• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ok, já ale se solární technologií dělám taky sport... každé moje další solární kolo dojelo dál, s vyjímkou toho nákladního, které ale zase (skoro) dodržuje proporce běžného kola, nebo je to aspoň koncept, na kterém testuju, jako udělat solární kolo, které nebude obludné.

    hlasím se do soutěže Sun Trip 2018, soutěžím, je tedy zvláštní, že i pokud někdo třeba není ochoten uznat solární kolo jako umělecký objekt, který dává smysl sám o sobě, tak proč tolik vadí jako sportovní pomůcka. jak se liší např. od sáněk? (které zase jezdí jen na sněhu a v zimě, a ne v létě?) pokud si někdo poveze v zimě na sáňkách dříví z lesa, nikdo se nebude divit... naše civilizace tak fungovala tisíce let a fungovala by tak znovu, i v případě zhroucení dnešní energetiky. proč jsou solární kola jiná a na rozdíl od sáněk zavrženíhodná?

    malůvku se klidně nahodím, ale je to jen "work in progress"... nejsou všechny kóty definitivní.


    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: kazdy profi sport je o hranicich a posunovani. Tancoval jsem a reknuti neni to prdel. Ps zadny sport krome honeni curaka neni zbytecny i kdyz i tam to ma svuj vyznam :-) a kde je ta maluvka? Nezaji ma me to co postavi nejaka firma. Zajima nas prvotni myslenka. Muj ram je take zdokonalen a zjednodusem strojarem a priznam se k tomu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: tyvole, řeknu "nakopat do prdele české wannabe oligarchy" a ty řekneš, že nic neřeknu :-) vždyť jen tohle v téhle době říct veřejně znamená docela si koledovat.... zužuju si tím potenciální okruh investorů, tím, že vůbec mám nějaká politická sdělení...

    (jinak já jsem spíš lolitik, než politik, ale vy to prostě nechcete pochopit...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: hele, debaty, co je "užitečnější", mě přijdou dost neužitečné samy o sobě. jak chceš měřit "užitek"?

    dnes se dělají objekty, které jsou i čistě nefunkční a plní nějakou estetickou, uměleckou, či propagační funkci. Nebo máš sport, který je neužitečný zcela a pouze se dodržují nějaké zvyky, regulace předpisy, v rámci kterých se soutěží?

    Oproti tomu mě láká stírání hranic: proč by se umělecký objekt, kromě toho, že je to umění, ještě nemohl vlastní silou pohybovat na solární energii? Existuje spousta aktivit, které se dělají jen proto, protože se dělají a ekonomicky ani jinak nedávají žádný smysl: proč by mělo využití solární energie splňovat přísnější kritéria? Jsou věci, do kterých investuješ a "návratnost" není žádná - je to čirý konzum, čirý lifestyle. Proti tomu objekt, který je energeticky autonomní, i když nesnese přísná kritéria "konkurenceschopnosti", má pořád nějakou funkci.. po Praze jezdí pro turisty kočáry tažené koňma nebo rikšy, tak proč by nemohla po Praze jezdit i solární kola?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ty ses politik jak hovado,odpovidat tak ze vlastne vubec nic nereknes
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ty jo, tak zatím žádné čínské oligarchy přesvědčovat nechci... nejdřív je potřeba nakopat do prdele ty naše vlastní místní wannabe české oligarchy, že jo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, to nákladní kolo pro toho pekaře možná skutečně přestavím na větší bednu + žádné panely... a tuhle menší bednu si nechám na svoje pokusy :-) hele, všechny možnosti jsou otevřené ... solární kola jsou tu pro ty, kterým příjde cool nemuset si vymontovávat baterku a nosit si jí domu na dobití, to je všechno.

    ano, myslím, že trh tu je. tvůj největší problém je, že věříš, že tvoje pravda je absolutní a jediná možná. já naproti tomu věřím v ekosystém vzájemně soutěžících životaschopných alternativ. není jediný parametr, který lidi poptávají (např. rychlost přemístěná z bodu A do bodu B) - ten parametr, který je často prezentován jako žádoucí, je často nechtěný vedlejší výsledek nějakých úspor z rozsahu, ke kterým nemilosrdně tlačila dosavadní omezená technologie a ekonomika - tak např., jak jsem tu řešil: letadla jsou rychlá mj. i proto, aby se co nejrychleji umořila investice do nic - čím víckrát stihne nějaký dopravní prostředek za jednotku času absolvovat nějakou trasu, tím víc peněz za dobu své existence (životnosti) prostě může vydělat.

    cestovat pomalu a komfortně se může stát luxusem (vlastně to luxus už je). je to právě vyvázání ze sítě ekonomických tlaků a z diktátu svého diáře, o čem dnes lidé často sní.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    K tomu solárnímu létání: pro začátek, pokud budou mít menší nosnost, nebude v nich třeba více místa? Tedy pomalejší, ale zato pohodlnější létání? v 70tých letech vypadal interiér letadel takto...
    deadspin-quote-carrot-aligned-w-bgr-2
    http://sploid.gizmodo.com/traveling-in-a-boeing-747-in-the-1970s-was-pretty-damn-1504637666
    pokud si současně představíme nižší hlučnost, tak by prostor solárního letadla, který pravda nikdy nebude možné nacpat cestujícíma namačkanýma jako sardinky, mohl vypadat trochu jako 1.třída v 70tých letech (křesla budou samozřejmě nějaká lehká... možná nafukovací, že... :-) možná nafouknutá heliem :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale ta bedna je tam na chleba "Bednu na chleba" muzes dat i na normalni elektrokolo, ne? Ty maj ted dojezd ke stovce, takze tak patnactkrat tam a zpatky? A nemusi platit za panely, nebudou mu prekazet pri provozu...

    no prostě, uvidíme - cili nedokazes napsat zadnou vyhodu, jen "uvidime"? Me se fakt libi tvuj pristup k ekonomice. "uvidime", "kdby nejake procento Evropanu, takze trh existuje"... bozi 8)))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: dobře,tak snad to bude mit kde parkovat na slunci aby mu to neukradli. Stejne je dobrej,ze ho uzivi mnozstvi peciva co se vejde od toho voziku.

    A jak je s tema solarnima letalama za polovicni cenu? Kolik pak toho unesou? Nejaky podrobnosti,kdyz o tom chces presvecovat cinske oligarchy?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nekecat a poslat nakres prosim :-)
    Vidsi treba vaha na ul at zapadne na solarni pohon mi prijde uzitecnejsi ;-) nebo desinfekce vcel pomoci slunce ;-) a dalsi blbosti ;-) tak nakres :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: mě přijde spousta věcí jako blbost. tak např. jsem v Asii byl už 5x letadlem.. nepřijde ti to jako blbost? a zbytečně utracené peníze? (mě docela jo, teda...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: staci nakres od ruky :-) ne do klubu nechci dekuji :-) Mam vlastni navrzenej ram z hliniku se trema kolama diferencialem atd :-) Ale prijde mi blbost i kdybych na to mel - utratit tolik penez kvuli jednomu zavodu :-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: no a nechceš ke mě do klubu [ Arachne Labs + Arachne Aerospace (Open source software + flight hardware) [privat] ] kde to řeším? (ale sem to postnu asi taky.. a hlavně fotky, až budou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: Bambus byl spojený 3D tištěnými spojkami, ale pravda, ne v té konfiguraci, kterou si měl možnost vidět ty :-) a jako nejen že bys ho asi nerozbil, ale ujelo poté, co si ho viděl, ještě dalších 8000 km, než jsem ho v cíli cesty zdárně rozebral a komponenty zrecykloval :-)

    Nicméně kolo pro Sun Trip ročník 2018 už z bambusu nebude. A bude mít výkon monokrystalických panelů 380W (reálný výkon těch polykrystalických panelů, co si na kole viděl ty, nikdy doopravdy nepřesáhl 130W... nebo ne v té fázi rozkladu, se kterou jsem s nimi jel ten závod... naproti tomu s monokrystalickými panely, které jsem už testoval, mám zkušenost, že fakt dosahují toho udávaného nominálního výkonu nebo ho občas i lehce přesáhnou...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak letadlo, které bych případně postavil já, určitě neuveze ani 30 lidí, ani do stratosféry, v tomhle doufám panuje mezi námi jasno :-) do léta roku 2020, pokud vůbec něco, bych postavil malý ultralight co by se dobíjel hlavně na zemi a měl by případně v létě přes poledne větší výdrž (nikoliv nutně dolet), než bateriové letadlo - tedy udržel by se ve vzduchu třeba 4 hodiny, ovšem při poměrně nízké cestovní rychlosti, takže dolet by zas tak závratný nebyl.

    Jiná věc je, jestli NĚKDO bude schopen postavit stratosférické solární letadlo pro např. 40 lidí: podle mě samozřejmě ano. A další otázka je, jaký by o to byl zájem: nabízel jsem zde jednoduchý odhad, jakou poptávku by vytvořilo, kdyby nějaké procento Evropanů chtělo JEDNOU v životě cestovat na dovolenou přes stratosféru (i když pomaleji - třeba celodenní přelet), místo přímo a rychle (a upřímně: kdo by aspoň jednou v životě nechtěl vidět zakřivení Země, kdyby se to spojilo s následným třeba týdenním pobytem v nějakém tropickém ráji u moře?).

    Velmi snadno dojdeš k pochopení, že trh zde je. I kdyby lidí, odhodlaných snižovat svojí "uhlíkovou stopu", nebylo nějak extra závratné, tak pořád jsou zde ti, kteří by byli prostě zvědaví, a i jiné faktory - např. pobyt v letadle je dnes únavný mj. i kvůli hluku, ale ten by byl v elektrickém letadlo (i nesolárním) automaticky daleko nižší, takže se můžeš jen domýšlet, jak moc jiná by byla psychologie takového cestování (zřejmě hodně jiná - i Eric Raymond uvádí jako argument ticho na palubě svého solárního kluzáku a ani nemluví o ekologii...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: muzu videt maluvku toho ramu?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jestli nedostanu čínský vízum, tak se jistě strašně zaraduješ Ale kdeze. "Nedostal jsem cinsky vizum" by byla jen dalsi v rade vymluv. Naopak, pevne a uprimne doufam, ze zadnej externi problem ti v ucasti na SunTripu 2018 nezabrani, ze veskery faily si zpusobis ciste sam a konecne bude jasne videt, ze po technicky strance jsi proste mimo. V minulym SunTripu ses jeste mohl vymlouvat na to, ze zacinas. Ted uz zadnou takovou vymluvu nemas, naopak, po opakovanem chvastani jak "planujes vyhrat" je latka vcelku jasne nastavena.

    Cargobikes potvrdili zahájení stavby rámu příští týden. - super! A bude to teda vypadat tak, jako na te tvoji posledni maluvce?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: myslím, že nikdo tady nerozporuje, že je možné postavit levné solární letadlo. Rozporujeme, že to letadlo bude zlatý důl a bude schopno přepravit 30 lidí do stratosféry a že o tyto lety bude dostatečný zájem
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tak chaos uz jedno kolo ma, to sem i videl a malem sem se svezl, ale vypadalo to trochu varchrlate a ja mu ho nechtel znicit, nebo spis bych nechtel byt ten, na koho to je, kdyby z toho neco upadlo.
    ale kdyby misto bambusovych tyci pouzil nejaky kompozitni drazky, tak by to i lepe vypadalo, jestli stavi novy, tak to chci videt.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: zapomínáš ale, že jediný důvod, proč bych něco chtěl stavět, je abych dokázal, že je to možné, a měl dostatečně pádné kladivo na mlácení trollů. pokud tento pádný argument vznikne i bez mého přičinění, tak ale už nebude potřeba to dokazovat - bude to zjevné :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam