HALEXE: uvedl jsem je jen jako příklad toho, že konceptu celospolečenského užitku se stejně nevyhneš. (Minimálně nechceš dodávat energii na území, které s tebou válčí, apod.). A v současnosti je tu požadavek garantované výkupní ceny pro elektřinu z JE... (ačkoliv argumentace byla, že JE přece samy od sebe budou nejvýhodnější za všech okolností). Jak chce ale někdo garantovat, že v průběhu 60 let životnosti JE ta garance ceny způsobí cokoliv jiného, než inflaci? Je to požadavek centrálního řízení ekonomiky... zatím jen určitého segmentu ekonomiky, ale přeci jen centrálního.
No uznávám, že jsem sem vnesl téma, které sem nepatří. ale představa, že akumulace se vyplatí jen kvůli dotacím a jinak by jí nikdo neřešil, mě přijde nesmyslná. Odložená spotřeba je základním ekonomickým pojmem.. a to, že spotřebu energie vlastně odložit neumíme, to ve 20.století obrátilo svět vzhůru nohama (protože když už máme nějaké náklady fixní, tak jen hlupák by nevyráběl zbraně na sklad, když protistrana to dělá také, atakdál)