• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: tu pisu ze cim viac vykon a ulozisko, tym vyssia dotacia, to som zvedavy ako to bude fungovat v praxi, ci budu musiet dat nejaky strop na velkost baterky

Rodinné domy – Nová zelená úsporám
    https://2030.novazelenausporam.cz/rodinne-domy/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vypada to ze od noveho roku budou vyhodnejsi dotace na FVE, vi o tom nekdo neco?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Ono to z textu na jiných outletech skoro zní, jako že část střechy s FVE vůbec nehořela.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "Solární panely se podařilo odpojit.". Nothing to see here, move along.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: jako že Praha bude zasažena solární spadem, pokud vítr foukne špatným směrem? :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    U Prahy hořela střecha vily se solárními panely - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/u-prahy-horela-strecha-vily-se-solarnimi-panely-40370363

A jeje, ted budou mit fosilo-jadernici plnou hubu kecu :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THERIDANE: v minulosti to tak bolo, v sucasnosti sa k tomu vracaju, cital som to na tabuli naucnej stezky devin :) viz. cislo 10: https://palava.ochranaprirody.cz/prace-s-verejnosti-a-evvo/naucne-stezky/naucna-stezka-devin/
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DZODZO: Na několika FVE, co jsem servisoval, používají ovce místo sekaček trávy... líp se dostanou do stísněných prostor, a ta tráva co tam roste má nemalou užitnou hodnotu (konvertuje se na vlnu a maso).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: toto znie zaujimavo "Druhá výhoda je víceúčelovost instalace, kdy lze pole s fotovoltaikou nadále zemědělsky využívat, případně panel plní funkci plotu nebo stěny." som zvedavy kedy uvidime fotovoltaicke ohradky za ktorymi sa budu past kravy :)))
    KEB
    KEB --- ---
    Jaký je nejlepší sklon a orientace fotovoltaických panelů pro solární pole? - TZB-info
    https://m.tzb-info.cz/fotovoltaika/22703-jaky-je-nejlepsi-sklon-a-orientace-fotovoltaickych-panelu-pro-solarni-pole
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: tak řešení už jsem mu napsal níže WARBABY8

Jinak pokud to nepomůže tak se bude muset hlouběji a chtělo by to vidět projekt nebo aspoň schéma.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    PAD: Už jsme se nějak domluvili, že se za ním vydám a prozkoumáme to.
    Mimochodem já to stejně vidím tak, že těm přetokům technicky zabráníme nějakým automatickým odpínáním od sítě.
    Ono to totiž vypadá, že to ten Victron úplně neodpojí.
    PAD
    PAD --- ---
    FATALLUBA: presne, me by taky zajimalo, jak na to prisli a pokud to bylo dedukci ve stylu "jste tady jediny s panely", tak jestli by to obstalo jako duvod k postihu/pokute. Slysel jsem totiz o pripadech, kdy prave lidi male pretoky neresi,protoze to distributor stejne nema jak merit. Podobne jsem slysel story o doinstalivani vice panelu bez dodatecneho povoleni-se stejnym argumentem,ze to stejne nema distributor moc sanci dopatrat. Tak me zajima, jak to vlastne je. Nejak se museli domaknout,ze tam je pretok...
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    A budeme tady řešit legislativu, nebo problém přetoků? Řekl bych, že Jadr chtěl pomoci s řešením.
    Tohle cyklení se na nesmyslech je fakt k ničemu.
    Máš s tím praktickou zkušenost?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: Ostrovní systém, který má přetoky do DS asi nebude úplně ostrovní. Jinak mě to je úplně jedno co si tam děláte a pokud do toho taháš ERÚ, tak evidentně v tom máš trochu hokej. Ty evidentně podle toho co píšete porušuješ pravidla PPDS. Ale je to tvůj boj.

Pravidla provozování distribuční soustavy | ČEZ Distribuce
    https://www.cezdistribuce.cz/cs/energeticka-legislativa/pravidla-provozovani-ds
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    WARBABY8: Ale o nelegální FVE tady není řeč. Jadr má ostrovní systém, který mu funguje už od začátku bez problémů. Časem, díky většímu spotřebiči požádal o připojení do sítě. To vůbec nemělo s elektrárnou nic společného.
    Samozřejmě tady využil možnosti Victronu docucávat si elektřinu ze sítě. Ale to že si ze sítě docucává neznamená, že má nelegálně připojenou FVE. To mi tedy pošli nějaké rozhodnutí soudu, které by to v takovémto případě rozhodlo. Ani to nevyplývá z příslušných rozhodnutí ERU.
    Bohužel z nějakého důvodu a já asi vím proč se vrací ta Victron jednotka elektřinu zpátky do sítě.
    Spekuluju tady nad tím, jak je možné, že to distributor změří, pokud tam nemá 4Q elektroměr. To je celý.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: Tak pokud máte nelegálně připojenou elektrárnu do DS, tak přetoky budou váš nejmenší problém až to praskne. ;-)
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    WARBABY8: Chtěl jsem tím říct, že oficiálně žádnou FVE připojenou do sítě nemá, tudíž by měl mít klasický dvoutarifní elektroměr. Jestli má 4Q nevím. To ověříme.
    Pokud ho nemá, tak to musí Čez nějak dopočítávat. Jinak to není možné.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FATALLUBA: Moc nevím co jsi tím chtěl říct, ale pokud máš FVE, tak je ve smlouvě o připojení, že musíš mít osazený 4Q elektroměr s tím, že jeho výměnu samozřejmě i platíš.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    WARBABY8: No do žádosti jsme jeho FVE neuváděli. Ale je možný, že mu tam ČEZ 4Q dal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam