DZODZO: No nejde o tu cenu jako takovou. Ale máš tam další technologii, další věci co mají svou životnost a potřebují servis. Nejsem zastáncem složitých technologií pokud si svou potřebu sami neobhájí.
Ač jsem "fanoušek" solární technologie a elektro dopravy. Nejsem zastáncem zbytečného používání akumulátorů.
Vždy pro mě musí být recyklace a výroba dané technologie nějak obhajitelná. Dneska se bohužel řeší jen finanční stránka věci často pokřivená dotacemi :-(
Proto za sebe uvažuji zatím hodně střídmě. Svůj dům jsem projektoval na to, že FVE bude sloužit hlavně k dotápění vody na TUV.
Naopak použití solární energie na vytápění jsou dosud reálně v žádném postaveném projektu nepoužil, protože je to podle mě většinou nesmysl.
Jedinou vy jímkou je můj projekt na nullhouse, kde není topení vůbec, ale uvnitř je bazén jež udržuje potřebnou teplotu. Vzhledem k tomu že jde o stavbu kde minimální použitelný rozměr bude kolem 100-120m2, tak jsem se k realizaci zatím nedostal.
To co popisuješ ale nabourává veškeré mé představy o využitelnosti solární energie a nebo to prostě nechápu a něco mi uniká.
Ta první třetina tvých panelů podle mého hrubého odhadu dává za v pěti letních měsících tak 5-6 násobek toho co dá třeba v prosinci a lednu. U té druhé třetiny panelů (17°) to bude ještě větší rozdíl. Přitom spotřeba energie v domácnosti bude právě v zimě přesně opačná. Bude se topit, navíc ještě k tomu přesně ve dnech jako je teď kdy slunce celé týdny vidím tak maximálně na obrázku. Budu ohřívat vodu z nižší teploty. Více se svítí, více se vaří. A hlavně více času trávím doma.
Co mi uniká?