• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: tohle...
    Měnič Victron Energy Multiplus 12V/800VA/35A-16A | Solar-Eshop
    https://www.solar-eshop.cz/p/menic-victron-energy-multiplus-12v-800va-35a-16a/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: ještě vysvětlím ten use case: jde o normální chatu, kde už je ohřev vody v létě řešen solárně termálním systémem. Kromě toho je tam ale určitý stálý odběr - např. lednička.

    Zálohu určitě chceme pro solárně termální systém, kde pokud neběží oběhové čerpadlo, tak se může panel přehřát, a to i v zimě, a to má nepříjemné důsledky a vyžaduje to pro obnovení provozu mj. nové natlakování systému. Na to by ovšem z logiky věci stačil malý solární systém bez jakékoliv zálohy ze sítě, protože pokud svítí sluníčko na solární termál, bude svítit i na fotovoltaický panel a nemůže se tedy stát, že by se solární termál přehřál a čerpadlo přitom nemělo elektřinu :-)

    Kromě téhle praktické nutnosti, na kterou je malý panel, MPPT s baterkou jen pro nabootování a invertor pravděpodobně lepší řešení, než třeba klasická UPS, je tam ale poměrně rozumný požadavek na zálohování napájení kvůli ledničce (problém spíš v nepřítomnosti obyvatel) a čerpadle vody (problém spíš v přítomnosti obyvatel - splachování užitkovou vodou lze sice přepnout pomocí kohoutů na splachování pitnou vodou, která teče furt, ale je to pracné... k dokonalosti by se ještě hodilo zálohovat pro případ apokalypsy čerpadlo tlakové kanalizace, jenže to má vlastní jistič oddělený od chaty a nemůžem se v tom hrabat, takže v případě nějaké kratší apokalypsy by vstoupil do hry přepad odpadu do staré prázdné žumpy...)

    V zásadě ale delší výpadky proudu úplně časté nejsou (teda... kromě těch, během kterých se přehřeje solárně termální panel, což reálný problém je). Hlavní motivací pro hraní s ostrovním systém je spíš zvědavost, než reálné finanční úspory. Ale kdkyž už, tak už, jednoduchý systém s jedním MPPT regulátorem jsem rodičům dodal do kempingového auta, jsou z toho nadšen - jsou to takoví důchodci co rádi do divočiny a dřív třeba kvůli ledničce museli každý den na chvíli pouštět motor a hraní se solárním panelem je víc než co jiného baví víc, než to startování motoru. Ale na té chaté přeci jen už tráví víc času, ale současně místo nějakého úplně základního hraní (které už mají za sebou z toho obytňáku) by to chtělo vyřešit to včetně zálohování oběhového čerpadla, čerpadla ze studny, ledničky, wifi AP, a takových věcí (případně se zavažuje možnost přepojit na to celý chatový rozvod, ale tam zase mám obavy z toho, abych do systému nevnesl další zdroj poruch, takže klasická otázka, jak tam ještě vnést nějaký "hlavní přepínač", aby šlo v případě poruchy celý nový systém bypassnout...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: MPPT nějaké mám, nebo umím sehnat levně. invertor taky umím, stejně jako UPSku. Co je pro mě trochu hlavolam, je uspořádání, kdy se převážně ostrovní systém přepne na zálohování sítí až když se baterie do určité míry vybije, ale současně ponechá část kapacity baterie v pohotovosti jako zálohu pro případ výpadku sítě.

    V zásadě potřebuju takovou jakoby UPSku v reverzním módu :-) tedy, že by primárně jela "na baterku" (ke které by byl připojený MPPT měnič a panel, takže by se -skoro- nikdy nevybila, aspoň v létě), ale pokud by baterka klesla pod určitou míru nabití, přeplo by se to na síť... ale když by síť nebyla, jelo by se na baterku až do vybití baterie (a stejně tak by se ze sítě baterie nabila jen na určitou část kapacity a plné nabití by se provozovalo jen ze slunce).

    Nejlblíž k tomuhle mi připadalo použít invertor GridFree, který by měl na vstupu klasické trojcestný MPPT regulátor s baterkou a solárem... ale nevím, jestli to tak je myšlené (GridFree se podle mě dělá pro přímé připojení panelů, ne libovolného DC zdroje...). Ale ani tohle zapojení by neřeilo ten požadavek, aby se to chovalo i jako UPS...
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    jinak obvzlast pro 12v system pokud chxes victron je lepsi si to poskladat z jednotlivejch komponentu
    adekvatni Multiplus (da se koupit jetej porad v zaruce za 1/2), Blue ci Smartsolar nemusi bejt za raketu, CCGX (ci jinej gx) se da tez za 1/2 a 12v easysolar moznost jeho inkorporace ani nenabizi
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    XCHAOS: cinsky 3in1 staci, stojej s 40A mppt, 1kw sinem a 20A nabijeckou od 7kkc
    celkem spolehlivy, trochu min moznosti nastaveni, akorat bejva hlucnej ventilator

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: no je to sice přesně to, co bych potřeboval, ale ta cena je příšerná :-( pořád přemýšlim, jestli z krabiček GridFree od i4wifi by nešlo poskládat stejnou funkčnost, jsou výrazně levnější...
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    RAINBOF: napriklad Victron Easysolar ti resi kompletni UPS vcetne pripojeni solaru v jedny krabici, CCGX v nem ti i zvladne poustet generator kdyz je treba

    jinak ne uplne 100% rozumim dotazu, kdyztak rozved (prip posta)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no a potom ze bez dotaci to nejde :)

    Solární boom jde i bez dotací. Pomůže ovšem, když jde o drogy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...hnika/fotovoltaika-cena-ve-svete-afghanistan.A201109_121216_tec_technika_mla
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak zase na výměnu těch panelů musí stejně někdo lézt na střechu - dvakrát a to je podstatná cena té instalace (třetina?).

    Většinou v těchhle věcech je hodně věcí "co nejsou vidět", které by tu rovnici posunuli tam, kde jsme v reálu teď. To podle mě není něčí výmysl, že budeme věci schválně dělat složitější a neopravitelné - prostě to tak vyšlo, že tenhle způsob je levnější.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: no ano, ale o tom opravitelný design je - krátkodobé náklady mohou být vyšší, ale dlouhodobě to provozní náklady šetří. Teď už je jasné, že fotovoltaiku plánujeme provozovat víc let, než je těch asi 20-25, které jsou běžně udávané jako životnost. Jaderné zdroje se kalkulují na 60 let, aby vycházely výhodně. Proč to teda nepojmout tak, že životnost skla na FV panelech je až 60 let, pokud je např. nerozbije krupobití a v takovém případě se dají znova zasklít? A naopak, křemíkové pláty by šlo vyměnit po 20 letech za účinější, než byly ty původní.. nebo když se zváží možnosti další vývoje, třeba i za úplně jinou technologii, ale bez nutnosti nějak vyměňovat celou tu konstrukci....

    Opravitelnost je součástí naší kultury a civilizace... velká část toho, v čem žijeme, byla až donedávna koncipovaná jako opravitelná: střechy domů, okna a samozřejmě i zdi, všechno šlo individuálně povyměňovat a poopravovat prakticky donekonečna. Velká spotřeba energie souvisí právě s konzumní civilizací jednorázově použitelných spotřebních výrobků, takže pouhá výměna zdroje energie z uhlí na něco jiného tak docela neřeší problém konzumu a odpadu....

    (Paradoxně: míra konzervativismu se donedávna měřila tím, jak dlouho dopředu byl někdo ochoten plánovat a vzdát se rychlé návratnosti investice, tak např. postavit něco z kamene znamenalo dlouhodobou životnost a návratnost např. až během života příštích generací, apod.... takže celá záležitost s neopravitelnými výrobky stojí mimo jakýkoliv historický kontext a nadávat na konzum je vysoce konzervativní, pokud vůbec něco...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: tam zase musíš řešit nějakou těsnost - gumou, která je asi dražší než to prostě slepit
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Ahoj vespolek,

    zajímalo by mne jak se řeší situace:

    Máš ostrovní systém napájenej z baterie. Baterie je nabíjená solarem. No a když je slunce málo tak se baterie dobije agregátem tak že se odpojí.

    Jenže, když bys chtěl čerpat energii do systému a zároveň nabíjet baterii tak nevim jak.
    Agregát nejde dát místo soláru ne ?
    (co je na místě za hw nevim a neni to tak důležitý všechno jde změnit když se to ukáže jako užitečný)

    - buď jiný regulátor
    - udělátko (hádám že step-up stačit nebude) které umožní dotovat větev soláru agregátem

    nejvic cool mi přijde varianta "udělátko".

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tak myšlenka v zásadě byla, že pokud sklo vydrží dýl než křemík, tak proč to k sobě nějak nafest lepit a pak pracně recyklovat, když by ten křemík mohl být prostě pod sundavacími panely, které stačí třeba rozšroubovat...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: to je uz ale vymena a nie oprava... v automobiloch tiez vsetky servisy su v zasade "menici nahradnych dielov", lebo to nevedia "opravit"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: v opravitelnosti ale můžou být peníze taky, pokud jsi dodavatel náhradních dílů a máš na to nějakou marži... souvisí to samozřejmě s kontinuitou značky a vyráběného typu a tak.
    CHIX
    CHIX --- ---
    XCHAOS: vypada to na victron 150/20
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    XCHAOS: ETFE plast ma zivotnost delsi, nezli komponenty krystalickych solaru, navic hrubsi povrch znamena lepsi vstrebani svetla, takze napohodu
    pouziva se to i na stavby, viz treba obri kopule skleniku Eden Projectu

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Škoda že Biden neměl volební heslo Make America make glass again :D
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: ale notak, opravitelnost, vsak jde v prvni rade o prachy, jako vsude jinde...

    Ale ten zakaz vyroby skla je zajimavy, ze bychom nemohli outsourcovat spinu pryc a pekne si tu nasi ekologii vyzrali z prvni ruky?:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: prý v Číně právě rozšiřování sklářských provozů zakázali...protože je to energeticky náročné. (No, je fakt, že skleněných mrakodrapů tam mají trochu míň, než těch spíše betonových, ovšem cement na tom energeticky a emisně není moc líp než sklo...)

    Je taky fakt, že plastové (ohebné) panely mají proti skleněným životnost naprd, a jedním z důvodů je podle mě právě degradace plastu a jeho průhledných vlastností na slunci... UV záření a plasty prostě nejdou dohromady, i když se zaměříme nejodolnější odrůdy.

    Je otázka, jestli by nešlo panely dělat nějaké "modulární" a opravitelné, tedy že ten křemík by tam nebyl vlisovaný a vlepený, ale že sklo by z rámů šlo prostě nějak vyšroubovat, vyměnit opotřebované křemíkové články a pak to znovu sešroubovat. Docela se divím, že u technologie, která má ambice chránit životní prostředí, se víc nemyslí na opravitelnost ("do not recycle - repair!")
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    Stacilo by oprasit sklarny v Sudetech
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no taky se můžou založit nové továrny na sklo. Co jsem četl tak to zvedne cenu panelů o 10%
    KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: stoupne cena, stoupne cena odpadního skla (teda jestli se dá použít) a recyklace FVE panelů bude zase o trochu rentabilnější (teda pokud to sklo jde recyklovat což nevím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam