• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: postav to a uvidis jakou delas kravinu :-) a dej si minusu klidne miliardu. Ale kravina je porad kravina.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: na motorku a auto musis mit ridicak. Na kolo ne a elektro kolo vyjde pomerne lacineji a tech par km co clovek nachodil najednou najezdi za par kc... Ano tloustnou ;-) normalni
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: protoze nedavaji smysl. A nesmyslne veci se prvezne delaji kvuli zisku :-) a neurazim, ber to jako lichotku :-d
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MINDA83: no, vzduch sám o sobě izoluje - co je teplé, to udrží teplé, co je studené, udrží studené. pokud by to tak nebylo, nemohlo by fungovat třeba zateplení domů polystyrénem.

    problém solárních článků na slunci je, že se ohřejou tak jako tak - i když nebudou ve skleníku. a teď podotýkám, že teplota, na jakou se ohřeje ten vzduch uvnitř tý luxfery nás netrápí - trápí nás rovnovážná teplota toho FV článku, kterej bude pod ní, nejspíš položenej na nějakým železobetonu (při troše dobrý vůle s železy sem tam ukotvenými přímo v zemi, několik desítek cm).

    situace mimo letní sezónu je samozřejmě horší, protože není ochlazovaný od okolního vzduchu. ale co situace v létě, kdy okolní vzduchu k chlazení rozhodně nestačí? co když chlazení od země zafunguje?
    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    Aha, takže budeš mít tmavou vrstvu panelů, nad ní uzavřenou izolační vrstvu vzduchu a nad tím skleněný krytí. A ten vzduch bude chladnější než vzduch který je nad tím sklem? Jak teda potom může fungovat tohle: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C3%ADk ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: v tý Francii to vypadá takhle:
    France Officially Unveils World’s First Solar Panel Road — Construction Junkie
    http://www.constructionjunkie.com/...17/3/12/france-officially-unveils-worlds-first-solar-panel-road
    takže solidní skleněný bloky, žádný laminování.

    že je to super-drahý může vyplývat z toho, že prototyp čehokoliv bývá super-drahej, a obecně západní Evropa je bohatá a čísla, která se nám jeví šokující, tam vnímají jinak.

    světla přes skleněnou cihlu projde překvapivě hodně, a jak jsem ti už několik vysvětloval: větší tepelná stabilita panelu, ze kterýho je teplo zespoda odváděné do země, by mohlo ty ztráty ve skle víc než vyvážit. kdybys dělal experimenty s fotovoltaikou aspoň v takové míře, jako já, tak víš, že během poledne letního dne, když teplota stoupá nad 30 stupňů, jde účinnost FV panelu velmi rychle do kytek... konstrukce, která bude odvádět teplo aspoň pár centimetrů do země (železobetonové základy cesty, do kterých čas od času trčí nějaký roxor ohnutý půl metru dolů to celkem asi splňují) a navíc bude chráněný vrstvou izolačního vzduchu v té dlaždici, na tom z hlediska tepelné stability nemusí být zas tak špatně.

    nemusíme se bavit nutně o frekventované solární cestě, ale dejme tomu, že bych stavěl barák - místo šikmých panelů bych tam mohl chtít mít "solární terasu", po které se sice dá chodit, ale většinu času po ní samozřejmě nikdo chodit nebude. A lepší tepelná stabilita by mohla souviset s tím, že to nebude terasa na střeše, ale třeba terasa před domem. Vezmi si třeba takový vjezd do garáže - autu stačí vybetonované "koleje", na které se trefíš, a luxferema vyskládáš třeba prostor mezi kolejema a kolem nich. vhodných prostor, které jsou dnes tak jako tak vybetonované, se dá najít spousta.

    kdybych dělal experiment, tak ne ve velkým, ale samozřejmě jen s pár článkama... abych pořídil ta data. ale samozřejmě by se stejný články mohly dát jen tak volně střechu, kde se v létě rozpálej, a pak pod ty luxfery... a viděl by si, že ta nižší průměrná teplota pár cm pod zemí bude kompenzovat to zastínění sklem...

    (pozor, neříkám, že u těch Francouzů, kde jsou to masivní bloky skla, nebo dokonce u amíků, kde podle všeho auta jezděj přímo po nějakých laminovaných tišťácích, nebo nějaká podobná šílenost, se efekt s chlazením panelů projevuje! ty máš ale opakovaně tendenci "vylít s vaničkou i dítě"...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: urážky by ti šly, ale proč sakra myslíš, že mám potřebu nakrást miliardy? když většina mých řešení je vysloveně nízkorozpočtová...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    to je zase článek... zatímco auta a motorky jsou ok, wtf? elektrokolo je alternativa k mopedu, ne ke sportování na kole...
    Češi tloustnou a místo kola si koupí radši elektrokolo – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/435725-cesi-tloustnou-a-misto-kola-si-koupi-radsi-elektrokolo.html
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nech si vystrelit mozek z hlavy a pak sem davej nejake komenty. Kurva vzdyt i dite ze skolky z toho ma vetsi rozum nez ty. Placas paty na hovna a paty a nemas z toho rozum. Proste rekni chci neco na cem muzu nakrast miliardy a bude ;-) no ted budu zaujetej trol. Lololol
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: pripominas mi pubertacku z tanecnich. O tom co se tam deje vi min nez to co ma mezi nohama. Ale kdyz se objevi krasnej hokejista tak je vlhka az ke kotnikum a je mu potreba dat sanci.

    Lestena zula tam bez udrzby s dobrym podlozim bude 1000 let. Ten tvuj hovno vynalez ze skla kolik rok? Nez to lidi odrou atd
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jako že když nějaká _laminovaná_ americká blbost, co je od začátku trochu nesmyslný hype, - BUAHAHAHA. Takze ted najednou rikas, ze Solar Roadways byly od zacatku "americka blbost" a "nesmyslny hype"? Pozoruhodne. V [ XCHAOS @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ] jsi vysvetloval, jak je potreba tomu dat sanci a jak jsou potreba experimenty a tak dale. A ted najednou "od pocatku to byl nesmyslny hype". BUAHAHAHAHA 8)))

    tak jsou automaticky blbost i evropské pokusy, které mají daleko blíž k laminovaným střešením taškám - no tak evropske pokusy zatim dokazaly za 4 mega dolaru vygenerovat elektriku pro tri domacnosti. Super. Jak rikam, jestli do toho greentardi chtel lejt vlastni penize, s chuti do toho. Ale statni pracy bych pokud mozno investoval do jinejch zelenejch technologii, ktery maji podstate vyssi vynosnost.

    Já snad udělám někde na vlastní náklady kus solárního chodníku - ano, prosim, udelej to. Vezmi _vlastni_ penize a postav za ne solarni chodnik. A pak se budeme bavit. Jen mam tak trochu pocit, ze to dopadne podobne, jako s naprostou vetsinou tvych ostatnich projektu, coz? 8)) (a pokud to nahodou zvladnes, aspon se ti dostane uzitecne lekce z fyziky na tema "kolikpak svetla ve skutecnosti projde skrz sklenenou cihlu, obzvlast takovou, po ktery chodej lidi")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ...ehm, ne "laminovaným", ale k nezničitelným skleněným střešním taškám od Tesly / Solar city.. už se mi nějak motají myšlenky dohromady...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jo, jinak to předchozí mám via
    Battswap | Battery Swap System for electric cars
    http://battswap.com/
    u nás bude via rohlík.cz apod.
    eŠopák: E-shopy jednají s vládou, nákupy přivezou elektroauta a dobírka je nesmrtelná - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/...-e-shopy-jednaji-s-vladou-nakupy-privezou-elektroauta-a-dobirka-je-nesmrtelna/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Popravdě, Tesla jako kabriolet bude jistě cool, ale možná bych uvítal elektromobil, který kromě možnosti dobíjení má i tohle... (včetně toho, že by se při výměně platilo i tak trochu za to, že uživatel dostane při výměně vždy zkontrolovaný batterypack, ve kterém budou vyměněné články na konci životnosti...)
    BattSwap battery swap system for electric cars
    https://www.youtube.com/watch?v=G9WXExbF0GI

    no, tak uvidíme. zajímavý, že to testujou zrovna na Škodovce (Rohlík bude podle toho článku jezdit s Nissanem)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY:
    ABDULAH: jo, jako že když nějaká _laminovaná_ americká blbost, co je od začátku trochu nesmyslný hype, se ukáže skutečně jako blbost, tak jsou automaticky blbost i evropské pokusy, které mají daleko blíž k laminovaným střešením taškám...

    Já snad udělám někde na vlastní náklady kus solárního chodníku pomocí tradičních českých luxfer, cihel a betonu, a to ne proto, že jsem přesvědčený zastánce solárních cest - ale spíš přesvědčený odpůrce jejich odpůrců...

    námatkou:
    https://www.bagno.cz/luxfera-2424-8c-clearview-rovna-cira-luxfery-technology.html
    Fotovoltaický solární článek 2W 6V/0,33A | GM electronic
    https://www.gme.cz/fotovoltaicky-solarni-clanek-2w-6v-0-33a

    prostě nemůže to vyjít dráž, než třeba vyskládat v nějakém městě náměstí leštěnou žulou a musí to jít udělat snadno opravitelné a s vysokou životností ... a stejně jako žula to má jediný smysl: aby se se lidi v tom městě cítili dobře. pokud by solární chodník poháněl na to náměstí třeba něco osvětlení, tak s dá argumentovat, že smyslem tam je ta autonomie veřejného prostranství, které třeba není závislé na dodávkách elektřiny. a myslím, že ten politický rozměr je přesně to, co těm odpůrcům nejvíc vadí..
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    :-D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    MINDA83: LOL.

    First 'Solar FREAKING Roadway' In The US Breaks...Again | The Daily Caller
    http://dailycaller.com/2017/03/29/first-solar-freakin-roadway-in-the-us-breaks-again/

    Every single promise made about the prototype seems to have fallen flat and the project appears to be a “total and epic failure,” according to an electrical engineer.

    If it had worked, the panels would have powered a single water fountain and the lights in a restroom, after more than $500,000 in installation costs provided by a grant from the state government. The U.S. Department of Transportation initially handed $750,000 in grants to fund the research into the scheme, then invested another pair of grants worth $850,000 into it. The plan, dubbed, “Solar FREAKIN’ Roadways” raised another $2.2 million dollars in crowd-funding, even though several scientists publicly debunked the idea.


    Ted samozrejme greentardi zacnou vysvetlovat, ze kdyz se do toho naleje jeste dalsich par desitek/stovek mega, tak se to samozrejme vsechno vyresi a jako kouzlem to zacne fungovat. Tak jen doufejme, ze do toho budou lejt vlastni penize, ne statni 8))
    CUKI
    CUKI --- ---
    LOJZAK: Oni nikdy nebudou úplně stejné, postupně budou rozdílnější a rozdílnější. Navíc v obytku hraje i podstatnou roli aby každá nebyla umístěna někde jinde, protože rozdílnost velmi ovlivní i teplota.
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    CUKI: jakej je problem rozdiln osti , kdyz budou obe stejne se stejnou kapacitou ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam