• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HALEXE: bavímse se o recyklaci lithia - ty si mi předhodil díru po těžbě lithia, já ti našel důvody, proč asi žádná díra hned tak nebude (protože u nás je to právě ruda obsahující lithium, jenže ten obsah je dost možná ještě menší, než v dekonstruované lithiové baterii... co já vím?)

    každopádně, nejde strašit voliče tím, že jim někdo ukradne lithium, bu bu bu a současně jim nespočítat, jaké mají při současné tržní ceně (která pravda šla prudce nahoru) tržní hodnotu lithiové dvacetikoruny :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    HALEXE: ale ono to nevadi vseho je dost tak proc recyklovat? Udelame skladky a odsuneme to dal nez budou lepsi technologie ... ne? nebude to nejlepsi???
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    XCHAOS: Prosím tě, řekni si nahlas (cituji):".... si to konečně vygooglil a začínám chápat, proč se ta recyklace nevyplácí...." To je fakt skvělé ! Jsem nadšen !
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ABDULAH: v klidu, i tak bych ti volbu nerozporoval, jen naťuknu, jaká to volba je.
    no, pusťte nás na ně, they say. a pak v brně pomůže hlas piráta vaňkové a sugar daddyho blažka do magistrátu. ale nebudem to tu řešit :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ABDULAH: to mas tezky, kazda strana tu stoji zaprd, lidi ze zoufalstvi zkouseji piraty, jestli se z nic neco nevyklube, prece jen to nejsou ty 20 let proflakly xichty. Treba u nas, od ty doby, co se tam za ne nepokousi dostat xchaos, vypadaj i trochu volitelne;).
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: tu jsi napsal toto - cílit na takovou voličskou základnu byl to pouze nejrychlejší způsob, jak získat hlasy s dobrým poměrem cena/výkon

    cili jsi se priznal ... nejde o kvalitu volicu ale pocet hlasu za nejnizsi cenu ... no je to vase vec - jen nemusim jako obcan odnaset vase kraviny ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    PALEONTOLOG: pst :-D ja vim jen se mu snazim otlouc o hlavu co vlastne ty jeho pirati jsou - kdyz hledaj hlasy tak ze budou legalizovta travu a zbytek jim je u prdele ... tady proste nic nedelaj ... stejny jak CSSD kam vitr .......

    Neboj resim tady pro brachu baterii :-) na 10Kwh ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ty jo, tvoje uvažování má fakt vysokou přidanou hodnotu, koukám. Jako když někdo získá hlasy proto, že má miliony na billboardové kamapaně, tak je automaticky "kvalitní", jo?

    pravděpodobně někdo může být podobně frustrovaný vším, jak čiší z tvých příspěvků, akorát to holt řeší tím, že chlastá, co já vím. nevím ani o kterém městě mluvíš, abych si prošel, jestli znám nějakého člena... můžeš mluvit o místních voličích, což může být kdokoliv.

    pokud chceš být předem zaujatý vůči něčemu (mojí osobě, Pirátům, komukoliv a čemukoliv dalšímu), tak si buď. s přístupem "všechno stojí za prd, jen já jsem génius" jistě daleko dojdeš, zbývá jen přesvědčit nějakého investora...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ABDULAH: tímhlw hořekováním akorát přistupuješ na jejich hru.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: aha cilit ... takze pirati cilili a ted jako co? To je dobre priznani ... fakt kvalitni strana ...

    dej mi pokoj co mam menit? Mame je na meste mame je vsude ... samej ing vzdelanej a vy sledky sileny ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: jdi a změň to! nikde v programu není napsané, že by programem Pirátů na obecní úrovni mělo být "řvát, hulit trávu a chlastat". (cílit na takovou voličskou základnu byl to pouze nejrychlejší způsob, jak získat hlasy s dobrým poměrem cena/výkon, když nejsi Babiš...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HALEXE: tak zatím se komerčně vyplácí jen težba lithiové solanky (které je v Bolíivii fakt hafo...)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium#Extraction

    problém s "naším" lithiem nejspíš bude podobný, jako s tou recyklací baterií - v baterkách nebude samotný obsah lithia takový, aby se vyplatil celý proces s rozebráním baterky a recyklací všech souvisejících fujtajblů jako je elektrolyt... a, tak jsem si to konečně vygooglil a začínám chápat, proč se ta recyklace nevyplácí: 8 grams / 100 Wh or ~= 0.75 grams per 18650 cell in a typical laptop battery

    https://electronics.stackexchange.com/questions/34501/how-much-lithium-in-lithium-polymer-batteries
    https://www.researchgate.net/...pure_lithium_eg_kg_kWh_in_Li-ion_batteries_used_in_electric_vehicles

    Tak např. v mé 1 kWh nominal (800 Wh real) baterii, co mi dovezla přes Kazachstán do Číny, bylo tím pádem nejvýše 80g čistého lithia! To, co se obchoduje, ovšem není kov, ale hydroxid lithný (ze kterého se musí lithium do baterií zřejmě nějak dál získávat - nemám nastudovaný technologický proces)
    https://www.metalary.com/lithium-price/

    Ceny jsou v USD za tunu, v USD za kilogram je to tedy asi 13 USD, tedy něco jako 600 Kč, za 80 g to tedy bude něco jako 1 USD / 25 Kč (nekoukal jsem se na přesný kurz). Hmotnost 20 Kč mince je 8,43 g - kdybychom tedy chtěli platit lithiovými mincemi, museli bychom jich s sebou vláčet cca 10x tolik, než kdybych tu hodnotu vláčeli v dvacetikorunách :-)) (opravte mi, jestli se mýlím)

    Aneb, jak se zdá na základě mé letmé analýzy - říkám, možná jsem ve svých úvahách udělal chybu, opravte mi! - cena kovového lithia v současnosti představuje naprostý zlomek ceny baterií (a proto se taky asi *malé* lithiové baterky cpou do každé hračky s USB dobíjením, místo aby se pořád používaly AA a AAA baterky...). Rozdíl v ceně výchozí suroviny, po které je to pojmenované, a výchozího produktu je tak obrovský, že to celkem dobře vysvětluje Muskovu investici do Gigafactory....

    BTW, vida, ceny lithia v Číně se dokonce letos propadly:
    https://www.reuters.com/...es/solid-demand-to-underpin-lithium-as-price-slides-in-2018-idUSKCN1LX1PF
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    XCHAOS: Ty věříš na nějaké "správné a spravedlivé" politiky ? Mě osloví jen ten politik, který se zasadí o to, aby byl omezen vliv politiků. Nikdo jiný. A ani od Pirátů takové proklamace nezní moc věrohodně. Což je stejné jako u těch ostatních vychcánků.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: jsi z piratama kam slunce nesviti ... tady jen rvou hulej travu chlastaj a skutekj hovno ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: na to existuje jednoduchý lék jménem místní sdružení Pirátské strany. (Pokud na tom, že se berou úplatky, skutečně trváš a jsi ochoten o tom mluvit před členama místního krajského sdružení, kteří by rozhodovali jak o tvém přijetí, tak o vzniku MS)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ABDULAH: ...chapem, to je potom tazke.... vzdy je to o ludoch... :o(
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CYBERHIPPY: bud rad ... u nas bez uplatku mestskeho archiprda nejde nic ...
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    HALEXE: ked som byval v panelaku na barandove.... na umiestnenie panelov som sa spital spravcu objektu a ten mi na to povedal, ze ak tie panely nikoho svojim umiestnenim neohrozia, tak to nikto nebude riesit... tak som ich poriadne pridelal z vonkajsej casti balkonu pod uhlom 45 stupnov... spravca sa prisiel pozriet, ako som to pridelal a to bolo vsetko...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    HALEXE: ano jaderka udela bum :-D lithiovka pod zadkem v aute nemuze ... ani pri nehode ... zato nadrz s benzinem musi udelat bum automaticky ...
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Pořád to říkáš dobře. Ale jde o to, že ti sviňáci politici zneužívají této lidské vlastnosti stejným způsobem, jako zneužívají lidského strachu.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    CYBERHIPPY: Dostal jsi dotaci na ten panelák ? Patrně jsi porušil instalací panelů na balkon stanovy SVJ. Měl jsi štěstí na tolerantní sousedy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam