ABDULAH: opět vůbec nevíš o čem mluvíš. mě volit nemohli, protože jsem letos nikde nekandidoval.
myslím, že s reaktorama jsme tady offtopic, ale jako ano - že se liší technicky, a ne jen tím, do které země půjdou peníze, to jsem myslím zdůraznil dostatečně. reaktory CANDU podle wiki umožňují využívat neobohacený uran 238, který se na našem území nachází... a tím pádem nabízí určitou energetickou autonomii, není nutné obohacování paliva v zahraničí.
já nemám potřebu mít plnou hubu keců o nějaké "národní cti", ale rozhodně nemám problém přemýšlet o technologických a ekonomických předpokladech toho, aby nějaký celek, třeba firma nebo stát, mohla fungovat relativně autonomně nemohla se stát cílem vydírání z nějakých vyšších míst. energetická autonomie mi zajímá tak či onak - sice věřím spíš na autonomii v lokálním měřítku, o čemž je i tenhle klub, ale nemám problém přemýšlet i o autonomii na úrovni dejme tomu celostátní nebo celonárodní, kdyby k tomu bylo potřeba.
jsem si poměrně jistý tím, že tendence svázat energetiku téhle země na další desetiletí osudově s Ruskem se nedají okecat žádnou "národní ctí". jedna věc je obchodovat s okolním světem, pokud je to pro nás zrovna výhodné - ale druhá věc je nemožnost samostatné existence, pokud by ten obchod byl z jakéhokoliv důvodu nemožný....