• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WARBABY8: tu energii musíme vzít někde i teď. Grafenová baterka, mi na tom přijde mnohem zajímavější, ale někomu při kopání do moderních technologií asi přijde jejich výrazný pokrok k ničemu
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LINKOS: tak někde ten výkon musíš vzít a ještě technicky zajistit samotné nabíjení. Ale chápu, že to pro někoho je to naprosto nepodstatné.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JIMIQ: Plus na výrobní straně (Temelín) je třeba zohlednit příkon rafinerie, která ten benzín vyrábí (něco přes 1 kWh/litr). Když ze silnic zmizí tisíc aut se spotřebou 50 litrů za měsíc, tak máš najednou měsíčně 1.5 GWh přebytek, kterej můžeš nasypat do aut rovnou, bez toho zbytečnýho kolečka přes fosilní paliva .-)
    MOBYL
    MOBYL --- ---
    Zdravím všechny
    Chci pořídit tyto solární panely myslíte že je to dobrá nabídka?
    Solární panely 415Wp - Náchod - Bazoš.cz
    https://dum.bazos.cz/inzerat/138087829/solarni-panely-415wp.php
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WARBABY8: Čína vyjede s autem s grafenovou baterkou a tebe na to zaujme kolik aut by se nabíjelo zároveň na plný výkon.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No jasně, ale je to nesmysl, protože málokdo potřebuje nabíjet naplno, většina si nabíjí doma pomalu a navíc se to rozloží v čase
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: já jsem nepsal kolik zvládne blok Temelína nabít aut denně, ale kolik jich zvládne nabíjet v jeden okamžik. A navíc při zanedbání veškerých ztrát, které zanedbatelné rozhodně nebudou.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: máš to špatně. Když nabití trvá 8 minut, tak jeden blok temelína by zvládnul nabíjet denně 400 000 aut
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LINKOS: "Ještě při 80 % se nabíjelo obřím výkonem 481 kW, přesto výrobce tvrdí, že to nemá negativní dopad na životnost baterie."

Takže jeden blok Temelína by zvládnul nabíjet neuvěřitelných 2000 aut zároveň. To zní skvěle.

Docela bych také chtěl vidět "tankovací pistoli" takového stojanu. Když bychom chtěli zůstat v rámci nízkého napětí a zároveň použili nejvyšší možné napětí (1500VDC) i tak by musely být použity 2 kabely každý o průměru 150 mm2. Metr jednoho takového kabelu váží cca 1,3kg takže při nabíjení si člověk příjemně zacvičí.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zatim centralne v teplarne uhlim :) ale pocitej ze musis ohrat z 4-10 stupnu na 50 a kazdy litr ohrat o stupen je 4,2kJ teda 4200 wattsekund
    Plus nejake ztraty
    Tepelne cerpadlo deleno topny faktor (nevim kolik muze bejt rocni prumer pri ohrivani na 50, treba 2,5, nebo ohrejes na 42 a tim padem potrebujes vic te vody, ale faktor bude lepsi)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: A vis kolik realne spotrebujes energie na ohrev te teple vody? Cim to ohrivate?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    my máme (2 dosp + 2 děti) za posledních 12 měsíců průměr 56,2 litrů na osobu, z toho 32,7 studená, 23,5 teplá (~50°C)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Jo, je to 50 l na osobu :D ... ale s tepelnym cerpadlem to porad neda asi ani 1 kWh. Jsem zvedavej, kolik v realu te elektriny spotrebuju. Takhle to vypada, ze valna vetsina pujde na nabijeni EV.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    50 litrov na domacnost to by bol asi svetovy rekord, tolko bol blahej pamati limit v litroch na osobu pocas krizy s vodou v kapskom meste
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: 50 litrů/den na domácnost? To asi nemáš děti a nebo jste otužilci. ;-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Otazka je kolik te teple vody dokazes za den ohrat respektive kolik tim spalit elektriny. Nejaky prumer spotreby je pry 50 litru na domacnost, coz je neco pres 1kWh pokud to ohrivas primo. Tepelny cerpadlo by to melo zvladnout tak s polovinou/tretinou energie?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Svět zaspal. V Číně v září koupíte auto s grafenovou baterií a dojezdem 1 000 km. Nabije se za 8 minut – VTM.cz
    https://m.vtm.zive.cz/svet-zaspal-v-cine-za-mesic-koupite-auto-s-grafenovou-baterii-a-dojezdem-1-000-km-nabije-se-za-8-minut/a-211620
    Jsem vážně zvědavý
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KEB: tak já to myslel tak, že radši budu mít o něco nižší kapacitu baterie a ušetřené peníze dám do akumulace do TUV, které je podstatně ekonomičtější.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já teda plánuju obě, protože... proč ne? Ta patrona s wattrouterem stojí 30 tisíc? A baterky jsou dobré jako záloha když jsou bouřky, tornáda, atd, takže je nemůžete přepočítavat čistě na peníze
    KEB
    KEB --- ---
    WARBABY8: já bych to viděl jako řešení pokud nemáš na baterku. Pokud na baterku máš tak v létě tě teplé zase tolik nevyuzijes teda pokud nechceš vyhřívat bazén ,:-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam