• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já si solární systém bez baterek co mi od jara do podzimu pokryje komplet spotřebu za světla postavím za polovinu toho co nabízejí s dotacema. A bude výkonnější.....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: jenže ten hráč tě donutí za to vyplacnout dvojnásobek i víc a to se nikdy prodejem přebytku nezaplati
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: tak nechat panely na sluníčku a nic si z nich nebrat můžeš vždycky :-) osobně jsem celá léta vždy taky uvažoval o ostrovních systémech, ale když se na to podívám realisticky, tak je to právě odprodej či rozdávání momentálních přebytků, na čem zřejmě bude budoucí energetika dost stát....

    (vem to tak, že pro tebe je investování do vlastních baterek nákladná hra.. když přebytky v síti bude identifikovat a odchytávat profesionální hráč ve velkém, tak dost možná bude mít menší náklady než ty...)

    teda jako připouštím, že ne všechny závěry, ke kterým mi vede znalost ekonomické teorie, jsou nutně vždy v souladu s mým světonázorem či "životním pocitem"...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    idealni by bylo kdyby solar pokryl rozdil toho co pribude na den ... jenze to nejde ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: je to pravda... u rozptýleného světla jsem měl pocit, že hraje roli spíš to, na jak velký kus oblohy ty panely "mají výhled", tzn. třeba poblíž domu stojící strom či sousední objekt výrobu sníží, i když nestojí přímo v cestě mezi panelem a sluncem, které je za mraky (pro přímý osvit za bezmračného dne toto platí jen velmi zanedbatelně, ne pro, že by rozptýlené světlo modré oblohy nešlo využít, ale spíš proto, že sluncem ohřáté panely jsou vůči němu méně citlivé)

    tzn. trochu paradoxně... pokud chceš rozptýlené světlo, tak ti to zafunguje skutečně nejlíp na poli, na jižním svahu...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANDY_WARHOL: zalezi kolko slnecnych dni bude v zime, mne to zatial vychadza tak ze ked je cely den zamracene ako dnes, tak vyrobim 1 kWh za den a myslim ze tam by nebol nejaky drasticky rozdiel v tom ci je to viac naklonene alebo nie, lebo to berie iba rozptylene svetlo z oblakov, uvidim az bude v zime nejaky slnecny den ci to trochu pomoze
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DZODZO: konkrétní ne, protože barák bude stát až na podzim 2020 a já to dřív než na jaře následujícího roku řešit nebudu. Zrovna u invertoru ten vývoj probíhá poměrně rychle, takže půjdu po aktuální technologií. Jako panely chci zvolit solyndra. Střecha bude na jih, takže jistě popremyslim, zda se mi vyplatí nějaký systém naklápění na zimní období nebo to nainstaluj tak aby to fungovalo v zimě co nejvíc, protože v létě problém nebude. Baterie zatím neplánuje, ale uvidíme co bude aktuálně k dispozici, případně s nima pockam. Přebytky můžu využít různé a co bude chybět vezmu že sítě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: myslím si, že je blbost se tomu bránit.

    každý člověk, který sám investuje do fotovoltaiky na své vlastní střeše a ne někde na poli, je samozřejmě vítaným malovýrobcem, a jeho lokální zdroj stěží způsobí nějaké masivní přebytky, které by se nerozpustili ve spotřebě bezprostředního okolí.

    podivné byly jen různá schémata, o kterých jsem slyšel, kdy byli lidi dotováni i za energii, kterou sami spálili (prohnali přes svůj vlastní elektroměr). nejsem si jistý, jestli tahle pravidla ještě existují, protože podle mě byla ještě víc braindead, než bitcoin, k jehož těžbe to bylo snadno využitelné (těžaři se o tenhle koncept mimořádně zajímali... už jen proto, že pro ně nebylo problém zainvestovat do mining rigu na začátku léta a na podzim ho zahodit... a kdo by jim to zahostoval, ten by na to ještě dostal dotace :-))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ANDY_WARHOL: mas nejaky zoznam komponent, ktore pouzijes? mna by zaujimal hlavne ten menic co vie regulovat tak, ze ziadne pretoky do siete nie su, teraz budem chvilu pouzivat tento system, ale az vyprsi zaruka tak by som eventuelne upgradoval, aby som mohol pridat este aj nejake panely
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Já právě chci system bez pretoku do sítě, protože si to postavím sám a i bez dotace mě to vyjde levněji než od nich...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DZODZO: staci vic nez 1,5metru spad ...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: takže vlastně systém měl být od výrobce tak navržen, aby přetoky nepřesáhly 30% (v průměru). Tak nic neřeš :-) dobrý
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    kdyby tahle firma byla u nás a dali by dobrou nabídku, tak bych to i vzal :D

    https://www.supremeheating.com.au/wp-content/uploads/2018/06/10251-DualSun-Brochure.pdf
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    "Dobrý den,

    dle podmínek dotace je to tak, že přetoky by měli být maximálně 30% výroby fotovoltaiky.

    Výstavba fotovoltaiky je realizována podle pravidel pro dotaci a přetoky by měly být minimální. Nemusí mít strach, že byste byl za případné přetoky nějakým způsoben sankcionován.
    "

    aha takze tych 30% je iba na zaklade podmienok dotacie, predpokladam, ze keby mam nejake svoje riesenie, tak tam su asi ine podmienky ok ok

    no a este mi pisali, ze mi daju 100 korun slevu z faktury mesacne, co je sice smiesne ale tak ja neplanujem byt nejaky solarny baron aby som na tej vyrobe zarabal
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já mám teda v plánu FV chladit dešťovou vodou, která mi pak zase zteče do zásobníku, budu tím splachovat a zalévat zahradu, tak mi na teplotě zas tak nezáleží (nebude se to chladit nonstop, spíš nárazově)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no takže pro jedno-dvoj rodinové domy se tvoje řešení moc nevyplatí, pro bytové je neprosaditelné... co tam máš dál? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: no ale o tom mluvím, že společenství vlastníků jsou většinou dost konzervativní a dělají taková rozhodnutí, aby byla plně srozumitelná i nejhloupějšímu členovi, který to bude muset podepsat :-))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: topíme vzdálenou kogenerací z uhlí a máme nová okna a zatepleno (2008 myslím) :-) Ukaž mi jeden bytový dům, který má to co ty navrhuješ :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: ano, pokud má někdo přístup k takovému spádu, tak si vystačí s dobíjením baterky přes noc...pokud tím nebude topit, utáhne tím všechno ostatní v domácnosti.

    malé vodní elektárny jsou super, já kdybych si třeba jednou měl pořídit bývalý mlýn na samotě, tak do toho určitě půjdu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: ale prd, ten motor je dimenzovaný tak, že cca do 500W se nebude přehřívat...

    samozřejmě trochu přeháním, ale jako součástka je motor z elektrokola zdaleka nejlépe dostupný... navíc je třífázový, takže při troše snahy by stačilo 50V střídavý proud, co z motoru poleze, jen prohnat poměrně malým 2:9 transformátorem... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam