ELIJEN: já jsem to nejen počítal, ale nasbíral jsem hodně zkušeností během 9 let vývoje solárních kol - tam se fakt nudíš, když čekáš, až nabiješ dost elekřiny třeba před nějakým stoupákem (potřebuju cca 10 Wh na 50 metrů převýšení), takže člověk zkouší všechno možné. tip: lít na panely studenou vodu se nedoporučuje :-)
v zásadě je problém, že nějaké kontinuální chlazení by vyžadovalo konstantní cirkulaci chladící kapaliny pokud možno s rovnoměrným odvodem tepla z panelu. zbývá tedy vzduch, což si na kole člověk vyzkouší nejlíp: velmi zhruba, chlazení panelu za jízdy zvýší výkon cca na úroven, jak když zastavím a naklopím ho těc cca 45° směrem ke Slunci.Takže chlazená vodorovná střecha pro začátek asi v létě vyrobí tolik, kolik rozpálené panely na šikmé střeše :-)
protože u toho chlazení vzduchem hodně hraje roli plocha, na které dochází ke konvekčnímu předávání tepla vzduchu. Hodně by mohlo pomoci podložit panel něčím,jako je chladič CPU, tedy např.vhodně tvarovaným vlnitým plechem. Když jsem se snažil udělat na bázi vlnitého plechu stříšku nad solární kolo, tak jsem zjistil, že plech s požadovanými parametry mi nikdo nenaohýbá (nepříliš překvapivě, když se člověk zamyslí nad tím, jak to dělaj). Tak jsem vzal to, co se dalo sehnat - a ve výsledku ten výsledek nebyl nic moc (ale přesná data nemám, zovna tenhle panel zničilo krupobití). Problém ale byl, že se to stejně hřálo moc.
pořád mám záměr vyrobit pod panel nějká žebra, teoreticky by mělo fungovat třeba i jen dát pod panel vyřazený radiátor plechový radiátor, takový ten modernější co má rovnéplechové boky... asi rovnou i naplněný vodou (přes noc vychladne, přes den bude mít tepelnou setrvačnost). zatím jsem to nezkoušel, ale pokud si někdo chce hrát, tak mi rozhodně zajímají data (ideálně třeba srovnat vedle sebe 2 panely s chlazením a bez, v jinak identické soustavě, tedy asi připojené přes dvě oddělené MPPT se statistikami k jediné baterii, aby i zátěž byla vždy stejná...)
v kombinaci s bateriovým úložištěm mi přijde, že není úplně pravda, že úspora se nevyužije. třeba v srpnu je nejvíc vedro,ale dny jsou už kratší, tedy třeba večer se víc svítí apod. význam by to získalo, kdyby sít vykupovala přebytky - a to ne za almužnu přebytek z FV,ale za částky jako ty 2USD/kWh ve spičkách kapacitu z baterií... pak by samozřejmě hrálo roli, že člověk i víc vyrobí a může tedy i víc prodat...