• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: tak řešení už jsem mu napsal níže WARBABY8

Jinak pokud to nepomůže tak se bude muset hlouběji a chtělo by to vidět projekt nebo aspoň schéma.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    PAD: Už jsme se nějak domluvili, že se za ním vydám a prozkoumáme to.
    Mimochodem já to stejně vidím tak, že těm přetokům technicky zabráníme nějakým automatickým odpínáním od sítě.
    Ono to totiž vypadá, že to ten Victron úplně neodpojí.
    PAD
    PAD --- ---
    FATALLUBA: presne, me by taky zajimalo, jak na to prisli a pokud to bylo dedukci ve stylu "jste tady jediny s panely", tak jestli by to obstalo jako duvod k postihu/pokute. Slysel jsem totiz o pripadech, kdy prave lidi male pretoky neresi,protoze to distributor stejne nema jak merit. Podobne jsem slysel story o doinstalivani vice panelu bez dodatecneho povoleni-se stejnym argumentem,ze to stejne nema distributor moc sanci dopatrat. Tak me zajima, jak to vlastne je. Nejak se museli domaknout,ze tam je pretok...
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    A budeme tady řešit legislativu, nebo problém přetoků? Řekl bych, že Jadr chtěl pomoci s řešením.
    Tohle cyklení se na nesmyslech je fakt k ničemu.
    Máš s tím praktickou zkušenost?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: Ostrovní systém, který má přetoky do DS asi nebude úplně ostrovní. Jinak mě to je úplně jedno co si tam děláte a pokud do toho taháš ERÚ, tak evidentně v tom máš trochu hokej. Ty evidentně podle toho co píšete porušuješ pravidla PPDS. Ale je to tvůj boj.

Pravidla provozování distribuční soustavy | ČEZ Distribuce
    https://www.cezdistribuce.cz/cs/energeticka-legislativa/pravidla-provozovani-ds
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    WARBABY8: Ale o nelegální FVE tady není řeč. Jadr má ostrovní systém, který mu funguje už od začátku bez problémů. Časem, díky většímu spotřebiči požádal o připojení do sítě. To vůbec nemělo s elektrárnou nic společného.
    Samozřejmě tady využil možnosti Victronu docucávat si elektřinu ze sítě. Ale to že si ze sítě docucává neznamená, že má nelegálně připojenou FVE. To mi tedy pošli nějaké rozhodnutí soudu, které by to v takovémto případě rozhodlo. Ani to nevyplývá z příslušných rozhodnutí ERU.
    Bohužel z nějakého důvodu a já asi vím proč se vrací ta Victron jednotka elektřinu zpátky do sítě.
    Spekuluju tady nad tím, jak je možné, že to distributor změří, pokud tam nemá 4Q elektroměr. To je celý.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: Tak pokud máte nelegálně připojenou elektrárnu do DS, tak přetoky budou váš nejmenší problém až to praskne. ;-)
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    WARBABY8: Chtěl jsem tím říct, že oficiálně žádnou FVE připojenou do sítě nemá, tudíž by měl mít klasický dvoutarifní elektroměr. Jestli má 4Q nevím. To ověříme.
    Pokud ho nemá, tak to musí Čez nějak dopočítávat. Jinak to není možné.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: Moc nevím co jsi tím chtěl říct, ale pokud máš FVE, tak je ve smlouvě o připojení, že musíš mít osazený 4Q elektroměr s tím, že jeho výměnu samozřejmě i platíš.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    WARBABY8: No do žádosti jsme jeho FVE neuváděli. Ale je možný, že mu tam ČEZ 4Q dal.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: Pokud máš FVE, tak musíš mít i 4Q elektroměr. Je to podmínka DS.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    PAD: No jestli má 4Q přímo na odběrném místě nevím. Je to spíš pravděpodobný. Mohli by mít ještě 4Q přímo v trafostanici a měřit to tam. Ale jak píšeš. To je napadnutelný, i když v jeho případě málo pravděpodobný :-)
    PAD
    PAD --- ---
    FATALLUBA: ja tomu rozumim tak, ze k mereni pretoku je treba 4kvadrantni elektromer, obycejny,byt digitalni, nerozlisuje smer toku,takze pretok zapocte jako spotrebu. Pokud by to distributor dedukoval na zaklade jineho elektromeru, treba v trafostanici,tak je to napadnutelne.To mohl preci pustit do site klidne nekdo jiny a ne nutne z fotovoltaiky.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    No ono je to docela jednoduchy. V tom miste, kde ma Jadr FVE je jediny.
    Je tam pet a pul baraku.
    V trafostanici ma distributor jedno mereni, to porovna s merenim u jednotlivych odberatelu a nesedi to.
    A pak si nejsem jisty, jestli tam nema digital, co to pozna rovnou, ze mu leze neco zpatky.
    PAD
    PAD --- ---
    JADR: jak na ty pretoky prisli, nevis? Mas 4kvadrantni el.mer?
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    JADR:

Máš v zásadě tři možnosti.

1) udělat nějakou umělou zátěž, do které bude Tvoje FVE dodávat elektřinu a tím pádem bys měl mít přetoky minimální. Samozřejmě to bude znamenat, že si budeš opotřebovávat baterku, protože z ní budeš cucat, ale asi by to šlo i nastavit tak, aby se ta zátěž spouštěla hlavně když bude FVE vyrábět.

2) dát na vstup ze sítě ČEZ vypínač, aby se nic vracet nemohlo.

3) přihlásit FVE jako mikrozdroj a dodávat do sítě na základě smlouvy s Čezem
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: tak já to bral v obecné rovině. To, že doma zapneš vysavač a žena si pustí televizi neznamená, že si ohrozil Evropu Black-outem ;-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: no so mnou zasa DS tolko roboty nema, lebo vacsina spotreby je pokryta z panelov/baterky a vacsina pretokov ide do bojleru, takze ked vypne vysavac alebo varna kanvica tak ten spatny naraz ide do prvej bariery, ktorou je bojler a az ked ten je plny tak ide do siete
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: zodpovědnost za přetoky do distribuční sítě máš samožřejmě ty, protože jsi podepsal s distributorem smlouvu o připojení, která ti přetoky zakazuje. Samozřejmě pak můžeš vymáhat vzniklou škodu na dodavateli FVE.

Ty pořád bereš, že když si dodal elektriku do sítě, že si tím udělal distributorovi laskavost, ale ono to tak není. Spotřeba elektřiny se v daném okamžiku musí rovnat výrobě, což znamená že jak nedostatek tak přebytek elektriky je prostě problém, který musí DS vyřešit. To si stále spousta lidí neuvědomuje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: zodpovedni su oni, lebo mi naprojektovali system, ktory sa pri pretoku nevie odpojit od DS, takze s tym asi tak trochu pocitali, ze im budem vyrabat par kWh elektriny zadarmo, ktoru potom oni vyfakturuju niekomu inemu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam