• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tesla patent shows new way to automated high-speed charging with external cooling | Electrek
    https://electrek.co/2017/04/22/tesla-patent-automate-charging/
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ABDULAH: jake ma skupenske teplo vzduch? Neni to duvod proc to "izoluje"? Skoda ze sem nemuzu poslat obrazek ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: no, vzduch sám o sobě izoluje - co je teplé, to udrží teplé, co je studené, udrží studené. pokud by to tak nebylo, nemohlo by fungovat třeba zateplení domů polystyrénem.

    To jsou ale pouze dvě složky šíření tepla - prouděním a přechodem. Ještě existuje jedna - radiace a ta je zrovna ze Slunce dost vysoce zastoupená (resp. 99% tepla na Zemi bereme ze sluneční radiace)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: heled blbe jiste vis ze kazdy panel reaguje na nejake spektrum. Mas zjisteno kolik daneho zareni projde tou tvoji sklenenou kostkou?

    Porad je moznost dat panely po bokach a nebo postavit strisku ;-) rekl bych ze to bude ucelnejsi a levnejsi ;-)

    Jeste jeden dotaz - myslis ze beton bude odebirat dost tepla? Abudes muset panely lepit? Takze pak je opravitelnost v haji. Heled kdyz nemas zakladni predstavy o materialech tak proc to vymejslis? Huhu tak je to vic otazek. A odpoved kdyztak kratkou. Dekuji
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ABDULAH: kdyby jsi radeji misto tvoreni tech zvratku a hoven vzal internet a spocital si to. Ono pak zjistis ze jeto xchaosovina driv nez to postavis ;-) nevim proc je tohke forum hlavne o tom aby nejakej ... dostaval hodiny vyuky toho na co je linej zadarmo.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: druhy vyrok na hlavu je - ze nejsnadneji se vydelava na lidse hlouposti - jiste znas ;-) ber to jako urazku greenlantern retarde
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: že teplota, na jakou se ohřeje ten vzduch uvnitř tý luxfery nás netrápí - trápí nás rovnovážná teplota toho FV článku - HAHAHAHAHA. A koukam, ze jsme prave narazili na dalsi oblast fyziky pro stredni skoly, kterou XCHaos naprosto nezvlada, totiz na zaklady termodynamiky 8))))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: větší tepelná stabilita panelu, ze kterýho je teplo zespoda odváděné do země, - a zase tenhle blabol o "chlazeni od zeme". Takze si to shrnme: jak pise MINDA83, tvuj panel, uzavrenej v malym, zasklenym prostoru je _sklenik_. Skleniky jaksi veci obvykle nechladej, ne? A co se toho "odvadeni do zeme" tyce... jo, jasne. Jakou myslis, ze ma tepelnou kapcitu a vodivost ten suchej piscitej/kamenitej/betonovej podklad pod chodnikem? Nez ze sebe udelas jeste vetsiho idiota a placnes nejakou pitomost, zamyslis se nad tim, proc jsou normalni chodniky a silnice, zejmena asfaltovy, v lete tak rozpaleny a proc jim tak dlouho trva v noci vychladnout. Vzdy prece je to presne to co poppisujes, podle tvoji logiky by se teplo z nich melo odvadet "do zeme" a emli by bejt hezky chladny, ne? Takze... porad na tyhle pitomosti trvas?

    kdybych dělal experiment - no tak ho _prosim_ udelej! viděl by si - jenomze neuvidim. Jednak protoze fyzika, jednak proto, ze to je zase jen dalsi priklad tvyho machrovani o tom, co vsechno postavis, jen aby se pak nasel miulion vymluv, proc vlastne nic nebude.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: světla přes skleněnou cihlu projde překvapivě hodně, - no tak povidej, kolik? Konkretni cislo, prosim. Kdyz tvrdis, ze "prekvapive hodne", tak to urcite vis, ne? Nebo "prekvapive hodne" je schvalne tak neurcita formulace, abys mohl rict "10% procent je samozreme prekvapive hodne"... jo, to by na tebe sedelo 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: v tý Francii to vypadá takhle - LOL. 1km silnice za $5.3mega. No jasne 8)) A az za ty dva roky testu zjisti, ze se to nevyplati, tak predpokladam zacnes hned vysvetlovat, jak to byl "od zacatku hype" a "francouzskej nemysl" a ze samozrejme na uzasne myslence solarni silnice to nic nemeni, ze jo? 8)))

    obecně západní Evropa je bohatá - coz je presne duvod, proc rikam ze greentardi tvyho kalibru ekologii ve skutecnosti aktivne skodej. Podobny predrazeny projekty s mizivym prinosem jednak nicej goodwill mezi normalnima lidma, jednak odcerpavaj penize od projektu, ktery muzou skutecne pomoc. Chapu ze "opportunity cost" troubum jako ty nic nerika, bohuzel, je to realna vac a evropa _fakt_ neni tak bohata, aby mohla financovat kazdou pitomost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: fakt je, že výrok "nesmyslné věci se převážně dělají kvůli zisku" staví na hlavu

    Samozřejmě si nemyslím, že věci, se kterými chci experimentovat, jsou "nesmyslné". Ale budiž, no. Smyslem experimentu je ověřit si nějakou teorii. Proč si tu teorii někdo chce ověřovat, to je asi věc osobního vkusu, no. Někomu i dává smysl zjistit, jak se věci skutečně mají.

    No ale to nic nemění na tom, že spousta lidí by "dosažení zisku" (máš asi na mysli, že někdo to chce dělat kvůli dotacím a na nich dosáhnout zisku, že... jinak samozřejmě, jde o zdroj energie dražší než je tržní cena, tedy ztrátový) sama o sobě pokládala za něco, co dává smysl :-) Chtěl si asi říct, že čerpání dotací je podle tebe nemravný způsob dosahování zisku, a já bych třeba i byl nakloněný tomu souhlasit.. ale baví mi, jak ti nepřijde dostatečně cool pokládat se za moralistu a prohlásit to za nemravné :-) Fakticky tedy nejde ani tak o nesmyslnost (experiment smysl má) a nejde ani o zisk (protože zisk dosahuješ na volném trhu a ne z čerpání dotací). Ale tohle je všechno strašně tldr a tobě přijde víc cool napsat něco hrozně drsného a stručného... prostě drsňák, co rozrazí dveře saloonu.. pořádný Divoký západ :-)

    Faktem je, že dotace se čerpají na spoustu pitomostí. Soustavné čerpání dotací na obnovitelné zdroje je z určitých hledisek problematické - ale čerpat dotace na to, aby se zkusil postup, který nikdy předtím vyzkoušený nebyl, podle mě je trochu jiná kategorie. Peníze z veřejných rozpočtů na základní výzkum (a tedy i základní experimentování) jsou podle mě zcela ok - naopak problematická je dlouhodobá deformace trhu (ale nemyslím, že je to vysloveně "nemravné" - je to jen efektivní a dlouhodobě kontraproduktivní, tzn. zkresluje - nafukuje- to skutečné náklady, protože nikdo není motivován to dělat úsporně, když jsou propláceny dotace...)

    Mám teď jiné priority, než zahrabávat solární panely napůl pod zem, a faktem je, že s tou tepelnou rovnováhou pod "skleníkem" si nejsem úplně jistý. Může to skutečně dopadnout blbě.. leda by to dopadlo dobře a ta tepelná stabilita byla lepší, než na horkém letním vzduchu. ale nevím.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: postav to a uvidis jakou delas kravinu :-) a dej si minusu klidne miliardu. Ale kravina je porad kravina.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: na motorku a auto musis mit ridicak. Na kolo ne a elektro kolo vyjde pomerne lacineji a tech par km co clovek nachodil najednou najezdi za par kc... Ano tloustnou ;-) normalni
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: protoze nedavaji smysl. A nesmyslne veci se prvezne delaji kvuli zisku :-) a neurazim, ber to jako lichotku :-d
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MINDA83: no, vzduch sám o sobě izoluje - co je teplé, to udrží teplé, co je studené, udrží studené. pokud by to tak nebylo, nemohlo by fungovat třeba zateplení domů polystyrénem.

    problém solárních článků na slunci je, že se ohřejou tak jako tak - i když nebudou ve skleníku. a teď podotýkám, že teplota, na jakou se ohřeje ten vzduch uvnitř tý luxfery nás netrápí - trápí nás rovnovážná teplota toho FV článku, kterej bude pod ní, nejspíš položenej na nějakým železobetonu (při troše dobrý vůle s železy sem tam ukotvenými přímo v zemi, několik desítek cm).

