WARBABY8: Ještě k tvé otázce "nevím přoč z toho mají všichni takový strach, protože to za tebe vyřeší realizační firma". Nevím jak to mají jiní, ale popíšu ti to za sebe. V rámci přípravy jsem se byl podívat u kamaráda, který si nechával dělat fotovoltaiku na střechu. Na první pohled tam měl jen pár panelů, tak jsem se ptal proč tak málo. Vysvětloval mi, že abys dostal dotace a aby ti to distribuce schválila, musíš mít počet panelů omezený předchozí prokázanou spotřebou. Pak vysvětloval, že z nějakého jemu neznámého důvodu z té prokázané spotřeby bylo vyloučené jeho tepelné čerpadlo (tzn. většina jeho spotřeby). Ptal jsem se, jestli se na ně teď nemůže vysrat a panely přidat sám a ne, to už je zajištěné sítí smluv mezi distribučkou a státem skrze dotace, což je pracné a drahé měnit. Takže jo, dodavatelská firma to za tebe vyřídí, ale může to bejt takhle na hovno. Já bych chtěl třeba brzo pořídit elektroauto, který ale teď nemám a fakt nechci dojít do situace, že investuju takový prachy do solárů a pak z nich pojedou jenom ty úplně marginální odběry za pár korun a ty hlavní za tisíce stejně pojedou ze sítě.
Ten samej kamarád vyprávěl ještě jednu srandu. Původně měl v projektu i nějaký koncept virtuální baterky, tzn. neplacení energie, kterou dodá do sítě. Nejdřív mu to nezapojili s tím, že to bude řešit někdo později. Pak se tam ještě párkrát ukázali technici, ale nikdo mu k tomu moc neřekl, jeden se mu dokonce snažil vysvětlit, že je to pro něj vlastně nevýhodný. Jako těžko říct, ale každopádně to prostě jede v dost jiným režimu, než bylo dohodnuté, nikdo už se k tomu nehlásí a kdybys to chtěl řešit, tak je to zas jenom na tobě a montážní firmě to je u řitě.
Jako já chápu ČEZ. Lidi si za velký prachy koupí odpustek pro svoje zelený svědomí a je jim dobře a ČEZ má elektriku skoro zadarmo. Někdo mi kdysi popisoval, že to zapojujou dokonce tak, že dodáváš energii do sítě jen na jedné fázi, ale spotřebováváš na všech třech a že tedy nejsou výjimečné situace, kdy vyrábíš víc, než spotřebuješ, ale stejně platíš za velkou část elektřiny rozdíl mezi výkupní a odběrovou cenou. Ze strany ČEZ geniální, ale já nechci být na té druhé straně.
Jiné známé zase překvapila situace, že přestože mají v systému baterku, tak výpadek sítě odpojí komplet elektriku i jim, prostě ten marketingovej koncept soběstačnosti se někam vytratil. Těžko říct, jestli něco špatně pochopili nebo jestli jim někdo něco zapomněl říct, nebo jestli je prostě ojebali, každopádně kdyby chtěli to, co si představovali, tak zase sami a hodně těžko.
Já jsem si ze svého průzkumu odnes ponaučení, že celý tenhle obor je plný nášlapných min a velká část má svůj původ v tom, když dodáváš přetoky do sítě a musí se tedy zapojit do projektu i distribuce. A je úplně jedno, jestli to za tebe vyřizuje firma nebo ne, protože nejde o to projektový papírování, ale o to, že s těma ojebama budeš žít ty, ne oni. No a jelikož je výkupní cena energie směšná, tak nejjednodušší způsob, jak tomu předejít, je prostě udělat projekt rovnou bez distribuce. V tom vidím pro ČEZ střet zájmů level "Babiš".
Je už trochu víc jasné, proč se bojím řešit to s distribucí a proč to, že to za mě bude dělat firma, mě nijak neuklidňuje? Kdyby něco z toho, co píšu, byl nějaký relikt minulosti nebo naprostá výjimka, rád se nechám opravit, ale tohle jsou prostě moje znalosti získané z první ruky.