ABDULAH: nevím popravdě, proč jsem dostal - 3 :) ok, asi získají nějakou kinetickou energii i ostatní produkty reakce (=plazma se ohřeje). Jenže ta část energie, která se uvolní jalo neutrony, bude problematická.
Pokud vím, většina představ o využití fúze počítala s normálními turbínami. Jenže to je celkem jedno: jakýkoliv materiál, ze kterého se pokusíš reaktor udělat, bude vystaven proudu neutronů. Takže ocel, železo je relativně odolné vůči jaderným transmutacím.. jenže neutrony ti budou rozrušovat krystalickou mřížku železa i čistě mechanicky.
U fúzního reaktoru máš teda stejný problém jako u křemíkových panelů: životnost není nekonečná. Jako u jakéhokoliv lidského výrobku, snad s vyjímkou dekorativních předmětů z drahých kovů.
Jakmile je to zdroj energie, musíš počítat EROEI. Což je pochopitelně propagandisticky zneužitelné: u jádra vyhlásíš jako že životnost reaktorunje 60 let, ačkoliv zatím nikdo tak dlouho žádnou elektrárnu v chodu neudržel, u panelů je zase můžeš chtít odepsat, až reálný výkon klesne pod. 75% nominálního. (nebo taky ne)
Politizace energetické problematiky je pozoruhodně zamotanâ. Jâdru věří Číňani... a k pochopení jejich civilizace je dobré do ní nejdříve nahlédnout, o což se teď snažím.
Příklon environmentálního hnutí k nové levici, na Západě od cca 70tých let 20.století, situaci dál zkomplikoval. Levice viděla potřebu revoluční změny, současně ale energetika je obor, kde musíte chápat ekonomiku vzácných zdrojů a ne uvažovat nějak post-scarcity rozmáchle. (Prostě jde o prachy..)
Podpora jaderné energie, která se nikdy neobešla bez masivních státních investic a regulací, přichází často zprava a z konzervativních kruhů (ne až tak paradoxně: pokud k udržení životního stylu, který je aktuálně tradiční, potřebujete hodně energie, tak berere kde se dá...)
Na NYXu mě za postoje k energetice hejtovali, ještě když ty si chodil za základku. Proč přesně, to nevím... některé moje tehdejší "nerealizovatelné" představy ve velkém materializuje Elon Musk a všichni mu tleskaj...