    situace mimo letní sezónu je samozřejmě horší, protože není ochlazovaný od okolního vzduchu. ale co situace v létě, kdy okolní vzduchu k chlazení rozhodně nestačí? co když chlazení od země zafunguje?
    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    Aha, takže budeš mít tmavou vrstvu panelů, nad ní uzavřenou izolační vrstvu vzduchu a nad tím skleněný krytí. A ten vzduch bude chladnější než vzduch který je nad tím sklem? Jak teda potom může fungovat tohle: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C3%ADk ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: v tý Francii to vypadá takhle:
    France Officially Unveils World’s First Solar Panel Road — Construction Junkie
    http://www.constructionjunkie.com/...17/3/12/france-officially-unveils-worlds-first-solar-panel-road
    takže solidní skleněný bloky, žádný laminování.

    že je to super-drahý může vyplývat z toho, že prototyp čehokoliv bývá super-drahej, a obecně západní Evropa je bohatá a čísla, která se nám jeví šokující, tam vnímají jinak.

    světla přes skleněnou cihlu projde překvapivě hodně, a jak jsem ti už několik vysvětloval: větší tepelná stabilita panelu, ze kterýho je teplo zespoda odváděné do země, by mohlo ty ztráty ve skle víc než vyvážit. kdybys dělal experimenty s fotovoltaikou aspoň v takové míře, jako já, tak víš, že během poledne letního dne, když teplota stoupá nad 30 stupňů, jde účinnost FV panelu velmi rychle do kytek... konstrukce, která bude odvádět teplo aspoň pár centimetrů do země (železobetonové základy cesty, do kterých čas od času trčí nějaký roxor ohnutý půl metru dolů to celkem asi splňují) a navíc bude chráněný vrstvou izolačního vzduchu v té dlaždici, na tom z hlediska tepelné stability nemusí být zas tak špatně.

    nemusíme se bavit nutně o frekventované solární cestě, ale dejme tomu, že bych stavěl barák - místo šikmých panelů bych tam mohl chtít mít "solární terasu", po které se sice dá chodit, ale většinu času po ní samozřejmě nikdo chodit nebude. A lepší tepelná stabilita by mohla souviset s tím, že to nebude terasa na střeše, ale třeba terasa před domem. Vezmi si třeba takový vjezd do garáže - autu stačí vybetonované "koleje", na které se trefíš, a luxferema vyskládáš třeba prostor mezi kolejema a kolem nich. vhodných prostor, které jsou dnes tak jako tak vybetonované, se dá najít spousta.

    kdybych dělal experiment, tak ne ve velkým, ale samozřejmě jen s pár článkama... abych pořídil ta data. ale samozřejmě by se stejný články mohly dát jen tak volně střechu, kde se v létě rozpálej, a pak pod ty luxfery... a viděl by si, že ta nižší průměrná teplota pár cm pod zemí bude kompenzovat to zastínění sklem...

    (pozor, neříkám, že u těch Francouzů, kde jsou to masivní bloky skla, nebo dokonce u amíků, kde podle všeho auta jezděj přímo po nějakých laminovaných tišťácích, nebo nějaká podobná šílenost, se efekt s chlazením panelů projevuje! ty máš ale opakovaně tendenci "vylít s vaničkou i dítě"...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: urážky by ti šly, ale proč sakra myslíš, že mám potřebu nakrást miliardy? když většina mých řešení je vysloveně nízkorozpočtová...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    to je zase článek... zatímco auta a motorky jsou ok, wtf? elektrokolo je alternativa k mopedu, ne ke sportování na kole...
    Češi tloustnou a místo kola si koupí radši elektrokolo – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/435725-cesi-tloustnou-a-misto-kola-si-koupi-radsi-elektrokolo.html
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nech si vystrelit mozek z hlavy a pak sem davej nejake komenty. Kurva vzdyt i dite ze skolky z toho ma vetsi rozum nez ty. Placas paty na hovna a paty a nemas z toho rozum. Proste rekni chci neco na cem muzu nakrast miliardy a bude ;-) no ted budu zaujetej trol. Lololol
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam