• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: chlazení horkých panelů horkým nehybným stojatým vzduchem - "nehybnost" vzduchu u venkovnich panelu je naprosto naesrovnatelna se skutecnou nehybnosti vzduchu v tvym skleniku, PROTOZE JE TO SKLENIK, ty idiote. Takze (a) nulova konvekce, na rozdil od aspon nejake venku, (b) vyrazne vyssi teplota toho vzduchu.

    co tedy přidat do chodníku trubky s nějakým chladícím médiem, - HAHAHAHAHA. A zase: Xchaos placne nejakou pitomost, vsichni mu zacnou vysvetlovat ze to je pitomost, ale protoze je nafoukanej idiot, tak to nedokaze priznat a radsi na puvodni pitomost navesuje dalsi pitomosti a postupne se tak propracovava k legendarni fraktalni rozbitosti, kde jsou jeho blaboly rozbite na mnoha ruznych urovnich.
    Takze udelas solarni chodnik, kterej ma mizernou efektivitu jaksi od zacatku, protoze:
    - stineny tlustym sklem
    - spatnej sklon vzhledem k dopadajicimu svetlu
    - stineni okolnima budovama, autama a dalsima prekazkama
    - je to chodnik, takze se zaspini

    A abys z toho vymackl o par wattu vic, tak vyhodis OBROVSKY penize za:
    - hlubokej vykop
    - aktivni chladici system
    - chladice zasypany v zemi
    - servis

    Jak se proboha muze nekdo divit, ze rikam, ze jsi idiot? Idiot, naprosto neschopnej myslet v souvislostech

    najednou tam toho železa (či čeho) nevychází tak nereálná kvanta. - nevychazi? Takze jsi to spocital? Tak nam ten vypocet prosim ukaz. Protoze jestli to spocitany nemas a presto tvrdis, ze toho "nevychazi nerealna kvanta", tak je to zase jen dalsi ukazka tvy prolhanosti.

    stejná cirkulace v zimě zajistí rozmrazování náledí a sněhu - dtto. Vypocet, prosim. Nebo zase lzes?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nejlepsi bude dat protekajici medium a nejake zamky pro dilatace. Mas kolektor na zemi a teplou vodu. Tu muzes akumulovat do nadrzi a pak z ni uhrivat cokoliv.

    Heled co jsemnasel http://oze.tzb-info.cz/akumulace-tepla/11358-vodni-zasobniky-pro-dlouhodobou-akumulaci-tepla

    Teda ono se to uz pouziva ;-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ze to jsi ty tak treti odkaz na google http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=877
    Teplota půdy – MetAmater.cz
    http://www.metamater.cz/slunecni-zareni/teplota-pudy/

    Takze zase k prknu a znova ;-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: to myslis ze teplo co je metr pod chodnikem ti ho v zime rozmrazi? Nespletl jsi si to s 1km? Nejsme na islandu. Jaka je nezamrzna hloubka v cr? Rekl bych ze 60 - 90cm podle mista a zeminy. Takze myslis ze tam je tolik tepla aby to rozmrazilo vrsek? Nejsi mega troll? Hod sem vypocty - odkazy uz jsi dostal ,,;-) lol
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: hmm, dobrý tip až na to, že jediný, co jsem sem na začátku napsal je, že to chci zkusit....

    zatím mi odhad potřebného průměru tyčí (resp.podílu průměru chladících tyčí k ploše) nevychází extra příznivě, to je pravda. ale chlazení horkých panelů horkým nehybným stojatým vzduchem v létě nevychází taky extra dobře (paradoxně ze stejného důvodu jako tam vidíte vy: vzduch, který nijak necirkuluje, je sakra dobrý izolant... akorát v tom obvyklém případě je ZE VŠECH STRAN kolem panelu, nejen zehora...)

    no, co tedy přidat do chodníku trubky s nějakým chladícím médiem, hmmm. které se nechladí o horký letní vzduch, ale žebra jsou pár desítek cm pod zemí. najednou tam toho železa (či čeho) nevychází tak nereálná kvanta. a stejná cirkulace v zimě zajistí rozmrazování náledí a sněhu, náhodička...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: proč to množné číslo u těch urážek? jsi schopen dohledat, kdy bych ho já kdekoliv kdykoliv urazil?
    PER2
    PER2 --- ---
    ABDULAH: temelin - Elektrárna se nachází na pozemku o rozloze 143 ha (z toho 123 ha je oploceno), který patří ČEZ. Na pozemku je dost místa i pro případné dostavění elektrárny.

    ale jasny, tohle je zlo jak repka, panely patrej na zastavbu, ne doprostred lesa ;)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    PER2: kolik mista by zabrala jaderka? :-D
    PER2
    PER2 --- ---
    IS37 Thunderstruck - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=b1DwScUxW0Q
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    QNEDLEEQ: ostrik z vrchniho ohrejvani ne? To da rozum :-D
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    SHINIGAMI: to nebudou mas tam tu izolaci ne? :-d
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Tak pokud pojede kure pomalu metr za minutu tak staci 100 metru chodnik. Se stinicim faktorem 50 procent - neco lidi a neco kurata s mechanikou to bude na jednu radu kurat stacit. Jen tam musis mit tunel aby ti to neprskalo ven ale to bude horni ohrev. Tak metr a pul sirokej. Panely by mohly vyrobit tolik ze to pojede. Na zacatek a konec das bezdaka a mas to za par korun.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    P0L0US: a co teprv grilovany podrazky, to je mnamka:)
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    ABDULAH: pockej, jeste budes cumet az pujdes po prosklnym chodniku a pod tebou budou jezdit prave se pecici rohliky, kurata a pizza z pekarny ci masny primo na pult do obchodu.

    Nechcete nekdo udelat nejake vypocty, jak dlouhy chodnik musi byt aby upekl kure ? zejmena je potreba zapocitat jiste procento skodicu, kteri budou umyslne stinit....
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    QNEDLEEQ: to je v.. ;-) jasne prave si tak pripadam :-D
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    P0L0US: pokud to bude takovy pripad tak smeknu klobouk. V tomto pripade je to jen hromada blbosti. Promin mi to
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    Panove, zkuste prosim bez osobnich urazek. Uvedomte si, ze to tu ctou i deti (a ja). Nebylo by poprve, co clovek vymysli chirurgicky nastroj a vznikne mu nova vune do koupelny. V tomto pripade tedy misto chlazeni vznika solarni trouba.


    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: není to prostě jednoznačné - je. Pokud tedy clovek daval pozor pri fyzice na stredni 8))

    tam ten teplotní gradient je - hele, to ze samotna (udajna) existence gradientu ti ani nahodou nezarucuje, ze to bude neco chladit... to proste nechapes, nebo chapes a vedomne kolem toho mlzis?

    zvětšení kontaktní plochy se vzduchem - HAHAHAHAHAHAHA. Jo, urcite. Aerodynamicky, lehky lehokolo... a sup s masivnim chladicem na cumak 8))))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: hele, není to prostě jednoznačné. jak jsem psal, v srpnu už je rozdíl teplot v hloubce zanedbatelný, zhruba po celou první polovinu "solární sezóny" tam ten teplotní gradient je. že něco měřit chci, to jsem uvedl, ale proti jiným pokusům, na kterých pracuju, to pro mě má malou prioritu

    (napovím, že prozatím je mým hlavním favoritem chlazení solárního panelu proudem vzduchu díky namontování na jedoucí elektrokolo :-) v tomhle směru se dá pracovat např. na zvětšení kontaktní plochy se vzduchem - česky prostě hliníkový chladič na panelu, v podstatě princip stejný, jako kdysi u tuningu PC...)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: a mame tu xchaosovu klasiku.
    Zkus ty staviteli solarnich letadel,chodniku a kol a nevim ceho jeste, dat cernou desku nekam 10cm pod povrch a prez to dej sklenenou desku a zkus zmerit vyvoj teploty. Pokus cislo dve: kup zelezne tyce velikosti dle tveho uvazeni(nezapomen si paragon abys vedel na kolik to vyslo), zkus je zatlouct do zeme,zalej betonem, proste udelej vse tak jak navrhujes a opet zmer teplotu.

    Kdyz nameris nejaka slusna cisla,tak se urcite najdou lide co se ti radi slozi i na ten panel,nebo najdes investora na takovou elektrarnu,kdyz je to tak vyhodne,ze?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    protože vrstvu vzduchu, která chrání panely před ohříváním se od horkého letního vzduchu, mylně považuješ za skleník - A procpak to neni sklenik? Je to uzavrenej prostor, bez cirkulace? Do kteryho primo sviti slunicko? Pak to proste _je_ sklenik. Chapu ze to je pro tebe problem, ale s tim fakt nic neudelas 8))) A jak dlouho bude tomu kouzelnymu "izolacnimu" vzduchu trvat, nez se ohreje a izolovat prestane? Protoze, jaksi, SKLENIK, ty idiote?

    Btw, tvoje schopnost neustale ignororovat problem ztrat v tom skle je obdivuhodna. Jo, a co ta stavba? Videl jsi nekdy, jak vypada stavba normalniho chodniku? Opravdu chces tvrdit, ze ten tvuj, se spoustou zelezobetonu a pilotama vraznejma kdovijakhluboko bude "zas takovy rozdil"? 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ... protože vrstvu vzduchu, která chrání panely před ohříváním se od horkého letního vzduchu, mylně považuješ za skleník :-) ale spočítat to skutečně nedovedu a FV panel se bude ohřívat. debata, jestli solární cesty budou líp chlazené, než panely umístěné volně v horkém letním vzduchu, nebo ne, je zásadní.. ale někdo to holt musí zkusit, nejdřív.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Videl. Chodnik zcela urcite takova "cesta s poradnymy zaklady" proste neni. Par vrstev udusanyho podklady pokrytyho dlazkama nebo asfaltem. Zadny ocelovy piloty zarazeny desitky centimetru do zeme.

    vliv lepšího chlazení neokecáš. - HAHAHAHAHAHA. Ty rikej neco o "okecavani". Posledni mesic nedelas nic jineho, nez se zoufale snazis okecat ten zasadni problem, ze v tvem chodnikovym skleniku zadny lepsi chlazeni proste neni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no... pokud si někdy viděl, jak se staví nějaká cesta s pořádnými základy, tak takový rozdíl tohle zas nebude....

    každopádně, vliv lepšího chlazení neokecáš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam