JIMIQ: Tak prase, ono je to nějaký výrobek a má mít nějaké vlastnosti. Prostě má nějaký dojezd a ten budu respektovat. Ale aby někdo prodal auto s dojezdem 200Km a pak mi řekl že s ním nemám jezdit na jedno dobytí víc než 100Km?
To mi připomíná včerejší telefonát s technikem od Varty. Koupil jsem si
https://www.varta-automotive.com/en-gb/products/varta-professional-deep-cycle-agm
Dorazila mi domu baterka co neměla ani 12V. Baterka na plnou kapacitu dobít nešla. Tak jsem chtěl po Vartě informace:
Varta:
Baterce pravděpodobně nic být nemusí, jen se musí nejdříve nabít na neautomatické nabíječce. Pokud má pod 12,2V měla by se napřed nabít na speciální nabíječce.
Já: A na jaké konkrétně? Předpokládám že se nabíjí konst. napětím do max 14,6V. Jak dlouho? Mám sledovat nějaké parametry?
Varta: To já vám takto neřeknu já sleduji hustotu elektrolitu. Ale napětí snese i do 14,8V. A na začátku klidně i víc já používám 15,2V.
Já: A jak zjistíte hustotu elektrolitu u sealed baterky? Jak dlouho mám nabíjet na 15,2V? A jak dlouho po té na 14,8V
Varta: No to nezjistíte, prostě to dáte do neautomatické speciální nabíječky. Na 15,2V jen na chvíli, to poznáte podle hustoty elektrolitu. Ale nabíjím to poprvé min na 24h, Pak už by měla být na 100% kapacity.
Já: A jakou speciální nabíječku mám použít, co musí umět? Jaké má mít napětí po nabití nová baterie.
Varta: No mi máme tady takovou speciální, každá je jiná to vám neřeknu. Napětí je kus od kusu, záleží jak dlouho leží na skladě, ale měla by mít přes 12,6V
Já: Tak všude se uvádí, že AGM baterie by měla nová mít 12,8V, 12,6V už odpovídá nějakým 75% při kterém bych už rád odpojoval neprioritní zátěž. Jaké napětí odpovídá té 50% ní kapacitě?
Varta: No Těch 12,8V to je tak 110% kapacity, to by jste chtěl moc, tak se dělali baterie před 10ti lety, dneska už je to všechno šunt. 12,6V je nová baterie, jaké napětí odpovídá 50% to vám neřeknu. U nové je to třeba 12, 4V, Ale to je u té co má 12,8V u té co má 12,6V nabitá to bude o ty 2 desetiny míň
Já: A nemyslíte, že by nebylo špatné abych já jako uživatel věděl jak s tím akumulátorem zacházet aby životnost byla co nejdelší. Zakoupil jsem si váš nejkvalitnější výrobek a vy mi řeknete že je to šunt? Ostatní AGM baterie oj jiných výrobců těch 12,8V po nabití mají. 50% tedy může být i ta hraniční hodnota 12,2V u které bych to měl nabíjet jen tou vaší speciální neautomatickou nabíječkou, o které mi nic neřeknete? Jak to mám nabíjet já.
Varta: No, to víte je to spotřební zboží, já jsem jenom prodejce. (ozval se mi ale na email o tech informacích.) To vám řekne někdo v Hamburku.
Já: a mohl bych na nějakého technika z Hamburku dostat kontakt, ideálně anglicky hovořícího?.
Varta: Já nevím mame tu hrozně jsme tu na to jenom dva.
...