• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: kolik to stoji proti jaderce???
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Concentrated solar power - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power
    obsahuje molten salt tepelné úložiště - 4 - 12 hodin generování po setmění
    HALCYON
    HALCYON --- ---
    ANDY_WARHOL: O co přesně jde?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Mě se línej ty termální solary, fungují i v noci. Ale k nám se to bohuzel nehodí vůbec a eko to taky není. Spali to všechno co litá okolo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: na toto som sa specificky pytal pred podpisovanim zmluvy a v cene je uz aj recyklacny poplatok za jednotlive zariadenia (panely, baterie, menic)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Viděl jsi někdy solární elektrárnu? Ne pár panelů co máš na kole? Tam je to dost o tom že jeden panel (dokonce string) shazuje výkon celého systému. Po těch tvých 60 letech by se to nevyplatilo ani udržovat.
    Navíc co málokdo posuzuje, je fakt že u solárních elektráren se bere v potaz pouze pořizovací cena, nikoli očekávaná údržba a recyklace. U JE je započteno všechno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: kratší životnost je popravdě dost diskutabilní.... výkon FV neklesá nějak lineárně k nule a stěží ti překročením životnosti vznikají nějaká bezpečnostní rizika.

naproti tomu, reaktor v provozu starší 60 let v podstatě zatím nikdo nikdy neviděl (něco se snaží předvést Rusové, ale...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: aha takze kdyz opomenu ze maji garantovanou vykupni cenu za cca 2,50 a nekomu vadilo temelinu garanrovat myslim 90haleru tak je to vse v poadku...

udelame super pekny prumer 1,5Mw po cely den leto a 0,5 Mw v zime? - to da 1Mw vs jaderka 2000Mw ...
    6 milionu eur - cca 160 milionu korun vs 2000x vetsi vykon za 500 miliard?

takze 320 miliard vs 500 ... ted na kolik vykde akumulacni system coto zpumeruje???
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    https://roklen24.cz/a/SK7U5/photon-energy-zacala-stavbu-55-mwp-solarnich-panelu-v-madarsku
    To je cena on par s Paks2, pokud nepocitame palivo a lidi pro Paks a nepocitame kratsi zivotnost Fve a nepocitame cisteni/nahradu rozbitych panelu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No vsak muzes mit oboji, i fyzickou i virtualni baterku :-) 30% je limit co akceptuji a jeste zadarmo? To je nejakej vosul, ne?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: ja som sa rozhodoval pre baterku hlavne kvoli tej zalohe doma, prebytky do siete mi az tak nevadia, pokial eon akceptuje tych 30%, zajtra mi pride technik vymienat elektromer, tak sa ho spytam ci tych 30% je rocny priemer alebo ako to pocitaju, lebo v lete si myslim ze tam budem posielat hafo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: kdyz to mas od eoun neporidis si jejich virtualni baterii? Za 49,- mesicne 1MWh rocne
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: myslím, že oni mají byrokracii hrozně vyspělou, to zase jo... i když co jsem tak občas stál na jejich silničních mostech (starších), když přes ně jel zrovna náklaďák... :-)) na druhou stranu - nespadly! :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: 200Wh na kg ale není převratné. Až se někdo s Lithiem dostane aspoň na 300, tak mi vzbuďte :-/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: Jirka z Cargobikes k němu dost vzhlíží taky. Pro nás to ale nemá velký význam... co jsem pochopil, tak ty baterie mají spíš větší nabíjecí a vybíjecí proudy, než větší energetickou hustotu...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: bezi to od konca augusta, tak letne statistiky zatial nemam ale zari a aj slnecny rijen pokryli vacsinu spotreby, v lete si myslim, ze bude dost prebytkov do DS pokial to nejako nespracujem, lebo do vybuchanej baterky nacpem tak 4kWh a do vychladeneho bojleru tak 6kWh

viz napr. tuto statistika koncom zari (29-30) to bol vikend taky slnecny, neboli sme doma a bolo to 50% prebytkov, lebo nebola vesmes ziadna spotreba: http://tesany.kirril.com:200/wr.py
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PER2: jizni korea ma tu referencni stavbu v spojenych arabskych emiratech kde o jadru vedi uplne hovno :-) rusakum to trva 6 let podle poslednich dokoncenych, uvidime kdy bude hotova beloruska. Mne se nelibi tech 40% elektriny z uhli co mame aktualne. Levny slunecni potencial vidim tak dalsi 2GW ve zpusobu jakym to ma dzodzo (jestli jsem to dobre spocital - milion rodinnych domu po 2kwp) a mozna tak 1GW vetru. Ale po 2023 konci hromada uhli co nebude splnovat normy a 2035 dukovany

DZODZO: a staveno letos? Nebo uz mas statistiku z prvni zimy?
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    CUKI: ...ja im fandim... keby to dotiahli do uspesnej produkcie... tak by to bolo super... som na nich zvedavy... snad to neskonci ako nejaky klasicky cesky tunel... ;oD
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERHIPPY: Hele já už od jiné firmy jednou takovou testovací baterii viděl. Psaly že bude stát 20% běžné baterie, ale ten vzorek prvotní produkt stál o dost víc než ta běžná baterie. Navíc neměla garantované parametry. Ta cena tam byla uvedena pouze jako cíl kam to má dojít. Dnes je to několik let od té doby a firma už je v pohřebišti dějin a její technologie taktéž... Takže na zázraky nevěřím...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERHIPPY: fuha to uz musia byt nejake nanotechnologie ked 10C, tusim sa tiez pojdem pozret na tu vystavu ak mi vyjde cas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam