• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tak moje rekuperacni brzdeni zachyti z kopce asi tretinu energie spotrebovane do kopce...

    ja ale mel na mysli spis to, ze bych s sebou nevlacel specialni hardware navic a maximalne vyuzil to, ci na kole uz stejne je...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: veterne turbiny su cenovo niekde okolo solaru pred 40 rokmi, ta cena za watt je vysoka

    XCHAOS: otazka je uz iba ucinnost takej rekuperacie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: asi nesledujes deni kolem elektrickych letadel, konstrukteri s rekuperaci energie behem klesani pocitaji zcela vazne.

    Na kole v tomhle usporadani je to ale spis blbost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: Tak tohle je vtip, ne? I kdyz vetrnou turbinu bych sebou klidne vezl, ale nejak zprevodovanou na motor s rekuperaci, a mensi.

    Jsou mista, kde v noci fouka...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: Vis co, slavnostniho otevreni toho kousku cesty ve Francii jsem se ucastnil, neplanovane, protoze tam dovlekli SunTrip ucastniky cestou na start. A pod vlivem NYXu jsem vsem vykladal, ze je to blbost :)

    Blbost je ovsem hlavne to, ze chteji z vyrobene elektriny vyrabet vodik a ten pouzivat k provozu elektrokol s palivovymi clanky. To je Uz fakt za vlasy pritazene, protoze vodikovy cyklus ma ucinnost asi jen 20%. Jestli je neco vetsi nesmysl, nez solarni cesty, tak je to vodikova ekonomika...a kombinace obojiho je smrt.

    Pro zacatek by podle me bylo nejlepsi podminit uzemni rozhodnuti na logisticka centra a supermarket tim, ze urcite procento zastavene plochy bude osazeno fotovoltaikou (100% ne, protoze zase problem s odtokem destove vody). Chapu, kam miri uvahy o solarnich cestach, ale podstatne mene spektakularni solarni strisky nad parkovacimi misty by usetrily vic (mj. energii co spotrebuji klimatizace v autech...)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...solar gang in China :oD

    PER2
    PER2 --- ---
    kdo to tu propagoval ty solarni silnice?
    Solar panels replaced tarmac on a motorway -- here are the results
    https://theconversation.com/solar-panels-replaced-tarmac-on-a-motorway-here-are-the-results-103568
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    DZODZO: Vy se smejete, ale par let dozadu XChaos jako dukaz, ze neni jedinej, kdo uvazuje o solarnich dopravnich letadlech, linkoval nejakej "design", kterej mel pet elektromotoru a z toho jeden se za letu vypnul, roztocil proudem vzduchu a generoval elektrinu pro let. /facepalm 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Někoho prostě baví cestovat pomalu Kdyz ty porad nechapes rozdil mezi "cestovat pomalu kdyz ted zrovna chci cestovat pomalu" a "cestovat pomalu kdyz musim cestovat pomalu a mam hlad a zizen a je mi zima a uz bych chtel bejt jinde ale nemuzu protoze nesviti slunicko a moje autonomni solarni kolo kvuli tomu nejede".
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CYBERHIPPY: lololol
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: to neni offroad tam jsou klasicky stezky ... pekny cesty pohodove jezdeni pro lidi jako ja ...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: mozno by to bolo aj pre lietadla, vrtule na lietadle by vyrabali elektrinu a ta by bola nasledne pouzita na roztacanie tych vrtuli... infinite energy, oil companies go bankrupt
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Teď nevím co si představuješ pod pojmel lehký offroud, ale já bych se na tom tvém (lehokole obecně) měl problém dostat i k sobě domu. Kam zajedu bez problémů autem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak to jsem to asi špatně pochopil, já myslel že ten obrovský výkon co jde do solárů putuje do vrtule. Tedy za slunečného dne to má tu výhodu, že v koloně na cestě do práce, třeba kousek popoletíš :-D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERHIPPY: to uz je jake perpetum mobile, rozbehnes sa a protivietor zacne roztacat turbinu, ta bude generovat elektrinu na posun dopredu co bude zasa generovat dalsi protivietor a tak stale dokola :D
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    :oD. Dalsi level...

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: tak to není jistý... Cykloturisté, které jsem potkával po cestě, byli na cestě často 2x až 3x dlouho, i když zase diskutabilně jeli zajímavější trasy.

    Samozřejmě záleží na tom, co chceš srovnávat s čím. Solární kolo je pořád kolo,lze se s ním vydat lehce offroad, třeba kvůli kempování, rozhodně na místa, kam by ses s autem nedostal.

    Já mám râd výlety mimo civilizaci, po cestě jsem se podíval na místa, kam bych se sice pronajatým autem asi dostal, ale jízda na kole má svoje kouzlo. Pořád, i třeba včera, zažívám momenty, kdy mě to baví. Stejně jako u lyžování, surfingu, jachtingu, apod., pragmatičbost dopravního prostředku není hlavní faktor, proč to lidi dělaj.

    Nejvíc se mi asi líbí srovnání s jachtingem. Tam taky můžeš závodit, nebo jezdit rekreačně. Já kdybych nezávodil, tak se dýl zdržím ma místech, kde se mi líbilo nebo třeba nepojedu za deště...

    Pokud budeš jachtu srovnávat s dopravním letadlem nebo kontejnerovou lodí, tak to ty parametry nebudou vycházet příznivě, a v řadě případů budou lidi namítat, že motorový člun by byl efektivnější. Jenže ne vždycky jde o tohle. Někoho prostě baví cestovat pomalu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ja ti nevim, kdyz uz neco srovnavat s bezkama, tak normalni kolo. Navic, situace "snih je/neni" se nemeni zdaleka tak casto a nepredvidatelne, jako "slunicko je/neni", zejmena v zemich, kde lide bezky nejak casteji pouzivaji k prakticke doprave z A do B, ze 8))
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: srovnání s lyžema je trochu mimo ne? Lyže ti pomůžou se dostat tam, kam by jsi se bez nich nedostal a na hodně místech budeš několikanásobně rychleji s menší námahou. To se ale u toho tvého solárního kola předpokládat nedá, protože na obyčejném by jsi byl už v cíli. A popravdě ten závod a jeho trať je vymyšlený tak, aby solárním kolům hrál do karet co nejvíc. Mohli jste jet taky v zimě po Skotsku :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: offroad není hlavní problém solárních kol. Ale ok, samozřejmě na některé trasy můžeš chtít nechat solární panely doma (nebo si vůbec nevzít elektrokolo)

    Mě přijde nejlepší srovnání např. s běžkama. Když není sníh a neseš je přes rameno, takt ti nepomůžou. Nebo možná bych to přirovnal k plachtění. Včetně toho, že v budoucnosti by srolovatelné solární panely problém řešily.



    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: solární kola super pro lidi, kteří rádi přes léto tráví aspoň 6 hodin na cestách v přírodě. Sun Trip use case je v řadě ohledů poněkud nešťastný - eeeeeh. V Sun Tripu neslo o "aspon sest hodin na cestach v prirode"? Skoro bych rekl ze jo. Takze tam asi bude jeste par dalsich hacku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam