• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: víš, co by si na jejím místě dělal ty? mě konkrétně Brno přijde prostě... Brno, proboha! Jak to vůbec můžeš řešit. Jednou jde ODSka s Piráty a Piráti jsou proto špatně, jinde jde ODSka s ANO, a o tom se nesmí mluvit, protože přece v komunále se to tak nebere... sbírky koalic po celý republice se skutečně povedly, doporučuju to řešit spíš ve [ Věci Veřejné - medvěd: Čunek 1:0 ]

    Bavit se co je nějaká zásadová a konzistentní politika a co je nahodilé kombinování neslučitelných programů, to je samozřejmě namístě. Pokud to ale někdo má hozené tak, že Piráti jsou _určitě_ špatně, a pouze je třeba nalézt důvod.. no tak ten jistě najde, jako u každé strany (všechny strany jsou tvořené jen lidmi... nejsou tvořené supermany...)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CYBERHIPPY: to je zajimave. ale proc by se mela chile snazit srazit cenu lithia? muzou ho preci skladovat a pockat si az poptavka dozene nabidku a zaroven pritom rozsirovat svou produkcni kapacitu. ani k tomu nepotrebujou kartel :) v tomhle ten analyze moran stanley nerozumim, ale treba jsou v chile proste hrozny dobraci a chtej nas potesit levnyma baterkama :)
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    XCHAOS: Mířil jsem právě sem. Soláry a vítr jsou bez schopnosti akumulovat EE shora výrazně omezeny. Protože nepředpokládám, že nějací vlivní dostanou rozum, pak nás čeká náhrada uhelných elektráren bateriovými parky a když pominu, že to s užitím akumulátorů dnešních vlastností, není moc dobrý nápad, tak ani není dobrý nápad tento špatný nápad realizovat. A není to dobré proto, protože naše ekonomika stojí a padá se spotřebou EE a pokud se staneme i ve výrobě EE závislí na bůhví kom, pak nám budiž země lehká.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: jinak by se jako nezdrzovala jo? A neco takovyho chce do europarlamentu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: tak je to fakt zajímavý, protože třeba Markéta Gregorová se zdržela, protože pochopitelně, počítá se s ní jako s jednou z vůdčích postav v eurovolbách, a ona není úplně pitomá a nechce si zavřít dveře u těch voličů, kteří třeba sledují, jak který politik hlasuje - a nevolí Piráty ať se děje co se děje, protože jsou cool. Je to fakt zajímavé, trochu být donucen sledovat ty mechanismy zevnitř (což by mi jako běžného televizního diváka asi fakt nehlo...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: no, "zastánce čehokoliv"... chápeš, jsou vegetariáni, kteří třeba nejedí maso, protože cítí empatii ke zvířatům, či bojují za jejich práva, či tak něco.

    no a pak jsou jiní, kteří prostě jen nenávidí (tu zkurvenou, zasranou) zeleninu a chtějí využít každou příležitost, jak se jí pomstít :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HALEXE: bavímse se o recyklaci lithia - ty si mi předhodil díru po těžbě lithia, já ti našel důvody, proč asi žádná díra hned tak nebude (protože u nás je to právě ruda obsahující lithium, jenže ten obsah je dost možná ještě menší, než v dekonstruované lithiové baterii... co já vím?)

    každopádně, nejde strašit voliče tím, že jim někdo ukradne lithium, bu bu bu a současně jim nespočítat, jaké mají při současné tržní ceně (která pravda šla prudce nahoru) tržní hodnotu lithiové dvacetikoruny :-)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Poptávka po elektromobilech nebude stačit, aby převážila nad rostoucí nabídkou lithia z Chile. Vyplývá to z analýzy americké investiční banky Morgan Stanley, která očekává pokles cen této suroviny používané hlavně pro výrobu baterií o 45 procent do roku 2021.Nové projekty na těžbu lithia v Chile, která je největším světovým producentem, by mohly zvýšit v dalších letech nabídku na trhu o stovky tisíc tun ročně, napsal s odkazem na analýzu Morgan Stanley deník Financial Times.„Očekáváme, že růst nabídky bude výrazně rychlejší než růst poptávky,“ uvedla banka. Letošní rok se ale deficit lithia na trhu podaří pokrýt a od roku 2019 jej má být „výrazný přebytek“.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ABDULAH: jasně, a tak předpokládám, že nechat to ležet v zemi, kde to chleba nežere, nemusí být úplně špatně
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    PALEONTOLOG: ano to souhlas - uz ti rozumim ... coz je paradox mezi cinou a nemeckem napriklad ...

    asi jako kdyz cikani opalujou kabely za mestem a nebo se to odholuje a med se tavi cista a plasty se reyckluji take v cistem prostredi ...

    ja to beru tak ze ruzne druhy baterii se budou recyklovat ruzne slozite ... cistokrevny olovo z desek a trosky plastu se sklenou mrizkou pujde recyklovat mnohem lepe nez nejake svitky atd ...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ABDULAH: ohledně výroby hraje a externalit hraje velkou roli (až 30%) čistota stejné technologie a její provozní zvládnutí. to je měřitelný a srovnatelný. jestlis myslel recyklaci, předpokládám, že tam to bude stále podobnej problém. čistota technologie a její zvládnutí v provozu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: mysilis o tom co uz se stavi jasne chapu ... no a co kdyz to tady stoji - vypnu vsechno co neni potreba jadro to podrzi :-)))

    LOL rejpale jen si rejpej - hlasej ze bude prset ...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: mluvim o reaktorech, co nam tu stoji, ne o tom, co jsi videl ve startreku ;)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: jasne generace 3+ se neda ridit v ramci minut ... to bych jeste bral ... no jiste jsi si nasel specifikace ...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: ale jako zastánce jaderné energetiky bys měl elektromobilitu podporovat. auta by se dobíjela nočním proudem, který by tak konečně našel smysluplné uplatnění, protože zrovna reaktor se v řádu hodin moc regulovat nedá.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    PALEONTOLOG: ty mi nerozumis ... jeden druh baterii - konstrukce vyrabena tady nebo tam bude potrebovat nejak drahe technologie na recyklaci ... pokud by se preslo na jine lepe recyklovatelne - po celem svete bude to lepsi ... rozumis mi???

    pokud na vyrobu 1KWh baterie spotrebuju 20Kwh energie a na recyklaci 150 je to spatne ... pokud na vyrobu spotrebuju 20 a na recyklaci 20 - neni co resit ... bude mene splodin a vseho - uz mi rozumis?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ABDULAH: no vidíš, tak já se nechci motat v kruhu, ale nemáš s externalitami pravdu. možná tady někde link ještě najdeš, když budeš chtít. je to cca 30% prc vs usa
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    PALEONTOLOG: pokud jsou baterky jednoho druhu je jedno kde je vyrabis .... proces recyklace bude stejne tezky vsude a o to my slo ... ne o splodiny pri vyrobe ...

    proste dira od uhli - ne
    tri diry od lithia - ANO :-DDDD (ciste nahoda to ANO :-D)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    SHINIGAMI: no jde o to jestli se dostanou ke slovu ... atomky harasej ...

    jj muzeme plasty omezit na minimum ... nevim proc je vse v plastu jako malej si to nepamatuju ...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ABDULAH: záleží, co se s uhlím děje. energetický uhlí nevyužiješ nijak než na spálení, což je vzhledem těm složitým uhlovodíkům poměrně nefér.
    externality z výroby baterek se dramaticky liší podle země výroby, to jsme tu měli a nechci se k tomu vracet. pomerně podobně se dá předpokládat i zatížení při těžbě, podle země těžby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam