REDGUY: žádný výpočty?
[ XCHAOS @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ]
jednoduše jsem doložil čísla, že plocha potřebná pro výměnu potřebného toku tepla s podzemím velmi zhruba odpovídá ploše panelů - v reálu by to byl nejspíš tvar na způsob CPU chladiče - a že pokud ovšem nechceme pod cestu umisťovat ingot vodivého kovu, tak tam dáme trubky s cirkulujícím médiem - což už fakt počítat nemusím, to si všichni umí představit)
protože stejný princip se už používá pro rozmrazování povrchu vozovek v zimě (tepelný tok je zhruba stejný), tak mi vysvětli, proč trváš na přesných výpočtech s nepřesnými čísly: je jasné, že by šlo spočítat PŘESNĚ, pro konkrétní typ zeminy, konkrétní hloubku, apod. konkrétní tepelný tok při daném gradientu.. ale vzhledem k tomu, že teploty se stejně pohybují v dost velkém rozmezí podle počasí a že tepelná vodivost různých druhů zeminy bude různá (třeba štěrk je zajímavý... vzduch v něm izoluje, ale současně umožňuje lepší tok tepla a současně má štěrk poměrně velkou tepelnou kapacitu...)
Hodnoty fyzikálních veličin vybraných stavebních materiálů - TZB-info
http://stavba.tzb-info.cz/...a-vypocty/58-hodnoty-fyzikalnich-velicin-vybranych-stavebnich-materialu
podklad cest překvapivě bývá... štěrk, otázka je samozřejmě do jaké hloubky, ale bývá. u železnic zvlášť. no a čirou náhodou, v rozpáleném letním dni dává chlazení do masy štěrku dobrý smysl.. i bez výpočtu vidíš, že ta čísla jsou zajímavá.
tak např. jestli počítám dobře (a je docela dobře možné, že nepočítám) tak v m3 štěrku by se dalo uložit 385 Wh tepla - při teplotním gradientu 1K ovšem! Protože já navrhoval uvažovat průměrný teplotní gradient až 20 stupňů (ale solárně termální panely na daleko víc, ale tam optimalizujeme přesně opačně...), tak při využití podloží cesty v hloubce 0.5-1.5m by se dalo uložit při tomhle gradientu asi 7 kWh (chladilo by se pak cirkulací i v noci, stejně jako se noční cirkulací chladí přebytečné teplo ze solárně termálních konektorů)
opět: čekám, kdy mi někdo tyto výpočty (které samozřejmě nedodávám, jak jinak) opraví, protože jsou chybné (jak jinak, vzhledem k mým chabým znalostem středoškolské fyziky...)