• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: No, trolejbusy byly původní projekt, ale to selektivní vypínání napájení drážky je dnes zřejmě o tolik levnější, než betonovat do země nějaký sloupy, že zvítězilo tohle řešení. Samozřejmě mi hned napadlo, jak to řešej za deště (sever je hodně deštivý...)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: osobne bych preferoval spis neco jako trolejbus, ale hezky;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ve Švédsku otevřeli první ‚ekologickou‘ silnici na světě. Elektroauta se nabíjí za jízdy | Doprava | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...nici-na-svete-elektroauta-se-nabiji-za-jizdy.A180413_133717_ln-doprava_pkk
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Solárních elektráren v ČR loni přibylo jedno procento | ČeskéNoviny.cz
    https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/solarnich-elektraren-v-cr-loni-pribylo-jedno-procento/1844354
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HONZAF: nemam tu moznost, lebo graf z nabijaca nepozna ze je za nim este wattrouter na riadenie prebytkov a wattrouter zasa nevie generovat graf po hodinach, iba sumarne statistiky za jednotlive dni, takto vyzera stav elektromeru pred wattrouterom 10.6.2019 (cervnovy den, kedy CEPS zaznamenal najvacsi vykyv z OZE), to co vidis ako prebytky sa v skutocnosti tlacilo do bojleru, ten pojme cca 6kWh, t.j. ked zdvojnasobim kapacitu svojho uloziska tak pocitam, ze nebudem mat v lete 30% prebytky ale mozno 10%, uvidime, zatial setrim na tie baterky :)

    HONZAF
    HONZAF --- ---
    DZODZO: rozpadni ten graf po hodinach ve dni .. a nescitej sumu za cely mesic ;) prumerne hodnoty jsou sice krasne, ale vsechny site se bohuzel musi dimenzovat na maximalni (nebo minimalni) hodnoty.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    EU potřebuje na boj s klimatickou změnou ‚armádu‘ 44 milionů elektroaut. Infrastruktura bude stát biliony | Energetika | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...-do-nabijecich-stanic-pujde-o-80-miliard-eur.A200109_135859_energetika_vlh
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Do kazdy vesnice vysokou pec vyrobnu kremiku!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    super! uvolníme pracovní sílu na instalaci solárních panelů a stavbu HVDC vedení ;)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: 1) nerikam ze ano, rikam ze je to idealni stav. Takze zadna zelena usporam, zadny dalsi ekonesmysl jo? Supr;) Ted si jeste poradne rozsir baterky, at kvuli tobe nemusime platit upravy site;) 2) jaj co ja vim co z toho ma eon, treba i tam tece nejak dotace za pripojovani solarniku, netusim. A ty jsi uplne offgrid? Ne? Takze temer offgrid? Nebo trochu offgrid? nevim co se ti na temer offgrid nelibi,
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: 1) ty si mi neprispel na FVE ani korunu fam, tak ako ani ziadny obyvatel CR z POZE na fakture za elektrinu, neviem co tu stale vytahujete tento nevalidny argument 2) graf priemernych prebytkov som tu uz tiez daval, az rozsirim baterku, tak budu este mensie
    keby eonu tak vadili, tak preco by som za ne mal vo fakture zlavu z mesacneho poplatku? to by mi mali naopak naparit pokuticku, ze im destabilizujem siet, ne? jaj pockaj im to nevadi, lebo sa to rozmelni v susednych barakoch, ergo maju odo mna "elektrinu zdarma", ktoru vyfakturuju susedom, mozno si trosku dostuduj ako taka HFVE pracuje, nez zacnes pisat nezmysly o tom ze neni "temer offgrid"

    Hybridní fotovoltaická elektrárna – časem bude v každém domě | Nazeleno.cz
    https://www.nazeleno.cz/...i-energie/hybridni-fotovoltaicka-elektrarna-casem-bude-v-kazdem-dome.aspx

    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JAZZZ: odpust si laskave urazky, ano? 1) neni "temer offgrid", az bude offgrid, at si dela co chce. Idealne za svy. 2) ta domacnost po sumarizaci dela presne ten denni vyrovnany prumer, ktery jsem tu dokladal grafama.

    A ano, verim na prepracovani paliva, paleni dalsich zbytku v navazujicich reaktorech, vyuziti radioaktivnich izotopu, ktery bychom jinak neziskali atd. Ono je smutny, kdyz treba kvuli politice zakazu rychlych reaktoru nema NASA matros do termobaterii pro druzice a ESA je stastna, ze ma aspon stare jaderne hlavice, ze kterych taha americium atp. Bohuzel, dal ve vesmiru jsou jim solary na dve veci.

    BTW Linkosi, mas tu material na zabanovani, ne?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SHINIGAMI: chapes rozdil mezi solarnim parkem bez uloziste, ktery "dela bordel v siti" a temer offgrid domkem, ktery naopak "eliminuje bordel v siti" ktery by zpusobila jedna domacnost svym odberem?

    jsi vazne tak tupy, nebo je to trolling? ale pokud veris na "se planuje prepracovani na novy palivo" tak se neni cemu divit. tady pisou, ze maximalne se jedna o 30% a stejne skoncis s hromadou radioaktivniho materialu neskonale nebezpecnejsiho, nez stare solarni panely.
    Processing of Used Nuclear Fuel - World Nuclear Association
    https://www.world-nuclear.org/...lear-fuel-cycle/fuel-recycling/processing-of-used-nuclear-fuel.aspx
    a to rikam jako clovek, ktery je zastancem pokryvani zakladni kriticke spotreby pomoci JE, ale vzdycky je fajn neargumentovat picovinama.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    planovat sa planuje ale zatial to nie je ekonomicky vyhodne a je otazne ci v dohladnej dobe bude
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: ale bozicku;) Vis dobre, ze se planuje prepracovani na novy palivo atd atd. Taky se z nej daj ziskat veci, ktery bychom ze solaru fakt nevzali, stejne jako z likvidovanych jadernych hlavic a dalsiho odpadu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Vít Pokorný k tomu dodává: „Solární panely pro životní prostředí nebezpečné nejsou. Amorfní panely mohou částečně tvořit některé těžké kovy, tyto panely se ale dnes již téměř nevyužívají. V porovnání například s jadernou energetikou po ukončení životnosti solární elektrárny nezůstává žádný nebezpečný odpad, který by se nedal zpracovat. Fotovoltaika je tedy jedním z nejčistších zdrojů elektrické energie.“

    ked si to porovname s jadrovym odpadom, ktory sa musi skladovat stovky az tisice rokov, tak z toho panely vychadzaju lepsie aj keby ich postavime hned miliony
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: zeptej protože to je fakt unikátní tvrzení.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: tak ten tvuj vychazi lip, tak to urco bude pravda;) Ale ja se jich pro jistotu jeste zeptam...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: článek z roku 2008:
    ENERGETICKÁ NÁVRATNOST FOTOVOLTAICKÝCH SYSTÉMŮ V PODMÍNKÁCH ČESKÉ REPUBLIKY - EnviWeb.cz
    http://www.enviweb.cz/69728
    To co tvrdí v tom tvém článku jsem nikde jinde nečetl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam