• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: lyžařské vleky? Proč máš problém uznat to jako rekreační aktivitu? Jako třeba jachting... navíc, jak se snažíme předvést, dá se v téhle disciplíně i soutěžit.

    Ok, pro každého to není, ale zkus někde na NYXu začít s tím, že to, o čem ten klub je na nic. Tohle je klub pro fanoušky ostrovních solárních systémů. Když tě nebavěj, najdi si něco, co tě baví. Co vede lidi k tomu ničit debatu o tématech, která je nijak neohrožují?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    lyžovat bez lyží se nedá, jet na kole bez solárů ano... vidíš ten rozdíl?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ne. Doplnit elektrokolo základními solárními panely, které ho nabijí dejme tomu za 4h na sluníčku, je už dnes levnější, než zdvojnásobit kapacitu baterie.

    Skutečné náklady spojené se solárním bicyklem se týkají jeho hmotnosti. Napr. bratři Colleové z univerzity v Leuvenu, kteří jsou se svojí tandemou tříkolkou víc jak 1000 km přede mnou, už sjeli snad 15(!) pneumatik, nejvíc na poháněném, nejvíc zatíženém kole. To tedy 2x ekologické není.. já pořád jedu na gumách co absolvovaly SunTrip 2015, teď mají za sebou tedy už 12000km.

    Ano, solární kola jsou sezónní rekreační záležitost. Nepřijde mi, že lyžování by byl malý business..

    Fakt se divím lidem, co to tu vážně zajímá, že tu trpí trolling lidí, kteří se ostrovním fotovoltaickým systémům vysmívají.

    Ceně energie ze zásuvky se konkuruje špatně, ale už elektřina z baterie nebo energocentrály má cenu úplně jinou, je to jiný trh a soláry se na něm dokáží prosadit. Ale nejen to: třeba elektrické přípojky v kempech mohou stât 5€ na den. Rodiče si vyndavací solární panel pod matrací svého kempovacího auta celkem pochvalují (trvalou střešní montáž jsme zavrhli z aerodynamických důvodů, navíc rádi parkují ve stínu a takhle jim stačí na sluníčko vystrčit jen panel...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    troll
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: jenže shodou okolností, v sezóně, kdy má chuť vyrazit si na nějakou procházku do přírody nepostižený člověk, by to použitelné bylo (vegetační období, kdy je příroda plně zelená, trvá cca 5 měsíců... nâhodička..)
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    XCHAOS: tim jsem se ti snazil naznacit, ze tvuj kapitalni napad se solarni kriplkarou bude po vetsinu roku uplne nepouzitelny

    tez se nad tim zkus zamyslet trochu eticky

    vetsina invalidu potrebuje co nejjednodussi nejlehci nejmin upozornujici zarizeni..

    chci videt jak prijede invalida na vozejku s 500W solarni array do restaurace..

    u nezbytnostech s omezenym prostorem typu vytah, zachod, auto etc ani nemluve
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    co to je tady zase za trola? si to cuca z prstu ne?

    XCHAOS: dukaz toho co pises ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: 1 Wp dnes stojí asi stejně jako 4 Wh Li-Ion baterie.. jenže to první je včetně laminace a kabeláže, to druhý naopak za jednotlivé články bez pouzdra zapojení do BMS. A speciální nabíjecí elektroniku potřebují Li baterie tak jako tak - cena nabíječky ze sítě je srovnatelná s cenou méně luxusní MPPT nabíječky.

    Podle všeho to vypadá, že vyrobit křemíkové destičky je o něco snažší, než vyrobit kompletní Li článek se vším všudy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: jo, zkus na sáňkách jezdit v létě...

    Pokud sis nevšiml, tak jsem vyvinul rám pro nákladní elektrokolo, které se bude na solární lehokolo konvertovat pouze v létě...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JIMIQ: a az bude pořád bezoblačno. A léto.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    XCHAOS: zkus na tom svym vehiklu ject nakou trasu jen s dobijenim ze slunce treba v listopadu)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V podstate xchaos je vizionar pro dobu kdy fv panel bude stat 1 dolar na 1kwp a vazit 100gramu, pak budou fakt vsude
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JIMIQ: Solarni uhelna elektrarna. Jedno reseni pro greentardy i uhelnou lobby.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ty jo, ale invalida na tom nepojede závod do Číny - LOOOL. Presne jsem vedel, ze tohle reknes. To ovsem jen ukazuje, ze proste nechapes (nebo nechces chapat) problem. Pokud jsi invalida na solarnim elektrickym vozejku, tak pokud je osklivy pocasi, jsi _v_prdeli_ at jsi kdekoliv. Zdravej cykloturista muze slapat, muze pockat, mozna se vrati pozde z dovoleny, ale neni to zasadni problem. Invalida na solarnim elektrovozejku se doslova ani nehne, nedojede si ani na zachod, at uz je kdekoliv a nezalezi na tom, jestli jsi uprosted rusky stepi na zavode do Ciny, na Sumave na dovoleny nebo uprostred Vaclavaku. Nespolehlivost solaru pro normalniho cloveka znamena "jen" nepohodli. Pro invalidu je to zasadni nebezpeci. Takze potrebuje zalohu - zasuvku. A pokud ma zasuvku, tak uz nepotrebuje ten solar...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale co teprv solarni lyze?! :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: ne, ubytoval jsem se v Engelsu v Proletářské ulici. Teď mi alt right trollové můžou právem označit za neoengelsistu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: a mám naražený žebro, nebo co to je, už před 14 dní a bolí to furt
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ty jo, ale invalida na tom nepojede závod do Číny. To je jako by si tvrdil, že nikdo nebude mít zájem o lyže, protože sníh je jen v zimě a ještě ne úplě zaručeně.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Me se libi ta disonance, kdy jeden den xchaos rika "Nechapu, proc neni poptavka po solarnich invalidnich vozejkach" a druhej den "Je blby pocasi, vubec to nejede (a jeste ze jsem zdravej clovek na kole a muzu slapat, kdybych byl invalida na solarnim voziku, tak jsem uplne v prdeli)" a vubec mu na tom neprijde nic divny 8))

    (ano, pro rejpaly, to v zavorce jsem doplnil ja a neni to skutecnej citat 8))) )
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    vypada to ale, ze spadl do reky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    chaos prejizdi volhu, slava :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam