• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: coz jen ukazuje, nakolik nasi voleni zastupci serou na vuli lidu, ze. Coz je asi, aspon podle XChaosu a spol, v poradku...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: sorryjako, ale nenechat si zemi prolizt nelegalnima imigrantama a zridit si tu nogo zony ap. lahudky znamy z ty "vyspelejsi evropy", je ukazka zdravyho rozumu.

    Jinak mozna sis nevsim, ale mame tu takovou tu demokracii, kde holt ma vetsina rozhodujici slovo. Jestli to pro tebe neni argument, mame tu treba severni koreu, tam tyhle problemy mit nebudes.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nechci vrt ale zemni slinky kolektor
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tepelný čerpadlo je základem všeho. ale mě poslední dobou fascinuje myšlenka natolik univerzálního tepelného stroje, že by se byl schopen chovat _buď_ jako tepelné čerpadlo, _nebo_ jako Stirlingův motor. podle toho, jestli máš přebytek tepla, nebo zimy! :-) ale to je spíš taková fantazie...

    ten vrt do země mi přijde prakticky zbytečný (pokud nemáš barák někde vysoko v horách, kde fakt fest mrzne), ale zase je to systematický přístup, hmm.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: já teď hodně přemýšlím, že bych někde v dosahu chůze, MHD či jízdy kole zaloboval, aby širší rodina investovala do takové té typické historické garáže bez elektřiny.. s tím, že na střeše by se daly umístit solární panely pro nabíjení Tesly :-) (či budoucího elektromobilu Škoda, či ještě spíše ojetého elektromobilu, až s nimi vznikne trh)

    prostě parkovat auto za 800 000 na ulici se mi stejně chtít nebude... a nejlevnější garáž bude nějaká ta zoufalá socialistická svépomocná výstavba, na které by na druhou stranu nikomu nemělo vadit umístění solárních panelů na střeše (leda tak hasičům). A co víc: když budu mít pilotní projekt, můžu pak k tomu samému strhnout i ty sousední garáže (takže to není jen plán osobní autonomie, ale je v tom business model: od začátku to budou očumovat majitelé jiných garáží, tedy potenciálně lidé kupující si nová, nikoliv ojetá auta... sdílení výkonu mezi garážemi pro více elektromobilů by dávalo smysl ještě víc - nebo třeba ve formě carsharingu, parta lidí si koupí 2 elektromobily pro popojíždění po městě, jeden parkují a dobíjejí, se druhým jezdí, čas od času ho někdo dojede swapnout...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JIMIQ: asi bych to mel upresnit - 16kWp Fv, tep cerpadlo zeme-voda s predimenzovanym kolektorem (cop 4+), rekuperace tepla ze vzduchu i vody (ve sprse), solarni zisky 3+ MWh za zimu a nejaka 100kWh baterie
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: to usetrime ale spis proto ze pod nama je zverimex :D ty plazy tam potrebuji nejake teplo. Ale vlastne neusetrime, protoze debilni propocty
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: no ja chci, resp myslim ze bude realizovatelne, do roku 2040 kompletni autonomie vcetne vytapeni, vody a jizdy autem. Celorocne
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak zase třeba ušetříte na topení :-) kámoš, co těžil bitcoin (no, v té době už spíš shitcoiny) na hromadě grafických karet, měl pak ještě rok poté výrazně snížené zálohy za plyn :-) (možná to byla jedna velká konspirace, jak snížit evropský odběr zemního plynu z Ruska? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: je to tak :-) mě bavilo na hrách to odkývání map, ale pak jsem si uvědomil, že žiju ve skutečném světě. a že tuhle mojí touhu klidně uspokojí to, že dojedu někam daleko na kole, nebo třeba i skromněji, prostě někam vlakem do opuštěné železniční stanice, přelezu přes kopec a vrátím se z úplně jiné stanice, a můžu odkrývat skutečnou krajinu, ve které jsem nikdy nebyl, a nemusí to být kyberprostor :-)

    ostatně s tím výpočetním výkonem je to vtipné, většina paměti a CPU padne na to, že je umožněno programovat (či spíš lepit) aplikace i lidem bez jakéhokoliv ponětí, jak to vlastně funguje. vlastně je opravdu těžké vymyslet, v čem je vlastně vysoká spotřeba energie tak propojená s kvalitou života... spíš to souvisí s komfortem a statusovými symboly...

    jako já v tomhle nejsem nějak kolektivisticky levicový, jako spíš "neoprimitiv".. nějakým způsobem mě nahrážky, které mi civilizace nabízí, neuspokojují, a chtěl bych "real thing", která by současně (aspoň teoreticky) být méně náročná. Je to filosofická otázka.

    Ano, pokud všichni chceme ještě daleko víc těch sraček, ve kterých žijeme, tak je jaderná energie nezbytností. Ale pořád si myslím, že lidi doopravdy chtějí něco jiného, ale nedokázají rozeznat, že jsou jim nabízeny náhrážky toho, co chtějí. Myslím, že na stopě je tomu řada hledačů přicházejících z různých směrů... lidi, co vymýšlí carsharingové systémy, lidi, co vymýšlí rozvoz zboží po městě nákladními koly.. nebo holka z twitteru, za kterou jsme byli 2x na návštěvě, co se živí pasením ovcí uprostřed města (protože prostě přírodní louka je něco jiného, než sekačkou přejížděný trávník a začíná to všem docházet).

    Stejně tak si nemyslím, že mi uspokojí prostě rychlejší auto a dálnice o víc pruzích.. je jasné, že když už po zemi přímo nechodím, tak chci spíš létat...nebo jezdit jachtou... ale odkud, kam a proč? Na lidupráznou tropickou pláž, nebo do pětihvězdičkového hotelu a přelidněného turistického střediska? Dokonce to není ani klasicky pravo-levý problém, nebo problém konzum-antikonzum.. je to spíš problém toho, že žijeme v systému, který vytváří naše touhy (často nesmylně) a pak z toho vychází jediné možné racionální způsoby, jak tyto touhy naplňovat.

    Co se _doopravy_ stane, když v téhle civilizace prostě jen budeme mít k dispozici více energie? (a teď nemluvím jen o globálním oteplování.. .samozřejmě, tam je to nelineární, lidi si můžou pořídit elektromobily, protože budou cool, nebo můžou víc a rychleji jezdit klasickými auty, protože ropa bude zákonitě levnější, nebo tak něco.. jevonsův paradox je pořád ve hře).

    Mě přijde, že tenhle klub by měl být spíš o výhodách energetické autonomie. Protože ono to není jen o tom, že na ochranu jaderné elektrárny si pořídíte stíhačku: v případné válce (zejména hybridní) není nic zranitelnějšího, než vedení vysokého napětí.. na dočasné vyřazení z provozu stačí jediný záškodník s kusem dostatečně dlouhé železné tyče (jak předvedli darkeři), na soustavnější vyřazení z činnosti stačí pokácet pár příhradových stožárů na extra obtížně přístupných místech (terén v ČR je na toto geniální), v krajním případě stačí poslat do terénu zcela nekvalifikovaného útočníka s flexou a přenosou energocentrálou (který holt bude riskovat v posledních fázích diverze život, ale to lze zkombinovat s předchozím vyřazením vedení z provozu darkerskými metodami)

    celá ta civilizace vybudovaná kolem levné a snadno dostupné energie je mimo jiné neuvěřitelně zranitelná... chceme, aby to tady fakt vypadalo jako v paranoidní Číně, kde nejen dálnice, ale i jakékoliv místní komunikace začínají být oplocené ostatným drátem? kde když jsem se chtěl na chvíli schovat v poušti ve stínu pod mostem vysokorychlostní železnice, tak se okamžitě odnikud vynořili dva pěší policisté do vojáci, co ten viadukt hlídali, a okamžitě mě hnali?). protože ta zranitelnost masiví centralizované infrastruktury pochopitelně časem (pokud se objeví období nějaké nestability) vyústí v omezování osobních svobod a všeho...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jo, to uz je naucena, mame i vypinac na zasuvku, to taky pouziva. Ale kdyz je zapnuto a hraje, tak to proste ty 2kWh za den da, z necelych 6 pro celou domacnost :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: herny pocitac mimo zataze (weby, youtube) zere cca 100W a v zatazi niekde okolo 300-350W (gtx970, deus ex mankind divided na full), ja uz som sa naucil pocitac vypinat kedykolvek ho nepouzivam, este sa to snazim naucit zenu, v sucasnosti uz je to stejne rychle startovanie na ssd, nie ako kedysi na magnetickych diskoch som zapinal komp tak, ze som ho zapol, siel som sa prezliect a za tie 2-3 minutky bol nabootovany a este cosi dotahoval na pozadi :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale tady se nebavime o tom jestli to je argument pro jadro, spis ze ve svete je velmi malo narodu ktere jadro chteji stavet. Cesi jsou jednim z nich, ale ja mam pocit ze to nestaci a ujizdi nam tim vlak alternativy. Muze se klidne stat ze to jadro rozestavime, uvazeme kvanta penez a bude to sazka na spatnou kartu. Prodrazi se to jako Mochovce/Flamanville a mezitim se prirozenou cestou snizi cena baterii na $20/kWh, FV na $0.1/Wp a my na to nebudeme mit penize
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: ano, stejná většina lidí, která se bojí uprchlíků a volí Babiše a Zemana. ano, to znamená, že se to asi stane, ale to že se něco stane ještě neznamená, že to je dobře, a že by neměla existovat ucelená nabídka alternativ.

    samozřejmě, že je to složitá otázka a hlavně lidi si to neumí představit. většina populace bydlí v nějaké energeticky neefektivní stavbě (ať už domek nebo nějaký činžák), dojíždí do práce, často autem, je závislá na Putinově plynu, chce víc dálnic (i když z toho budou akorát kontinuální dopravní zácpy jak v Německu) a nějak má pocit, že Putinova jaderná energie bude řešením téhle rovnice (plus čínská umělá inteligence, která na základě analýz pozorování silly walks kamerami určí, že je někdo uprchlík, nebo já nevím co všechno)

    sorry, jako uznávám, že ucelené bezjaderné řešení bez radikálních změn životního stylu nejde nabídnout (a já nejsem navzdory svým experimentům na správné straně těchto změn, nejspíš). ale to, že něco chce "většina", pro mě fakt není argument.

    Většina populace je ochotná kliknout na přílohu e-mailu, který vypadá jako faktura!!! (a to i lidi s VŠ vzděláním). Tohle pro mě fakt není argument... mimo svůj obor je většina lidí úplě blbých, naše civilizace dojede na příliš úzkou specializaci...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: uspory te odnesou jenom maly kus cesty. Treba ja pc doma temer nepoustim ale manzelka rada hraje graficky narocnou hru treba 10 hodin denne, co tam usporis aniz by to slo na ukor komfortu? :-) dalsi vec - ty uspory se musi ekonomicky vyplatit a pokud nebude poradna co2 dan zdrazovat umerne necistou elektrinu, tak se tou elektrinou nebude setrit
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHINIGAMI: a presto se 18 let preslapuje na miste


    DZODZO: meli tri zalozne zdroje na chlazeni, kdyby jenom meli ctyri! :D (futurama, tam byla lod s tusim 7 tisici komor :D )
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: v tom japonsku to bol hlavne blby napad stavat elektraren na pobrezi, ked vedia, ze tam maju tsunami :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: celosvetove nevim, u nas je pro dostavbu vetsina lidi.

    XCHAOS: jeste by se mohli pochlubit kolik to ujede.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ:
    JIMIQ: jestli mi teda přijde něco jako větší blbost, než ukládání jaderného odpadu, tak je to ukládání CO2 pod zem :-) ale vyplývá to z logiky věci... dle evropského práva se státy prostě můžou rozhodnout uhlí vůbec nevytěžit, nebo poskytnout účelové licence jen na něco (např. těžba pro chemický průmysl, ale ne na pálení).. dle logiky pojetí vlastnictví nerostného bohatství dle anglosaského práva se to ale muselo skutečně řešit přes emisní povolenky.

    Varianta snížení spotřeby asi neláká nikoho, koukám... (10% spotřeby energie v USA dělají datacentra, anyone?)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHINIGAMI: staci/nestaci ale otazka nestoji. Celosvetove ma proste jadro spatnou povest, uznavam ze nepravem. Muze za to experimentovani sovetu, neocekavane tisicilete tsunami v Japonsku a chut Merkelove na hlasy strany zelenych. Ale imho se s tim nic moc neda delat... problemy s epr nicemu nepomohli.

    Kdybychom v roce 2014 zadali bez vyberka stavbu 4 reaktoru Korejcum jako par let predtim UAE, tak ted mohla pulka prvniho stat a posledni by se stavet zacinal. V roce 2024 jsme mohli mit 5.6GW z jadra a vypnout veskere uhli. Ale nestalo se to :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam