• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: v australii to mozna je pouzitelny, ale tady ti ani v lete furt nesviti slunicko, takze pak zustanes trcet na jednom miste.
    XCHAOS: kdyby lide tveho typu neblokovali vyvoj, tak by to tak prave byt nemuselo, nove reaktory by meli malou aktivni zonu, takze by nebyl problem s bezpecnosti, protoze by tam toho aktivniho materialu moc nebylo, navic by spalily i neobohaceny uran, nebo treba jaderny odpad ze soucasnych jaderek, take by mohly byt male, ze by jeden v zemi zakopany by mohl zcela bez zasahu cloveka fungovat nekolik let a zasobovat vetsi mesto, tzn byly by i decentralizovane, navic by to nezasiralo pudu jako solary a vetrniky, protoze by stacilo par metru podzemi na jedno velke mesto... bohuzel kvuli blbounum ekofasounum se vyvoj v podstate zasekl v 50 letech, takze mame reaktory obrovske, nebezpecne, nutne neustaleho dozoru jak pred nehodou tak pred pripadnymi teroristy lacnicimi po jadernem materialu. ale to muzes podekovat jen lidem jako ty, ze to tak je.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: jasně - vsadíme všechen osud civilizace na jedinou technologii, u které všechny zdroje ovládá průnik uzavřené technokratické elity s vojenskou lobby. ta pojede ve dne v noci, i v době, kdy to není vůbec potřeba, abychom se mohli frajeřit lepším EROEI. a do té doby, než se tahle utopie zrealizuje, budeme holt vyrábět tuny betonu a oceli pomocí energie z uhlí a vozit to pomocí ropy.

    vrať se do 50tých let 20.století, kam taky poprávu patříš (BTW, v té době byla ještě legální lobotomie, to mnohé vysvětluje...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: téměř 100 kiláků za den na solár.. to už stačí na zajímavé léto, podle mě. (zbývá, aby Elon Musk dodal univerzální broadband s nízkou latencí pomocí sítě družic na LEO, bez směrových antén, aby na cestě byla i nějaká online zábava :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: "prej ze to nejde"? Kdo to rikal? 8))) A jinak: 40-50 mil/den na solar... no, ok, no. Chapu ze je potreba umet se radovat z malickosti 8)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS:
    Závěr:
    Z analýzy porovnání fotovoltaického a fototermického systému ohřev vody detailní simulací v prostředí TRNSYS vyplynulo několik důležitých závěrů:

    fotovoltaický systém napojený přímo do DC elektrického topného tělesa bez sledovače výkonového maxima dodá o 40 % méně energie než FV systém se sledovačem a poloviční množství energie oproti srovnatelnému fototermickému systému;
    fotovoltaické systémy ohřevu vody jsou ekonomicky nevýhodnější oproti srovnatelnému fototermickému systému;
    k hodnocení montážně sice jednoduchého FV systému, avšak z hlediska výpočtu přínosů složitého kvůli nutnosti zahrnutí vlivů všech podmínek provozu FV panelu, je nutně použít detailní modely postavené na elektrických vlastnostech panelů.

    Z grafu ekonomického srovnání vyplývá celkem zřetelně, že v případě ohřevu vody ani jeden z FV systémů nedosahuje ekonomické efektivity solárního fototermického systému.

    Trotle precti si to - vsechno jde i hodinky s vodotriskem :-D Kdybys nebyl debil vedel by jsi ze jaderna elektrarna ma pomalejsi vyvoj kvuli idijotum jako jsi ty. A zajimalo by me kolik bych platil za elektrinu kdyz ta spinava zkurvena jaderka dostava 90 haku a ten cistej super solar odost vice ... Takze az bude solar dostavat tolik co jaderka a zaplati se - Tak prud :-D :-P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak jaderní aktivisté ti budou udávat EROEI u jaderných zdrojů 60-120.... většinou proto, že budou počítat 100% využití a životnost nádoby reaktoru 60 let a zanedbají energii spálenou při těžbě a přepracování paliva (je pravda, že můžeš topit i rozmontovanýma atomovkama, ale jen v rychlých reaktorech a v podstatě jen v Rusku...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: zlé jazyky by řekly, že zatím vydělávají na dotacích. ale někde v budoucnu je tam jasně break-even (v Austrálii už nastal)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QNEDLEEQ: ... a prej že to nejde! velkej palec nahoru!!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Porovnání solárního fototermického a fotovoltaického ohřevu vody - TZB-info
    http://oze.tzb-info.cz/...ory/11103-porovnani-solarniho-fototermickeho-a-fotovoltaickeho-ohrevu-vody
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    LINKOS: zbytek vyrovnas precerpavackama a vodnima elektrarnama v norsku a bateriema ;-) http://oenergetice.cz/prenos-elektriny/muze-se-norsko-stat-evropskou-zelenou-baterii/

    Co zmizi cestou nikdo nevidi ... Super ekologie
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: me jen prijde na palici mit znacne energeticke zdroje v necem tak nestabilnim jako solary a vetrniky.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JAZZZ: jasne, ale nemecka ekonomika je mnohem vetsi, nez to co se toci kolem vetrniku a vetsine ostatnim to spis komplikuje zivot, protoze jim to zdrazuje vyrobu...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    kdyz uz jsme u toho porovnavani zdroju energie ..
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: ale vetrniky vyrabeji nemci a nemecke firmy v tom oboru vedou. myslis, ze si to neumeji spocitat, aby na tom vydelali? proto maji stejne jako my solary na polich a ne na strechach, byznis vole :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JAZZZ: nesouhlasim, uz pro to, ze je to byznys hlavne pro rusko a cinu, kdo myslis, ze tam dodava plyn do elektraren. a odkud jsou vsechny solary, je ti snad taky jasny, to ze tam mrte posahancu jezdi s nalepkama ze nechtej jadro, to je asi taky nahoda... kdyby chteli byznys, tak mohli koupit od nas know how od skody jadro a delat byznys v jadre, to by bylo dost zajimave, ale zrejme to nechteli
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: urcite si pamatujes jak v nemecku zavedli srotovne. podpora vlastni ekonomiky. ze stejnych duvodu se rozhodli k "energiewende". pro nemecke firmy je to velky byznis. je to mozna trochu politicky nekorektni rikat, ale uprchlici jsou v nemecku taky byznis.
    jak ekologie, tak podpora valkou znicenych zemi, jsou bohulibe myslenky a ale obe se daji delat i kontraproduktivne ..
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    LINKOS: jses u ty ekologie - chtel jsem jen upozornit ze vseho moc skodi :-) A prumyslove a velke objemy potrebuji neco jineho nez klidne ladem lezici ... :-) Solarama ale tohle nevyresis ...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ABDULAH: nechci tady rozebirat slozeni hnojiv a jak se starat o pudu a proc je kysela,na to jsou tady uplne jina mista. Jen podotykam ze "pitomi ekologove" delaj i uzitecne napriklad odsirovani vedlo ke zlepseni stavu nasich lesu zvlaste tam kde jsou uhelne elektrarny.

    Koukam jak snadno se zde diskuze ubere smerem naprosto mimo praktickou aplikaci solaru.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JAZZZ: jak bys vycislil odstoupeni od jadra v nemecku, to je prace zelenych hnuti a kdyz sem zil v nemecku (vratil sem se pred 4 lety) tak uz tehdy tam byla elektrika pro domacnosti ultradraha, 2x nez u nas, ale pritom jidlo a podobne veci tam byly levnejsi... a porad se to zdrazovalo..
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: mas pravdu - i zde se tezi penize kdyz vidis kolik cheji za kilo dolomitu atd ... Pokud by mel zemedelec opravdu pestovat udrave a ekologicky tak se nedoplati. Jo treba ke smrkum jsem naryl vapno a jine paradoxne zasadite prvky a smrcky maji rocni narust i 20 cm. Nemicham jabka a hrusky. Vsechno tu zem okyseluje jsou to siranova hnojiva. Proto se dodava vapnik a horcik aby se udrzelo ph. U nas normalne kropi lesy dolomitem z letadel. Kazdy rok je les plnej prasku ... Takze ber to tak ze udrzet eko tu zeminu vyvazenou neni prdel ... Zjistuju to cim vic se v tom hrabu. Ps vidim to na mechu ... Kilo vapna a zeleza na m2 a dolomit a uz i ta trava tam roste hihi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam