• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    JIMIQ: no měnič hlásí 27°C, ale taky chybu přepětí nabíjení, jenže to je nesmysl, protože tam šlo jen 280 V a 6,4 A = 1800 W; zítra snad něco zjistím na tech. podpoře
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MJUGEN: napada mi prehraty stridac nebo nejaka elektronika
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LINKOS: do 10kw je to mikrozdroj na který se vztahují dotace pro domácnosti. Nad 10 už je to z pohledu distribuce jiná elektrárna
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL:
    4. Ostrovní systém je že funguješ když nejede distribuce. Jestli část domu nebo celej závisí na výkonu systému.
    5. Ty povolený přetoky ber jako výhodu že to co nezužitkujes tak se toho zdarma zbavis.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JIMIQ: tak 10 kWp je maximum pokud nemáš úplně ostrovní systém, ne?
    XCHAOS: tady to rozebírají
    VIRTUÁLNÍ BATERIE ANO/NE ? FOTOVOLTAIKA DÍL #5 | WWW.TESLACEK.TV
    https://youtu.be/qyxe84ya8lw
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    XCHAOS: cau, ne, to je pv vykon, mame nove optimizery a tohle to dela... predtim graf krasna vlna, vcera to skoro tak vypadalo, ale ve 12 to kleslo na 30w a nazdar, dnes zas tohle, baterka 55 %
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: 10kW je prave hodne panelu :D s treba 2,25kWp mas tak male prebytky ze te vic stoji ten mesicni poplatek za virt baterku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: no ale proč bys přes léto neměl přebytky? Ty zvládneš v pohodě i s 10kW panelů...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MJUGEN: nemáš plnou baterku a nejsou to chvilkové odběry?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    dnes se mi děje toto, nestalo se to někomu? Slunce přitom praží bez mráčku :-(

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Ještě k té virtuální baterií, ta se vyplatí jen pokud jste schopni zimní odběr přes léto nacpat dodavateli. Pak čerpáte co jste dodali docela levně, ale furt tam jsou všechny ty poplatky distribuci atd., takže taková výhra to taky není.
    Ale když berete něco nad rámec toho co jste si tam naposílali, tak ta elektriku už docela dost drahá a pak to úplně ztrácí smysl.
    Takže teoreticky velká elektrárna co vyrobí od jara do podzimu to co spotřebujete v zimě má v tomto režimu asi smysl, malá elektrárna rozhodně ne.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CAL: taky to tak mám; u některých střídačů údajně není nutné řešit samostatné okruhy pracovní nuly (N), u toho, co mám já, ano. Záloha je dle výkonu měniče. U nás tedy nepřipadá v úvahu zálohovat vše. Navíc starý barák, takže ještě teď spouštím nový kabel z podkroví, abych si mohl zálohovat routery a PC + světla. Prostě u toho GoodWe GW10 ET - 3 fázový do 10Kw (0,6 * 10 / 3 = bezpečné 2 kW na fázi) je nutné pořešit samostatný okruh pro N (pracovní nula), nesmí se to propojit do nezálohovaného okruhu, takže celkem vopruz. Jedno patro je připojené na jiném rozvaděči a to mám smůlu, to bych musel rozkopat půl baráku. Takže pár zásuvek ve sklepě a podkroví. Ještě se pokouším připojit 3 fázové čerpadlo, ale to nemá N, takže se bojím to tam naprat... V pondělí mi řeknou více z technické podpory.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CAL: poviem co viem, ale nie som elektrikar, tak neviem aky mam priemer dratov a ake maju farby... take tie technikalie
    CAL
    CAL --- ---
    MJUGEN: To zní rozumně, až se stydím, že mě to nenapadlo. Ale radost mi to teda neudělalo, protože máme elektroměr na baráku a pochopil jsem, že teď už cokoli se s nim dělá tak jen pod podmínkou, že se přesune na kraj pozemku, což budu muset dohodnout se sousedem. Ach jo.

    DZODZO: Ty jo, jestli máš zkušenosti s tímhle setupem tak bych tě rád vyzpovídal podrobněji někde bokem, můžu?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CAL: pokud jsem to pochopil správně, výměna elektroměru je jen pojistka pro distributora, že přetoky (který tam teď nejsou, ale časem se tam mohou objevit) sám dokáže vypnout a nenechává to na dobrém slovu klienta, v podstatě je to bezpečnostní záležitost imho.

    jinak naprostý souhlas s nedostatečným informováním, co zákazník za své peníze přesně dostane
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CAL: 4. mozes mat grid-tie s baterkou v backup mode, ja to tak mam, napajam z toho chladnicku a kotel, zapoja ti to ako budes chciet, ale pocitaj s tym, ze ked kvoli tomu budu musiet nejako prekopavat elektriku, tak ti navysia cenu, pripadne to vobec nepojde urobit (mne kvoli tomu vrtali samostatny zasuvkovy okruh)
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Mně se zdá, že jsme ve všech bodech ve shodě:

    1. Proto netrvám na dotaci a radši si připlatím za svobodu s tím dělat, co chci.
    2. Proto nechci žádné smlouvy s energetickými společnostmi (příliš volně jsem to dohromady označil termínem "distribuce")
    3. Proto tady sháním realizační firmu, u které bude jistota, že mi tyhle tradeoffy na rovinu vysvětlí dopředu a ne, že se toho dopátrám až ze zúčtování odběrů.
    4. Proto nechci ostrovní systém, ale taky si chci při výpadku sítě alespoň rozsvítit ze svého.
    5. Proto nechci nikam posílat přetoky - když o to distributor nestojí a já taky ne, tak není co řešit. Jenom mě mate, že to je součástí většiny nabídek vzorových projektů, resp. nabízejí se buď úplně ostrovní systémy a nebo plně připojené systémy. Model "odebírám, když potřebuju, zpátky nic neposílám" jsem moc neviděl a i když jo, tak je stejně součástí projektu výměna elektroměru, což mi připadá podezřelé, protože by to teoreticky nemělo být potřeba (a u mně je to kvůli staré elektroinstalaci a sousedovi nezanedbatelný problém).

    Takže já se chci vlastně ve všech bodech zařídit podle toho, co píšeš, ale to tam, kde jsem se byl podívat, by chtěli asi taky, kdyby to s nima někdo probíral v těchhle detailech, takže to vůbec samozřejmý není, jak naznačuješ. Jinak já jsem rád, že někdo odepisuje a urazit mě není lehký.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CAL:
    1. Dotace mají určité parametry, které nastavují politici. Chceš dotaci podřiď se, pokud jí nechceš, tak si to můžeš udělat podle sebe za své peníze. Distribuce s tímhle nemá vůbec nic společného, tohle je jen o tom, co si lidi hodili do uren. Jinak zbytek je taková polopravda. Pokud budeš chtít můžeš si výkon FVE navýšit a distribuce s tím většinou nebude mít problém, ale pokud to odporuje podmínkám dotace, vystavuješ se postihu a případně jí budeš vracet.

    2. Opět polopravda. Projekt FVE případně její připojení do distribuční sítě natož realizační firma nemá vůbec co dělat s tím, co si domluvíš se svým dodavatelem energie. To, že od tebe bude vykupovat za určitou cenu elektriku je jen na vašem vzájemném smluvním vztahu. A říkat tomu "virtuální baterie" je pouze marketing. Samozřejmě distribuční složku platíš stále, takže myslet si, že taková služba bude kompletně zdarma, znamená pouze neznalost systému.

    3. Tohle je úplně mimo. Pokud si objednáš 3 fázovou FVE dostaneš ji. pokud si objednáš 1 fázovou, tak samozřejmě ty zbylé fáze krmíš ze sítě. Další věc je asymetrický 3 fázový střídač, který umí dodávat do každé fáze jiný výkon. Tohle je pouze o technickém řešení, ale lidi dávají přednost ceně a pak se diví.

    4. Opět neznalost technologie. Myslet si, že si koupim systém za 200K, kterej mi dokáže pokrýt 100% ostrovní provoz dvougeneračního domu je totálně naivní představa greenpissáckých palic.

    5. Pokud chceš mít fotovoltaiku paralelně se sítí, tak distribuci zapojit musíš tak jako tak. Lidi si myslí, jakou službu dělají Distributorovi, když mu sypou do sítě přetoky kdykoli se jim nehodí, ale vůbec si neuvědomujou, že ten distributor o to vlastně nestojí a naopak s tím může mít problémy.

    Nechci aby to vypadalo, že se do tebe opíram, psal jsem to tak nějak stručně protože nemám moc času. Každej chce teď FVE :-D
    CAL
    CAL --- ---
    JIMIQ:
    - "Omezeni kvuli spotrebe uz od 1.10.21 neplati" to je vtipné, že to je právě tenhle měsíc - muselo to být v účinnosti mnoho let.
    - "neni problem si u instalacni firmy zaridit aby ti elektrarnu dali na vsechny tri faze" není to problém, když o tom vím. Já právě nevím, co nevím. Něco jsem pozjišťoval, ale je to opravdu všechno, co si musím pohlídat? Nebo je zásoba háčků, jak to může nefungovat podle mých představ, ještě velká? Co jsem zatím obvolával tak mluvím buď s holkou na callcentru, které se nemá smysl na nic ptát nebo s fachmanem, který by nejradši slyšel jenom kam to může začít vrtat (a já se mu při vytíženosti nedivím).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Omezeni kvuli spotrebe uz od 1.10.21 neplati
    Dale k fazim - nebi problem si u instalacni firmy zaridit aby ti elektrarnu dali na vsechny tri faze
    CAL
    CAL --- ---
    WARBABY8: Ještě k tvé otázce "nevím přoč z toho mají všichni takový strach, protože to za tebe vyřeší realizační firma". Nevím jak to mají jiní, ale popíšu ti to za sebe. V rámci přípravy jsem se byl podívat u kamaráda, který si nechával dělat fotovoltaiku na střechu. Na první pohled tam měl jen pár panelů, tak jsem se ptal proč tak málo. Vysvětloval mi, že abys dostal dotace a aby ti to distribuce schválila, musíš mít počet panelů omezený předchozí prokázanou spotřebou. Pak vysvětloval, že z nějakého jemu neznámého důvodu z té prokázané spotřeby bylo vyloučené jeho tepelné čerpadlo (tzn. většina jeho spotřeby). Ptal jsem se, jestli se na ně teď nemůže vysrat a panely přidat sám a ne, to už je zajištěné sítí smluv mezi distribučkou a státem skrze dotace, což je pracné a drahé měnit. Takže jo, dodavatelská firma to za tebe vyřídí, ale může to bejt takhle na hovno. Já bych chtěl třeba brzo pořídit elektroauto, který ale teď nemám a fakt nechci dojít do situace, že investuju takový prachy do solárů a pak z nich pojedou jenom ty úplně marginální odběry za pár korun a ty hlavní za tisíce stejně pojedou ze sítě.

    Ten samej kamarád vyprávěl ještě jednu srandu. Původně měl v projektu i nějaký koncept virtuální baterky, tzn. neplacení energie, kterou dodá do sítě. Nejdřív mu to nezapojili s tím, že to bude řešit někdo později. Pak se tam ještě párkrát ukázali technici, ale nikdo mu k tomu moc neřekl, jeden se mu dokonce snažil vysvětlit, že je to pro něj vlastně nevýhodný. Jako těžko říct, ale každopádně to prostě jede v dost jiným režimu, než bylo dohodnuté, nikdo už se k tomu nehlásí a kdybys to chtěl řešit, tak je to zas jenom na tobě a montážní firmě to je u řitě.

    Jako já chápu ČEZ. Lidi si za velký prachy koupí odpustek pro svoje zelený svědomí a je jim dobře a ČEZ má elektriku skoro zadarmo. Někdo mi kdysi popisoval, že to zapojujou dokonce tak, že dodáváš energii do sítě jen na jedné fázi, ale spotřebováváš na všech třech a že tedy nejsou výjimečné situace, kdy vyrábíš víc, než spotřebuješ, ale stejně platíš za velkou část elektřiny rozdíl mezi výkupní a odběrovou cenou. Ze strany ČEZ geniální, ale já nechci být na té druhé straně.

    Jiné známé zase překvapila situace, že přestože mají v systému baterku, tak výpadek sítě odpojí komplet elektriku i jim, prostě ten marketingovej koncept soběstačnosti se někam vytratil. Těžko říct, jestli něco špatně pochopili nebo jestli jim někdo něco zapomněl říct, nebo jestli je prostě ojebali, každopádně kdyby chtěli to, co si představovali, tak zase sami a hodně těžko.

    Já jsem si ze svého průzkumu odnes ponaučení, že celý tenhle obor je plný nášlapných min a velká část má svůj původ v tom, když dodáváš přetoky do sítě a musí se tedy zapojit do projektu i distribuce. A je úplně jedno, jestli to za tebe vyřizuje firma nebo ne, protože nejde o to projektový papírování, ale o to, že s těma ojebama budeš žít ty, ne oni. No a jelikož je výkupní cena energie směšná, tak nejjednodušší způsob, jak tomu předejít, je prostě udělat projekt rovnou bez distribuce. V tom vidím pro ČEZ střet zájmů level "Babiš".

    Je už trochu víc jasné, proč se bojím řešit to s distribucí a proč to, že to za mě bude dělat firma, mě nijak neuklidňuje? Kdyby něco z toho, co píšu, byl nějaký relikt minulosti nebo naprostá výjimka, rád se nechám opravit, ale tohle jsou prostě moje znalosti získané z první ruky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam