LINKOS: já o kolizích přemýšlím hodně.. hlavně si nechci zapíchnout řídítka někam a tak. Obecně lowracery jsou ještě méně rozšířený, než běžný lehokola... takže statistika nehod bude asi skoro neexistující. Jisté je, že z lowraceru se padá z daleko menší výšky, než z lehokola... z lehokola padáš z výšky kolem 50-60 cm, typicky, a to už je trochu znát (a vzhledem k nestabilitě se z nich prostě padá i bez kolize)
Kolize je samozřejmě průser.. a v čím větší rychlosti, tím větší průser. Přeletět přes řídítka mimo silnice ale taky není úplně řešení (u vzpřímenýho kola). Jsou situace, kdy to, že zůstanu víceméně nějak "zaseklý" na tom lowraceru, by mě mohlo i pomoct (např. že hnu ze silnice do nějakýho křoví či spíš kamení, na mé trase... a ta konstrukce kola prostě nějak narazí do okolného prostředí první a "prorazí mi cestu").
Velká neznámá je v tomhle rigidita solární stříšky.. ale pokud se to nerozpadne hned jak se na to někdo křivě podívá, tak podle mě mít něco nad hlavou může bezpečnost zvýšit (např. při úplném překlopení na střechu jsem přeci jen aspoň trochu chráněný - dokud se stříška teda udrží v jednom kuse a zafunguje jako jakýsí "štít", který se pohybuje stejně rychle jako já a já padám pouze z cca 60 cm výšky na tenhle "štít", místo abych se na něco přímo napíchl)
zase: zadní kolo veze asi 2/3 nákladu, takže šance, že se to překlopí nějak přes přední kolo dopředu není ve velké rychlosti moc dobrá. Spíš přední kolo vystřelí nahoru nebo do strany. A samozřejmě katastrofický scénáč "do strany a pod kola" prostě vyloučit nejde. Vzpěry stříšky budou u základů ocelové, ale budou dost nad úrovní nohou a prostě moje šance v případě pádu pod kola budou dost blbé (ale to prostě na každém kole a v podstatě i na motorce... pravděpodobnost kolize souvisí spíš s otázkou, jakou část cesty vůbec jezdec jede nějakou nebezpečnou rychlostí vůči kolemjedoucím vozidům, a tady zase .. základ bezpečnosti je uhnout na nějaký liduprázdný silnice ve stepi, kde tě max. jednou za hodinu mine náklaďák, před kterým taky uhneš co to půjde)