• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: podívej se na to z jiného úhlu pohledu: budoucnost mají 2 trendy, jeden jsou samořídící auta, ta nechme stranou.(pravděpodobně by si vždy přesně spočítala, zda cíl je v dosahu aktuálního stavu dobití akumulátoru...)

    druhou je carsharing. opravdu si myslíš, že carsharingová společnost na elektromobily si nespočítá rizika spojená s tím, že někdo někde odstaví jejich vybité vozidlo na poli?

    celé je to o tom, jestli statisticky vzato přínosy vyváží náklady, nic víc. a když si vezmeš, že lidi berou dnes jako normu klimatizaci a ta se pouští převážně v létě, když svítí sluníčko.. osobně si myslím, že elektromobily, až se budou masově vyrábět, budou přesně z tohoto důvodu zahrnovat pokrytí solárními články jako naprostou samozřejmost (a to včetně věcí, jako že se během parkování budou stahovat solární žaluzie přes okénka, aby se to uvnitř nerozpálilo). prostě to bude tak, že nikoho ani nenapadne takhle vzniknou plochu auta zbytečně nevyužít (současně ale ze stejného důvodu bude řešeno nějaké polo-aktivní chlazení, nejspíš větrákem a vzduchovými kanály.. a opět, zvýšení produkce bude jeden z cílů, druhým bude, aby se vnitřek auta na slunci nerozpálil)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Potrefena husa se vzdycky ozve 8))
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ano zase sme u toho, ze nechapes opravdu zakladni veci, ja osobne potrebuji auto pro prepravu, ne pro zabavu. sankovani je zabava, takze kdyz si zrovna nezasankujes, tak to vadit nebude, ale kdyz se nedostanes kam potrebujes, treba do prace, tak to uz problem je. nejsem tak bohaty abych mohl mit vic aut, nejake na zimu a nejake na leto. a taky bych je nemel asi kde parkovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: tak jako xkcd zapomněl na podstatnou věc, a sice že solární technologie je prostě sezónní. je jasné, že v zimě budeš mít výsledky, jako se sáňkama v létě. (ale jen kvůli tomuhle nikdo asi nezpochybňuje sáňkování a další zimní sporty a trh s ním existuje...)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: no vidis, treba dneska i kdyz chcice jak bych radsi lital s kanystrem, protoze dobiti by mohlo prijit az na jare, mezitim by se ty baterky asi pekne znicily...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ:
    ANDY_WARHOL: tohle vypadá taky použitelně:
    UNSW Sunswift - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/UNSW_Sunswift

    jinak ona i ta možnost, že v případě dobití stačí auto nechat odstavené, za pár dní se k němu vrátit a dojet k nejbližší dobíjecí stanici, taky není k zahození (srovnej s nutností vracet se k autu s kanystrem, když ti dojde benzín...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak dotýká se "mojí" otázky chlazení, zajímavým způsobem :-) jinak ano - stavím dopravní prostředek pro cestu do míst, kde dobíjení ani výměna baterií samozřejmostí není (protože příroda mi zajímá celkově víc, než civilizace). takže i xkcd by se mnou souhlasil .-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jak paralelně spojovat klasické FVE panely?
    Přeci nebudu každá panel spojovat postupně tímto: https://www.i4wifi.cz/...ely-1/Prislusenstvi/MC4-T-rozbocovaci-konektor-1-na-2-sada-Male-Female.html a krátké kabely nastavovat.
    Není něco ne formě sběrnice? Potřebuji teď zapojit 3 paralelně, a tímto by to byl samý spoj. :-(
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JAZZZ: no na dojeti. kdyz bude prset, nedojedes stejne nikam....
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: presne. jako nouzova rezerva na dojeti asi fajn, ale jinak je to k nicemu. solarni auta musi byt hlavne lehka. chaosovo lehokolo ma z tehle katergorie asi nejbliz k realite.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JAZZZ: 30 km dojezd pri nabijeni ze slunce pri optimalnich podminkach a jednom dnu nabijeni, to neni moc zajimavy, pri nabijeni z nabijecky 250km, to by se dalo, ale pak sou tam ty solary zbytecny.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PER2: nekdo z tohohle klubu by jim mel vysvetlit jaka je to picovina :) video jsem zkouknul a chlapik se zlomkem Muskova charisma na konci nerekne, kdo je ten jejich tajemny vyrobni partner.. skoda. ale mozna z toho nakonec bude hit v maroku a indii. do nemecka je to ale stejne jako do CR spis nesmysl.
    PER2
    PER2 --- ---
    bylo tu uz tohle?
    Sono Motors – Sono Motors
    https://sonomotors.com/

    Sono Motors presents the SION
    https://www.youtube.com/watch?v=GK78D-oWhJc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Electric cars already cheaper to own and run than petrol or diesel – study | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...ctric-cars-already-cheaper-to-own-and-run-than-petrol-or-diesel-study
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    RSZ: zatimco ty narazis na postupnou evoluci, ja mluvim o bateriove revoluci, ktera byla castokrat slibovana ale stale se nedostavila...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    RSZ: nebylo to mysleno obecne, ale byla to reakce na clanky podobneho typu vestici uzasne baterie do roka a do dne, ktere se pak na trhu neobjevi a nikdo o nich uz nikdy neslysi, takovych clanku je hodne a realizace se nedocka temer nic. u nekterych se realizace sice docka, ale cena je nesmyslna a k rozsireni dojde bud za hodne dlouho nebo vubec.
    RSZ
    RSZ --- ---
    ANDY_WARHOL: by mě zajímalo co přesně myslíš tím "skutek utek"

    jako rc modelář si pamatuju nedávné doby, kdy jediná baterka byla nicd, nabíjelo se desetinou kapacity a baterky stejně po roce mrtvé. Dneska nikdo nepoužívá nic jiného než lipol, nabíjí se proudy třeba 2C, a baterku mám na několik sezon. Pokud nevidíš v baterkách pokrok, tak ses asi probudil z hibernace.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    k takovým zprávám sem skeptický. budu věřit až si to koupím a uvidím reálné parametry a reálnou cenu. takových zpráv už bylo a skutek utek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam