• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: bohuzel mu to muze vyplnit nekdo jinej ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ty jsi debil :-) lesenova trubka ma prumer 42mm delka 10cm to je kolik mm2 povrchu? :-D Jo hlinikovy zebra :-D lol kolik watu chladis? 100 na kazdem panelu? prenos tepla kryci deskou? Lol ten chladic bude pri tom co chces tezsi a drazsi nez ten panel ne? :-D A bude to uplne k prdu ...

    Na patrola jsme nacpaly solarni panely uz pred par lety a nemahruju s tim tady ... vyuziti tepla z klimatizace v cizine funguji uz desitky let - dneska se rekuperace cpe vsude ... a to kolo kdyz vidis tu konstrukci tak se nediv ze to mas za tretinu - udelej to z kvalitniho materialu atd a budes na jejich cene ... :-P
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: 8000 km na solárním kole vlastní konstrukce - nikdy jsem ti neupiral, ze tohle byl slusnej vykon. Ale byl to SPORTOVNI vykon. Z technickyho hlediska nic moc. Resp. jako rocnikovej projekt studenta elektro prumyslovky dobry, ale na nekoho, kdo ma plnou hubu kecu, jakej je solarni vizionar a jak dokaze postavit solarni letadlo. Nerikal jsi sam, ze v zaveru zavodu, kterej jsi mimochodem nedokoncil, byla "solarnost" toho kola spis pritezi, nez prinosem? Sorry, ale proste ne, to se nepocita.
    O zbytku netusim, netyka se to solarnich kol a letadel, nemam informace o tom, kolik z toho jsi skutecne sam vyprojektoval, kolik je tam skutecne originalniho prinosu, kolik z toho si jen prisvojujes zasluhy druhych, takze k tomu se nebudu vyjadrovat.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nějaké dotační kontakty s EU A uz je to tady. Chces verejnemjma penezme dotovat svoje greentardsky blaboly? Presne takovej zmrd, jak jsme cekali 8) Jeste ze jsi natolik neschopnej, ze sance, ze bys zvladl vyridit zadost o dotaci je vcelku nulova 8
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: vazne nevidis rozdil mezi tim prdnou na dodavku panel a udelat CELE letadlo?
    Do toho tretinoveho rozpoctu pocitas praci,nebo jen matros?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: solarni letadla co uvezou stejny naklad jako ty klasicka a za polovicni vyrobni cenu,tak to pan mysli? Nebo solarni letadlo co uveze pilota a batuzek za pulku ceny dopravniho letadla? :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: fakt nevidis rozdil mezi zdi, na ktere muzou byt panely pod sklonem a bude umistena na urovni spanelska a chodnikem v Cesku po kterem chodi zaprasene boty a jezdi zaprasena kola?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: víš co - připevni to ke kovovým destičkám cca 5x5 cm a zajímají mě hloubky 50, 75 a 100 cm. A ano, rovnovážná teplota destičky je to, co chceme změřit - mělo by z toho jít rozhodnout, zda "půdní" chlazení solární panelů dává a nedává smysl.

    BTW, já teď třeba na svoje stávající nákladní solární kolo (pro které mám BTW vážného zájemce - pekaře, co chce na kole vozit chleba z pekárny na trh 3km do kopce) chci právě dneska montovat hliníková chladící žebra. Takže to chlazení je pro mě téma a ano... právě kvůli lepšímu chlazení vymýšlím montování solárních panelů na pohybující se místo fixní struktury (ať už kola nebo letadla)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: musel by si dodat info, jaká bude plocha výměníku mezi "topným tělesem" a půdou, ale jinak ano.. zajímavý experiment.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MOBYL: ano, step-down by neměl být problém. sice se doporučuje tak třeba 18V panel, ale MPPT jednotka je tam právě proto, aby našla to optimální napětí na každém typu panelu, který připojíš... a typ, na který odkazuješ, by měl umět na vstupu asi až 100V, pokud se nepletu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: počkej, chceš říct:

    - 8000 km na solárním kole vlastní konstrukce, postaveném za asi 1/3 rozpočet, než měli řadoví účastníci v předchozím ročníku 2013 (o roce 2015 s hlediska peněz netuším nic)
    - projekt využití odpadního tepla datacentra, který už rok funguje přesně, jak jsem řadu let projektoval
    - realizace několika ostrovních fotovoltaických systémů (pro obytné dodávky), které všechny více než splnily očekávání zadavatele

    ... to je všechno nic? hele, já vím, že je to hraní si s off-the-shelf componenty, ale to byla celá éra PC-compatible v 90tých letech taky. A spousta lidí, kteří si tehdy nahrabali na tom, že uměli našroubovat čínský motherboard do krabice, je dnes nafoukaná bůh ví jak úspěšní podnikatelé tehdy nebyli...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: viz níže. dává to logicky smysl: jak mám postavit levné solární letadlo, pokud nenavážu nějaké dotační kontakty s EU a obchodní kontakty v Číně? Sun Trip 2018 by měl splnit obojí. A pokud bych ho vyhrál, tak by se se mnou pak třeba i někdo bavil.. uvidíme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: s dalším kolem hodlám vyhrát SunTrip 2018. Protože cesta je do Číny, stačí tam udělat dojem na nějakého čínského oligarchu a vysvětlit mu, že by mohli vyrábět solárních letadel dvakrát tolik za poloviční cenu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chce mi tady ještě někdo dávat přednášky o tom, jak jsou solární cesty nesmysl! Covfefe, pravím vám!
    Donald Trump Proposes Covering Mexican Border Wall With Solar Panels
    https://futurism.com/donald-trump-proposes-covering-mexican-border-wall-with-solar-panels/
    MOBYL
    MOBYL --- ---
    zdravim mam dotaz
    mam solar 24V a pouzivam MPPT trucker 2210rn je mozne zapojit pouze jednu baterii 12V
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ze to jses ty tak az dodelam tohle co mam rozdelany zakopu u lenky ve trech hloubkach tri topny telesa 25W a budu merit teplotu - zvolim tyhle hloubky
    10 cm
    50cm
    100cm

    Jen doufam ze kdyz uz budu muset sestavit mereni a napsat program pro sledovani - tak az sem dam hodnoty nereknes ze to je podwod protoze 25W je moc ... velikost stanovim trubkou lesenovkou dlouhou 10cm a stred bude odpovidat te hloubce. Budu merit dva dny a sledovat teplotu nad zemi a senzosrech. Uvidime co a jak. Souhlasis?

    Takze pokud se to v zemi ohreje nad mez rekneme 40 stupnu je to pak na hovno :-)

    PS: je to misto kde je spodni voda po desti i pul metru hluboko tak to schvalne zkusime :-) Ale toho se ti ve meste nikda nepodari :-)))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    REDGUY: kdyz do toho roku sestavi dalsi kolo,bude to uspech,natoz vymyslet a sestavit letadlo :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: žádný výpočty? Eh? Co presne je v te tve linkovane zprave za vypocet, ktery by dokazoval, ze mas pravdu? Ja tam vidim link na wikipedii a pak trocha nekoherentniho blaboleni o tom, co potrebujes a jaky je v lete teplo. A ne, "podle mě není přehnané počítat s teplotním gradientem v červnových a červencových dnech až 15 stupňů " neni "vypocet", aspone ne mezi pricetnejma lidma 8))

    Plus samozrejme to cely je nesmyslny, protoze ocividne porad jeste nechapes zakladni problem cely tvy uvahy, ke kterymu jsem se te snazil nasmerovat otazkou "procpak tam jenom je ten teplotni gradient". Jo a btw - cela tvoje koncepce ma vcelku zasadni, ciste geometrickej problem. Schvalne jestli na nej prijdes 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: rok 2020 je reálnější, než si myslíš - takze ted 2020 zase plati? Protoze nedavno jsi tvrdil, ze uz vlastne ne. Tak v tom mam trochu zmatek 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Elon Musk musel předvést, že to jde - a ty jsi predvedl co? Jo aha, uz vim: nic. Misto toho tvrdis, ze "povinnost" predvadet maji ostatni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam