LINKOS: ale prosímtě.. vyčítá mi to kdo, na základě čeho? mám +/- středoškolské znalosti fyziky, které by možná potřebovaly oprášit, ale pořád si myslím, že mám lepší představy o účinnosti různých procesů (různé spalovací motory vs. různé druhy elektrických motorů, například) než co já vím... 80% populace? to je právě obecný problém naší doby, že lidi s obecným povědomím o nějakém tématu jsou vlastně celkově nežádoucí a nevítaní, protože potenciálně překáží v cestě "skutečným expertům".
"skutečný expert" v nějakém oboru by mi asi skutečně snadno setřel, ale otázka právě je: mají ti, kdo se mi snaží, opravdu nějaké podstatně větší znalosti, než já? nebo tam jde o úplně jinou motivaci a úplně jiný princip?
pojďme se konkrétně pobavit, co konkrétně "z fyzicky" mám špatně. že když si v létě nabiju baterky, tak s tím přes celou zimu nevydržím, to jsem si spočítal mockrát, stejně jako počítám většina lidí tady. shromažďování praktických zkušeností je zesměšňováno (částečně oprávněně), jako že něco koupím a rozbiju... no ale podle mě mi to pomáhá udělat si lepší obrázek a ve srovnání s lidmi, co si koupí motorku a nejen jí rozbijí, ale ještě se na ní zabijí, mám zatím celkem dobré score.
...takže jaké konkrétně teoretické znalosti mám špatně? a v jakém oboru? ono totiž specializací fyziky je celá řada a já si fakt nehraju na odborníka v prakticky žádném oboru. ale třeba změřit, kolik energie ti propálí elektrokolo, to není žádná velká věda... tam prostě odečteš ta čísla z budíku... prostě jsou určité tak základní, kde argumentovat něčí nekompetencí se stává poněkud trapné (typu "co na tom, že já jsem si tahle čísla sám nezměřím - tvým číslům nevěřím, protože jsi nekompetentní").
Tam asi někde vznikla ta potřeba označit mě za "lháře" - když totiž přijdu s konkrétními čísly (já jsem je popravdě asi nejvíc ze všeho líný opisovat z poznámových bloků do spreadsheetu na PC), tak ta čísla se už nedají interpretovat více způsoby - znamenají jednoznačnou věc, tak či onak. Proto, když hrozí někdo, kdo konkrétní čísla přinese, tak je pohodlnější ho zdiskreditovat nějak předem a plošně...