CUKI: uvedl si důvody, proč jsem se po experimentech s vozíkem rozhodl pro dlouhé kolo, které se v terénu, světe div se, chová prostě pořád jako kolo, je jednostopé, není to tříkolka, apod.
ale uznávám, že jednostopý, _velmi lehký_ vozík by nemusel být úplně špatná volba.. ale víš jak klese výkon FV panelu, když ho zastíníš třeba jen z jedné pětiny? :-) a přívěs prostě... vždycky zastíníš, částečně. samozřejmě, že přívěsy všeho možného typu jsou populárnější, než stříšky... i mezi účastníky Sun Tripu. ale já podnikl první pokus s přívěsem.. sice nevhodně zvoleným, ale stejně - bylo s tím tolik problémů, že prostě never more.
...ale když to celé pojmeš jako převážně silniční stroj, tak stříška dává smysl z celé řady hledisek. není nikdy zastíněná - a to nejen jezdcem, ale ani třeba svodidly, křovím kolem silnice, apod. Může naopak vrhat stínit na jezdce a chránit ho před deštěm (tohle se letos povede snad poprvé). A hlavně... panely jsou širší, než běžný průjezdní profil jednostopvého vozidla, tak si představ, že jedeš třeba pěšinkou vyšlapanou v nějaké té trávě, kopřivách (uznáš, že je to celkem běžná situace)... stačí na tom ujet nějaký kousek průměrně offroad (tady v Evropě.. ve stepi ten problém asi nebude :-) a budeš kosit plevel a různé křoví, protože pěšiny jsou vyšlapané tak do šířky max. 40 cm a výška plevele kolem může být klidně kolem metru.
I se zdánlivě monstrózním solárním tandemem jsem projel místa, která jsem fakt nečekal - polní cesty, lesní cesty, mokré a blátivé travnaté svahy, prostě všechno možné. Střecha byla v 210 cm a vegetaci zezpoda se pohodlně vyhla, ale zase se odírala shora o větve. A měl jsem problém s některými podchody/podjezdy.... (musel jsem to zběsila naklápět do strany, abych podjel, apod). 145 cm by naproti tomu měla být výška, ve které je většina pěšin např. v lesech průchozí, protože lidi většinou větve olámou až tak do těch 180 cm výšky.
(jinak druhé solární kolo, nákladní CT2, na kterém jsem právě dneska upgradl výkon panelů z 60W (Wp), které se mi zničily díky nevhodné montáži, na 120W (Wp), které přimontuju - doufám - spolehlivěji - má úplně konvenční uspořádání, panely jsou jen na obří bedně na nosiči, a přesně jak říkáš - dojel jsem na něm na místa jako na jakémkoliv jiném kole a občas jsem byl sám překvapený :-) ... ale i tam bednu občas zastíním vlastním tělem)
Jako víš co ... ty pořád teoretizuješ, ale máš jedinečnou šanci projet se sám na mých dvou solárních kolech (CT2 se teď budu snaži prodat, vyvolávací cena je 30 000 Kč) a srovnat výhody a nevýhody obou koncepcí. Pak by ses mohl samozřejmě vyjadřovat k pohodlí, ovladatelnosti, výkonu a já nevím co všechno :-)