• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SHINIGAMI: ja nepopiram ze to chce dalsi vyvoj, pokud bude stacit radove mensi rozmer panelu, tak uz se nejake elwgantni reseni najde. ale i tohle ma v urcitem pripade znacne vyhody. napriklad treba ta australie -hodne slunce po cely rok, malo dratu. nerikam ze je to masovka.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    VYHULENY_UFO: Prakticka vyuzitelnost je nulova. Samozrejme ted muzou vyskocit chytraci s par specialnima pripadama lidi, kterejm se solarni kolo opravdu hodi, ale tech je naprosty minimum. Normalni kolo nebo elektrokolo, pripadne dobijeny ze stacionarnich obnovitelnejch zdroju, je pro naprostou vetsinu situaci vyrazne lepsi.

    Ale, no a? Doba, kdy lidi delali jen prakticky uzitecny veci je davno pryc. Je to zabava, zajimavej sportovne-technickej vykon, ti lidi pri tom neco zazijou a naucej se (pokud tedy nejou nafoukany vseznalkove, presvedceny ze uz vsechno vedi nejlip 8) ), takze proc ne...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ANDY_WARHOL: zas ti to hrozne prodlouzi v provozu a stejne ho musis nekde ukladat. Pro ostatni je hrozna radost jet pak za necim takovym. Jako kdyby to byla treba trikolka, ktera je o dost stabilnejsi a nejaky foukanec ze strany do panelu na strese by prezila.. ale zase, je to proti kolu neskladny.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JAZZZ: za par desitek let az [...] neustale se zvysujici spotrebe postihne kolaps Neco mi rika, ze v takovy postapo budoucnosti bude veskera technologie, potrebana pro solarni kola, dost nedostupna.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jo, jasne. Ja ti tady ukazu konkretni data, proc jsi cim dal tim vic vzadu. Mohl by ses na ne podivat, zanalyzovat, prehodnoti a upravit strategii... ale prdlajs, to je na tebe moc prace. Misto toho zvladnes jen treskute vtipnej bonmot, kterej je navic silne mimo, protoze tech "zastavek na pivo" zjevne bylo vyrazne vic.

    A pak fnukas, ze jsem na tebe osklivej 8)))
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SHINIGAMI: ji kdyby tam byl frome, tak je jeste 2x dal i bez solaru. ale to sme tu uz resili
    s tim druhym mas pravdu, proto se mi libi ta koncepce hnaneho voziku. kdyz nepotrebujes odpojis. a doufam ze casem to bude s lepsi ucinosti mozny nejak nalepit na cely kolo vcetne obou stran kol a mezer v ramu a nebude treba nabijet vubec
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: vsak se to uz deje na blizkem vychode. asi uz chapes proc v case finalniho BTC maxima budes misto lamba shanet tank.

    dopravni prostredek zcela nezavisly na siti bude vypadat nejak takhle. australani je pri tamni hustote osidleni zacinaji pouzivat uz ted.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    VYHULENY_UFO: Takhle muzes zpochybnit vyznam jakyhokoliv vyvoje a nadseni amateru pro novy reseni. Me se ten zavod libi, je to prehlidka diy reseni pro 'cisty' individualni cestovani a vyzkum/vyvoj v tyhle oblasti rozhodne ma smysl a je pekny, kdyz tech par lidi co se tim amatersky zabyva muze pomerit sily a otestovat svoje reseni v konkurenci. Postavit to kolo neni trivialni a tech 12k km zvoleny reseni dobre otestuje, prijde mi to dobry.

    A je pekny, ze mas kolegu co umi jezdit 200km/den, ale jak dlouho mu trvalo nez na to natrenoval? zvladne to jet 20+dni v kuse (i takovy jsou)?, apod.. Se solarnim/elektro kolem se takovyhle cestovani na 'delsi' vzdalenosti otevira o obycejnym nesportovne zalozenym lidem a to je fajn. V nekterych hodne specifickych lokacich (ridce obydlenych/zasitovanych uzemich jako australie treba) to muze mit vyznam uz ted. Prijde mi zbytecny to hejtovat.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    VYHULENY_UFO: smysl je pritahnout k tomu pozornost, jak jinak, a par typku se u toho pobavi.

    To co pises o nohach se dobre ukazuje u toho prvniho, ten ma nohy a jeste solar navrch;).

    ANDY_WARHOL: Ad prakticnost, vyhoda kola/elektrokola je mj ve skladnosti. Tyhle kramy s plachtama jak krava tezko nastrkas nekde do stojanu, a co s tim bude delat silnejsi vitr...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    konkretne xchaos se snazil zkonstruovat jakesi cargokolo, ktere se da vyuzit k ekologickemu rozvozu zbozi k zakaznikum. kola dnes kuryri uz vyuzivaji, ale chce to fyzicku a neodvezou rozmernejsi zasilku, tohle by se teoreticky tedy uplatnit mohlo. protoze vetsinou neni cas pres den nabijet, tak to pres noc nabijes do plna a deni nabijeni ti poskytne dobu provozu navic. ale jestli to ma budoucnost ti nereknu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: az bude mit voda cenu zlata, tak urcite nebudem resit solarni energii a solarni kola. to se budem mlatit kamenama a klackama o dousek vody.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: za par desitek let az pitna voda bude mit cenu zlata, BTC bude za milion USD, litr benzinu za 3USD, velryby i velci suchozemsti savci vyhynou a ekonomiku zalozenou na nesplatitelnem dluhu a neustale se zvysujici spotrebe postihne kolaps, tak v ten okamzik prijde chvile solarni mobility. lehka skoroauta nezavisla na skomirajici civilizaci daji lidem pocit alespon nejake jistoty.
    na tenhle cas se preci poslednich par let pripravujes.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANDY_WARHOL: ja nemam nic proti elektrokolu, ale koupil bych si normalni s baterkou, kterou bych dobijel ze zasuvky. tyhle elektrohracky jsou zatim dobry na kratky pojizdeni po meste po vesnici, ale ne, abys jel streku s nakladem 1000km tam a zase zpet. to uz bych si radsi na kolo pridela benzinovej motor a postavil tak motorku
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VYHULENY_UFO: na jednoho takovyho je bambilion tech co kondicku nemaj. proc myslis, ze prodeje ekltro kol tak stoupaj
    jak se vyjadril jeden prodejce. prijde par si koupit elektrokolo, protoze muz ma lepsi kondicku a zena si to s nim na kole neuziva, eleltrokolo si zena tedy koupi. za par tydnu prijdou znovu. problem se opakuje ale presne naopak. chlap dame prestane v kopcich stacit.
    no a tady se k tomu akorat pridava ta moznost, ze nemusis nabijet jen ze zdi, ale ze se da vymyslet kolo, co to bude nabijet ze slunce. coz se na delsi dovolene muze hodit
    smysl tohoto zavidu vidim v overeni ruznych konstrukci co se tyka prakticnosti pri dlouhodobem vyuziti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //jakej ma tahle akce vubec vyznam pro lidstvo a budoucnost. ja kdyz se potrebuju dostat z bodu a do bodu b nejakym smysluplnym case, tak jdu na vlak, autobus nebo se jede normalni autem.

    //mam kolegu, ktere sportuje, ma rad kolo a dava behem projizdky 150-200km a zadnej solarni pridavek nepotrebuje, protoze ma nohy a trening.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: to ste se mu za to pekne odvdecili. podle mapy jste mu slusne rozjezdeli travu.
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: A pod mrakem nedokážeš vůbec jet, jen vlastní silou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: dnes bych rád mezi Vídeň a Bratislavu... jenže je pod mrakem, i když jinak se vypršelo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: no kempař nám donesl panáky rakouský slivovice
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: teda takhle analyzovat, že jsme se s Jennim a Jurgenem stavili na pivo v kempu v Au, tomu říkám nadšení pro věc :-)

    Pro zajímavost včera: Jurgen asi 9 Wh/km na trasr asi 120 km, já 5.3 Wh/km na 145 km a Jenni 3.8 Wh/km a ujel něco přes 200 km.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam