• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: no tak pokud plati tak malo - znamena to ze zatepleni melo smysl ... o to jde ... uzetrit ...
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    CUKI: Když tvé poměrové měřiče vykáží úsporu, protože jsi např. nepřetápěl, tak pokud se dostaneš na spotřebu nižší než je průměr za domem, zaplatíš ten dosažený průměr za celým domem. Takže ty budeš doma držet 19 stC a oni 25 st C a ještě budou neustále větrat, tak na penězích neušetříš. Jen si řekneš: seru na to a zatopíš si taky na 24 st C .
    CUKI
    CUKI --- ---
    HALEXE: Ano, ale je rozdíl jestli platí vesměs 1/100 (je tam např 100 bytů) a nebo to plýtvání platí hlavně ten soused napřímo.
    Dneska je to tak něco mezi.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    CUKI: Když tvůj soused v paneláku nedbá na to, aby šetřil, a můžeš mu to říkat horem dolem, a pořád má otevřené ventilačky a topí, tak se můžeš stavět na hlavu a zaplatíš i jeho plýtvání.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: To znamená, že se budou stavět výhradně přízemní domy, aby byl poměr plochy střechy k obývané ploše co největší. Takže zase zaberou víc místa a oberou svět o fotosyntézu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: tak tam to maju lahke :)

    Sunny State - Wiktionary
    https://en.wiktionary.org/wiki/Sunny_State
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Od 1.1.2019 a rocni vykon panelu musi odpovidat rocni spotrebe domu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    California's Rooftop Solar Mandate Wins Final Approval | Greentech Media
    https://www.greentechmedia.com/.../read/california-solar-roof-mandate-wins-final-approval#gs.wo=Nolo
    Vsechny nove domy v Kalifornii budou muset mit FV panely
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ABDULAH: to jsou údaje za 2016, teď končí 2018, tak je to zase jinde :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: To funguje jen teoreticky. jinak 0 určitě neplatí od tohoto roku každý byt zaplatí min 60% z celku a 40% je individuál.
    Problém je že je to jako s komunismem. Taky pěkné dogma, ale realita je mnohem šedivější. Já v bytě ve kterém mám jako jediný trojskla taky nikdy nic neprotopil. Ale prostě poměrové rozpočítávání je mi proti srsti, protože i když je to lepší než dřív kdy se to rozpočítalo podle plochy a energií nikdo nešetřil, stále je to plýtvání.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Odklon od jádra přinesl Německu více emisí. Málo foukalo - Euro.cz
    https://www.euro.cz/byznys/odklon-od-jadra-prinesl-nemecku-vice-emisi-malo-foukalo-1325116
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    ABDULAH: I u horkovodu, pokud je delší (dejme tomu těch 15+ km), mohou být tepelné ztráty 20 a více %, což je hodně. Pak záleží na provozovateli, jak se stará o izolaci a také na tom, že neignoruje "drobné" netěsnosti. Pak rovněž záleží na tom, kde jsou předávací body - od toho se potom odvíjí, kdo platí ztráty tepla z potrubí. Dějí se okolo toho i různá svinstva, jejichž provedení svalí zátěž na odběratele tepla. Teplárenská lobby je dosti mocný spolek a na odběratelích tepla jim zas tak moc nesejde. Pokud např. elektrárna předává teplo na hranici svého areálu (nutná instalace měřící stanice) nějakému dalšímu subjektu, který provádí distribuci mezi konečné odběratele, pak většinou tento subjekt žádá elektrárnu, aby snížila teplotu vody a zvýšila průtok, ale to je limitováno provedením horkovodu, protože čerpadla mají své limity a tlak v potrubí rovněž nesmí přesáhnout projektované parametry. A zvýšení tlaku v potrubí je v proporci s průtokem. V létě to bývá dost v pohodě, ale když přijde např. -18 mráz (naposled tuším někdy v únoru 2011), pak k zajištění teplotní pohody odběratelů přistupuje i zvýšení ztrát tepla z horkovodu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    HALEXE: nerikam ze je to predel ... jen ze se to vyplati ...

    rikam jen oc jsem slysel - jinak to opravdu neznam ...
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    ABDULAH: Vždyť říkám, že u horkovodů lze snižovat ztráty tepla snížením teploty vody, kdežto u páry to úplně nejde. Ta hladová voda není hladová kvůli nižší teplotě, ale kvůli tomu, že je voda před odpařením v kotlích zbavena téměř všech kationtů, aniontů a kyslíku, takže, když zkondenzuje, je to ta samá voda a má tendenci se kationty sytit. Nároky na vodu v horkovodech nejsou tak přísné jako na vodu vstupující do kotle. Pokud třeba táhneš horkovod do vzdálenosti 15+ km, jsou tlaky v něm srovnatelné s tlakem v parovodu. Na sekundární straně, v předávacích stanicích, se rovněž v případě horkovodů snadněji provádí regulace. Ale provozování horkovodu s průtokem 1600 t/h a 150 st (out) taky není žádná sranda.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    HALEXE: nizsi teplota - mene hladova voda ... Nizsi tlak - delsi zivotnost ...

    Heled nevim co jsem delal v jedne firme na udrzbe tak parovody po arealu nahradili horkovodama - mensi rozidly teplot atd - mensi ztraty ...

    No strasne si to chvalej ... tak nevim ...
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    ABDULAH: Proč myslíš, že je údržba horkovodu nějak výrazně levnější než parovodu ? V parovodech se užívá přehřátá pára - např. 1,8 MPa/330 st.C, což je přehřátí dost značné, ale i tak dochází kvůli nevyhnutelným ztrátám ke kondenzaci páry a parovody musí být opatřeny odvaděči kondenzátu - ty mohou být zdrojem poruch a pokud nefungují dobře, tak nahromaděný kondenzát před dilatací může způsobit havárii potrubí. Jejich nevýhodou proti horkovodům je to, že nelze snadno snížit entalpii vedené páry, kdežto u vody to udělat lze, rovněž lze snížit průtok vody, takže ztráty tepla u horkovodů lze nějakým způsobem kompenzovat. S tou korozí to není tak zlé, protože vykondenzovaná voda v parovodu je vlastně prostá kyslíku a vzniklý kondenzát spíš chroupá železo z potrubí - říká se mu někdy hladová voda.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: samostatne vytapeni je pi........ ... nejlepsi je centralni pro cely dum - vlastni kotel ve sklepe ... termostaticke hlavice a kvalitni zatepleni ...

    Jen pro porovnani panelak u nas ve meste - stara okna stara centralni kotelna pro sidliste - platba u kamose v byte - 25000 v prumeru za rok ...

    Po zatepleni 20cm ... nova strecha atd ... nova okna pekne 2 skla s folii atd ... byt ma okna na jih ... steny natrel na tmavo ... plati za topeni kdyz nepocitam splatku atd ... cca 0Kc rocne - za rozpocitane teplo protoze je stredovy byt plati cca 5000 v prumeru za tri roky ... co ma meraky atd tak mu ukazuji nula energie ... hihi

    Jinak pokud se nedela parovod ale prenos tepla vodou je udrzba atd nekde jinde ... parovody jsou bohuzel dost nachylne a na udrzbu dost drahe ... navic udrzovat tu paru suchou je strasne narocne - jinak koroze atd ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: ale vis otom ze kolem temelina podle toho co komousi zamejsleli melo stat nekolik rybniku, melo byt prave to vytapeti a skleniky? Prave kvuli rychlejsimu zaplaceni te elektrarny a kompletnimu vyuziti celeho potencialu??? hihi
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Tuto regulaci provádějí téměř výhradně uhelné elektrárny
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Electric container barges to set sail | Electric Vehicles Research
    https://www.electricvehiclesresearch.com/articles/16009/electric-container-barges-to-set-sail
    Tohle k tomu ze lode nikdo neresi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam