• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    KEB
    KEB --- ---
    Pánové, tady říkají, že efekt velký solár třeba brownfield nebo eventuálně to parkoviště atd má v poměru cena výkon dvakrát lepší bilanci ne z fotovoltaika na střeše RD

    Solární rok 2020: česká fotovoltaika roste i během pandemie, stále ale nevyužíváme její plný potenciál - TZB-info
    https://m.tzb-info.cz/...tovoltaika-roste-i-behem-pandemie-stale-ale-nevyuzivame-jeji-plny-potencial

    investiční náklady na 1 GW instalovaného výkonu u pozemní FVE mírně přesahují 15 miliard korun, v případě rezidenčních fotovoltaik to je zhruba 27 miliard korun. Podobně to vypadá v případě dekarbonizace. Náklady na jednu nevyprodukovanou tunu CO2 jsou u pozemních fotovoltaik zhruba 18 tisíc korun, zatímco v případě rezidenční střešní FVE to je téměř 35 tisíc korun.

    Takže ano radši ať se dotuje to parkoviště, protože je to prostě efektivnější. A má to opět přesah užitečný pro všechny ne jen pro pana Nováka.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě fascinuje tahle bohorovnost, že všechny země světa (Rusko je myslím poslední co ve velkým neinstaluje fotovoltaiku a vítr) se zbláznili, jen já jsem nejchytřejší :))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: geotermal ma dost velky potencial, ale ak nevies po anglicky tak jasne ze sa o tom nedocitas

    https://www.irena.org/...dia/Files/IRENA/Agency/Publication/2017/Aug/IRENA_Geothermal_Power_2017.pdf

    Geothermal power has considerable potential for growth. The amount of heat within 10 000 metres of the earth's surface is estimated to contain 50 000 times more energy than all oil and gas resources worldwide
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: len aby si nevyhral napr. flasku Domestosu, to tam nie je specifikovane :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OMNIHASH: OK. To beru vzhledem k tomu, že nemůžu prohrát. ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    výborně, to je dobrá správa, díky :) Snad po 2035 odrovnáme i ty plyňáky, nebo se budou plnit syntetickým metanem :D (to je mimochodem nadsázka, kdyby zase někdo chtěl tvrdit že něco podporuju a podobně :D )
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JIMIQ: jen poznamenám, že dneska už se několik kol uhelné kotle nedotují, bylo to z počátku jako snaha snížit znečištění špatným spalováním uhlí, dnes se už dotuje jen kotle na dřevo. A efektivnější na plyn a tepelná čerpadla.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    platíme je částečně, každá země EU má přiděleno nějaké množství povolenek, které pak "rozdává" těm společnostem co emise produkují. A tohle množství povolenek zdarma každý rok klesá.

    Nic to nemění na tom, že za 7 let se na povolenkách pro ČR (ale to nejsou povolenky zaplacené obyvateli ČR, je to komplikovanější*) vybralo 80 miliard a na FVE šlo v posledním roce 1 mld kč, předím polovina a předtím ještě míň.

    *To co se celoevropsky vybere se dá na jednu hromadu a pak se to podle nějakého klíče rozdělí mezi země, které si s tím v rámci nějakých pravidel můžou nějak nakládat - my jsme si vybrali že 37,5% jde přímo do rozpočtu (čili Babiš a spol můžou zařídit aby to bylo spravedlivější, kdyby chtěli) a pak nějaká část jde na výměnu starých uhelných kotlů za nové a mikroskopická část jde na FVE.

    A navíc teplárny, které kogenerují dotujeme nějakýma 10-15 miliardami korun každoročně z poplatku na OZE

    sečteno a podrženo - je v tom bordel, Unie za to moc nemůže a FVE už vůbec ne. Jestli se ti to nelíbí, běž s tím něco udělat a neotravuj s tím mě. Mě se taky hromada věcí nelíbí (třeba ty dotace na KVET nebo výměna kotlů na uhlí za jiné kotle na uhlí) ale neobtěžuju tě s tím
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: ano, přesně tak. Kdybys chtěl doučovat(teď jsem to třeba doučovat neteř, protože si to vybrala jako téma a taky o tom moc nevěděla) můžu ti věnovat hodinu. Ale problém je podle mě v tom, že ty to nechceš pochopit.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: samozrejme ze nic nechapu. A hlavne nechapu, proc mame chudackum v domeckach sponzorovat jejich kotlicky a solarecky.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: vsak to tu porad podporujes s tim, ze my ty povolenky prece neplatime. Ejhle, platime.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: on problém je v tom, že ty nechápeš k čemu ty emisní povolenky jsou, nechápeš proč se dotuji nové kotle a možná ani nechápeš klimatickou změnu, což je jakýsi základ k tomu pochopit všechny tyhle zelené dotace a projekty. Tak co jako chceš debatovat, když ti chybí úplný základ?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Někomu může jako nespravedlivé připadat propočítávání spotřeby tepla v panelácích, jinému bezplatné školství humanitních věd, jinému bezplatná léčba zranění z lyžování...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nevydávám to za spravedlivý řešení, ale je to spravedlivější než mnohá jiná řešení, třeba předčasný důchod pro horníky, který platíme my všichni, nebo povinné přimíchávání biopaliv první generace do benzínu/nafty, které krom ničení přírody ještě navíc ničí i motory, které pohání.

    Takovejch nespravedlivejch věcí by se daly najít stovky...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHINIGAMI: to bude tím, že dotace není nástroj pro větší spravedlnost ve společnosti, na to jsou soudy a policie. Dotace jenom urychluje přesun od současnýho k požadovanýmu stavu pomocí peněžní pomoci.

    WARBABY8: hahahahahaha... na to sem klidně ochotnej vsadit flašku z minulýho tisíciletí
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OMNIHASH: A nebo se za 5-10 let evropa chytí za prdel, uvidí jak jí ujel vlak a opustí dotování těchle "zelených" kravin. A to říkám jako člověk, který z toho má slušnou bokovku. ;-)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: me nevadi, ze neplati povolenky, me vadi ze jiny zdroje tepla pro lidi musi a ostatnim to dotuji. A jeste to tu ty vydavas za spravedlivy reseni a mlzis na vsechny strany. To same placeni soukromych solaru z tehle povolenek atd.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHINIGAMI: naučils mě to ty ;)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Svět není spravedlivej, nikdy nebyl a nikdy nebude. Ze 7,8 miliardy lidí má prostě každej jiné priority.

    Proto máme volby, demonstrace, stávky a další demokratické instituce.

    Stěžovat si na nyxu je k ničemu.

    Ok, vadí ti, že domácí kotle neplatí emisní povolenky a ještě dostali dotaci - super, mně to vadí taky!
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: prevraceni cizich vyroku naruby ti jde dobre :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam