Cili, jak je na internetu zvykem, tvoji otazku na solar jsem kompletne zignoroval a misto toho jsem odpovedel na neco jineho 8) Ted mi dochazi, ze mozna zbytecne - tu meteostanici mas nejakou hotovou, ktera proste ma 100mA prumernej odber, nebo budes nejakou stavet?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    resim problem ohledne meteo stanice a tady jsou ty nejlepsi z nejlepsich co se tyce ohledne solaru.

    klidovy odber cca 50mA, maximalni odber cca 500mA, prihlaseni k wifi jednou za hodinu atd 500mA.

    celkovy odber v prumeru pocitam tak 100mA. Potrebuju solarni panel co nejmensi a baterie take optimalizovat na pomerne velke rozpeti teplot atd ... Na jednu stranu bych se rad obesel bez mnozstvi zdroju atd ... optimalizoval napeti baterii atd ...

    Co bych rad pouzil:
    GPS
    DCF77
    udometr
    barometr
    anemometr
    teplomer
    snimac osvetleni
    magnetometr/akcelerometr/gyroskop

    umisteni cca zde -

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jako ale zase nechci chytračit moc... když už FV, tak řešením je stejně asi ten tzv. microinvertory, což je ale jediný element, se kterým nemám žádné zkušenosti... působí to na mě dojmem invertoru k autobaterce, ale se vstupem jak ze zásuvky, tak z fotovoltaiky... samozřejmě, když to ve fotovoltaice s mikroinvertorem vyjde na 20000 a v termálním ohřevu na 100000, tak je ten rozdíl v té investici znát.. ale třeba bojler jede na noční proud, taktže by se nějak musel hacknout/obejít stykač, a té přebytečné energie je mi líto.. tak třeba jeden microgrid měnič dát za stykač na noční proud, jen pro bojler, a druhý mimo stykač a přepojit na to doma co se dá - např. v první řadě asi ledničku....
    www.i4wifi.cz | Mikroinvertory GridFree
    https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-GridFree/

    iracionalita toho, že se měl proud před prohnáním bojlerem nějak fázovat, je jedna věc, co mi na tom drásá. možnost tedy je nějak natvrdo přepínat bojler z 220 střídavých na stejnosměrný proud, ale tam je problém, že zrovna topné těleso topí v závislosti na napětí... a dimenzovat fotovoltaický systém tak, aby panely v sérii dávaly cca 220V mi taky přijde šílené (zase třeba i z hlediska požárné bezpečnosti.. a jinak bez vyhlášky 50 si člověk může svépomocí zapojovat spotřebiče tuším do 50V, i to je prý jeden z důvodů, proč elektrokola končí na 48V, i když ruku do ohně bych za to nedal...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRAVIX: no a dráty použiješ nějaké, které tam máš?

    hele, já už teď s teplou vodou byl svědkem horšího punku - teplá voda ohřátá odpadním teplem datacentra se rozváděla do 10 bytů v secesním činžáku. zní to strašlivě, ale fakticky se protáhll okruh té předehřáté vody s nucenou cirkulací dvěma světlíky a zapojilo se to na vstup bojlerů (ve většině případů byly tak jako tak těsně v koupelnách těsně vedle okének do světlíků). instalatéři měli těch 10 bytů napojených asi během 3-4 dnů, s minimálními stavebními zásahy.....
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    XCHAOS: No, to máš asi pravdu, ale stejně - v mém případě by to znamenalo prorazit stropy ve dvou patrech, prostě náklady by neúměrně rostly.
    Klesající účinnost v létě je v tomto případě spíš výhoda - nejnižší účinnost bude v době, kdy je nadbytek elektřiny a naopak vysoká spotřeba teplé vody. Naopak v zimě bude účinnost panelů nejvyšší.

    No ale ještě ty kalkulace zvážím. Uvidíme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRAVIX: ano, ale to všechno není tak strašné, jak si myslíš (např. ovládací jednotka automaticky v létě cirkuluje příliš horkou vodu těmi panely v noci, aby jí vychladila, apod.)

    nemrznoucí směs není takový problém - je toho pár kanistrů, firma, co solárně termální panely montuje, je prostě dodá. ani instalatérské práce nejsou taková katastrofa, používají se ohebné kovové flexi hadice, cca jako od sprchy. přebytečné teplo řeší taky bypass do radiátoru, ale to se dělá na chatě, kde na zimu vodu vypouštíš - to náš systém prodražilo, u celoročně obývaného objektu se samozřejmě přebytečné teplo vyskytuje jen v létě a tam se řeší tím nočním chlazením (i když samozřejmě, když člověk chce třeba na měsíc odjet, je vhodné tam ten radiátor zařadit.. a nebo si člověk prostě pořídí větší nádrž, která se nikdy úplně neuvaří a v době nepřítomnosti se vychlazuje v noci...)

    solární panely se BTW v létě docela rozpálí, což jednak snižuje jejich účinnost, jednak se dá čekat, že pod takovouhle v podstatě černou střechou bude větší vedro, než např. pod plechovou. a výškové práce spojené s montáží panelů budou podstatná část rozpočtu (pravděpodobně speciální úchyty pod tašky, možná i celá nosná konstrukce).

    před 5 lety si rodiče pořídili solárně-termální systém na chatu, když jim stejně prorezavěl bojler a čelili nutnosti, že by se stejně musel kupovat nový (a ten taky není zadarmo).

    bojler ohřívaný fotovoltaikou se zdá jednodušší do té doby, než zjistiš, že stejně potřebuješ nějaké to přepínání z fotovoltaické elektřiny na konvenční, a to nejlépe automaticky. každopádně, v létě bude bojler většinu času ohřátý a potom je samozřejmě té solární elektřiny škoda, takže když už fotovoltaika, tak mikrogrid (osobně s tím teda zkušenosti nemám, ale viz výše... předpokládám, že pro provoz např. ledničky je to celkem vhodné).

    v neposlední řadě účinnost FV panelu postupně klesá, a klesá i s teplotou.. proti tomu věřím, že životnost těch termálních systémů bude poměrně značná.

    každopádně, nějaké srovnání zkušeností s fotovoltaickým vs přímým termálním ohřevem vody bych uvítal... já mám s tím přímým ohřevem zkušenost skvělou, takže je otázka, na kolik se dnes snížily náklady na instalaci (určitě je tlačí dolu i prudký pokles cen fotovoltaiky...)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    XCHAOS: Pokud bych instalovat termální panely, znamenalo by to instalatérskou práci, tedy stáhnout potrubí ze střech do výměník. Musel bych ho naplnit nemrznoucí směsí, aby mi to v zimě nezamrzlo. Musel bych nějak řešit, co dělat, když všechno teplo nespotřebuji, aby se mi to nezačalo vařit. Atd. Atd.

    Kdežto FTV panely se obejdou bez instalatéřiny. Prostě svedu elektrický kabel k bojleru. Nepotřebuji ani invertor, protože existují stejnosměrná tělesa - tím značně zvýším účinnost. Před pár lety to možná nedávalo ekonomický smysl, ale při dnešních cenách panelů už mi to vychází velmi zajímavě. Ano, účinnost a výkonsice kolísá, ale na ohřev TUV nepotřebuji stabilní výkon.

    Naopak stavět mikrogrid a pohánět tím ledničku a klimatizaci, to se mi nikdy nezaplatí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRAVIX: můžu ti k tomu říct jen tolik, že bych ti místo toho silně doporušil klasické termální panely na ohřev vody, které mají 100% účinnost a vystačíš si s pětinou plochy.

    nic proti FV panelům, ale tahle představa, že si tím lidi budou ohřívat vodu v bojleru, prostě z nějakého důvodu přežívá a pořád s tím někdo přichází... ale ekonomické to prostě být nemůže ani náhodou. Když už, tak si pořiď mikrogrid a poháněj tím ledničku a mrazničku (ta má největíš odběr v létě ve dne). Taky klimatizace je poměrně logický spotřebič. ale ten bojler... no prostě sice na první pohled to při dnešní ceně panelů vychází, ale na druhý pohled to je pitomost (účinnost FV panelů když je pod mrakem, rozhodně klesá víc, než účinnost vakuových trubic... protože ty pohlcují všechny vlnové délky, na rozdíl od FV)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle je dost zpráva roku:
    Janeček získal poslední povolení, těžba lithia na Cínovci může začít - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...zit-lithium-v-cinovci-fq2-/ekoakcie.aspx?c=A161025_113229_ekonomika_rny
    Na odkališti v Cínovci smí CD zužitkovat 680 tisíc tun suroviny. V ní by se podle průzkumů mělo nacházet množství slídy, ze kterého lze následně získat přibližně 11 130 tun uhličitanu lithného, tedy po finální úpravě 2 100 tun elementárního kovového lithia, které se používá v bateriích do notebooků, telefonů nebo elektromobilů.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Zdravím, uvažuju o tom, že si na dům pořídím FTV ohřev vody. Tedy nikoliv solární kolektory, ale skutečně fotovolatiku (cca 8 panelů, 2kWp), vyrobenou elektřinou budu ohřívat vodu v bojleru. Máte někdo osobní zkušenosti s nějakou firmou, která by tohle dělala? Svépomoc nechci riskovat, hlavně pokud jde o uchycení panelů na střechu, to musím svěřit profesionálům.
    Díky za rady.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    cool auto pro zbohatliky, co se nechteji citit provinile za svuj zivotni styl. zavolat se da mobilem pomoci aplikace, ktera pripomina tinder pro spolujizdu a na strese jsou samozrejme solarni panely. na nektreych obrazcich je uvnitr dokonce mala zahradka. nevim proc ale urcite to zvysuje celkovou zelenost.
    ano, i konzumni scifi muze byt sexy. vytrit si prdel udrzitelnym rozvojem a dalsimi buzzwordy do kterych uhledne zabalime zpusob jak zbohatlikum prodat budoucnost. hlavne ze tam zopakuji konzumentovi ze je "unique and special". me to pripada jako technopokrytectvi, ale treba je to jen evolucni mezikrok k necemu uzitecnemu.
    Rinspeed Oasis Concept for CES 2017
    https://www.youtube.com/watch?v=N1BlrTjalwQ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    novinka: na den přesně k mým narozeninám bylo veřejnosti představeno pilotované solární stratosférické letadlo (pro stratosférickou turistiku). více v mém klubu:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Inside Nikola one, walk around.
    https://www.youtube.com/watch?v=t9AmbJBGBBo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam