• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DZODZO: jsou to dva stringy se svým vlastním MPPT, každý jiný počet, každý jiné panely, ale to nevadí, prostě panely na stringu do série, jednoduché :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MJUGEN: jako to mas sparovane? ja mam 3 stringy po 3 paneloch a ked vidim na streche napr. 11 panelov tak vzdy rozmyslam, ze ako to maju zapojene, predpokladam ze to moze byt aj nejako asymetricky?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: TČ země-voda, 22 MWh, panely JV (3,95) 35° a JZ (4,14) 45°. Hor/ver. je imho jedno, ale mám oboje + všude optimizátory TIGO kvůli zastínění od stromů a sousedních střech ráno a večer.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: To už pak není tak špatné. A jak máš orientovány panely Ho.r i Vert.? A jakou máš spotřebu domácnosti a čím topíš?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: za prodanou dostávám, co jsem psal - cena OTE. Průměrně to je kolem 6,5/kWh. Roční prodej 0,8 MWh, takže asi 5 000,- za prodej ročně. Jak píšu, skoro vše spotřebuju a tím šetřím, že to vůbec nenakoupím z distribuce s poplatky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak hlavně aby z toho neměl filé :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOOTCHA: nieco podobne ma brachanec, kupil 2kWp panely a ma to napriamo napojene na ohrev vody v akvarku v dome, ma tam akurat nejake relatko co mu panely odpoji, ked dosiahne pozadovanu teplotu, viem ze je nejaka vyssia, lebo chova nejake exoticke ryby co potrebuju teplejsiu vodu a zaroven mu to salanim aj trochu pomaha vyhriat barak
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Tak to se na to díváme stejně. S tím že já ty bojlery v tomto systému mám 2. Jeden malý na síti a předtím v sérii jeden větší na fve. Tím se velmi zlepší využití FVE. Ten dvouspirálovej tohle řeší jen rozdílem teplot, ale to je málo.

    MJUGEN: OK 86% vyrobím a kolik dostaneš za tu vrácenou cca? A kolik energie tam vlastně posíláš?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    CUKI: Myslim, že co se solárů týče, tak dobrý jednoduchý a levný řešení je dneska koupit si stavebnici a poslat si to do dvouspirálovýho bojleru. Nebo aspoň mně to vychází jako jediný ekonomicky zajímavý řešení bez papírování a dlouhýho čekání. Pokud má někdo TUV na tepelko, tak je to samozřejmě nesmysl.

    Tak něco:
    Sada pro fotovoltaický ohřev vody - FVE 3 kWp - SolarEco.cz
    https://eshop.solareco.cz/fotovoltaicke-sestavy/595-set-pro-fotovoltaicky-ohrev-vody-fve-3-kwp.html
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: dostanu ze solárů skoro vše - 86 % energie z FVE je vlastní spotřeba, zbytek výroby prodej za spot cenu minus 400/MWh (poplatek). Klidně bych mohl přes léto zapnout klimu a ohřev bazénu a budu se blížit 100 %. Kdybych mohl narvat na střechu víc, dám to tam, vůbec bych to neřešil. Klidně 100 kWp a mohl bych topit v zimě. :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: Njn ale o by jsi musel dokázat všechnu tu energii dostat ze solárů a to se prostě nestane. Tedy stejně velkou část zaplatíš distributorovi. jak je to s výkupem tvých přebytků netuším, ale za pět let zpátky se to nevrátí nikdy...

    BTW je něco menšího cenově odpovídajícího tomu 10 kW GW-ET řešení? Ty slabší stojej vesměs podobnou částku...

    Na ty 3MWh ročně by jak jsem psal stálo za to něco co dokáže udělat cca 8kWh za den v průměrném dni. Nad to už to nemá moc smysl. Tedy 5-6kWp max
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: vím co jsi dělal minulý léto:-D
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8:
    mě sleduješ nebo co??? :-D

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: počítej minimálně rok dva. Ono to není jen o změně energetického zákona, ale musí se tomu přizpůsobit i distributoři. Musí změnit připojovací podmínky a pak semusi přizpůsobit dotační programy. A taky instalační firmy se to musí naučit, protože přece jen to bude o něco složitější.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: no však... není to investice, která by se do dvou let vrátila (většinou). Před rokem s cenou 2,5/kWh byla "návratnost" nesmyslných 20 let. S nynější cenou 8,5 jsme na pěti letech.
    Když se to ale dobře naprojektuje s ohledem na návratnost (spíše bez baterek), tak to není tak hrozný.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    "O tom, kdy začnou nová pravidla pro povolování výstavby solární elektráren platit, teď ministerstvo pro místní rozvoj jedná i s resortem průmyslu a obchodu. Ten některé změny navrhoval už na jaře, do novely energetického zákona v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu se je ale prosadit nepodařilo."

    Nemate pls nekdo vic info o konce limitu 10 kWp pro mikrozdroj? Na strechu se mi aktualne vejde velmi hrubym odhadem 13 kWp a jeste bych rad nechal pridelat pristresek pro auta se solarnimi panely.

    Smula je, ze CEZ + EON viz nize mi nabizi max stridac 10 kW, coz by me limitovalo do budoucna. Ted vaham jestli risknout nekoho jineho, nebo jestli pockat az CEZ + EON objednaji i stridace nad 10 i na produkty pro mikrozdroje.

    Ministerstvo chce změnit podmínky pro solární elektrárny. Na výkonnější nebude nutná licence | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/solarni-elektrarna-ministerstvo-prumyslu-a-obchodu_2209090846_pj
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: V těch programech dotace a odkupu se nevyznám

    10 kW GW-ET stojí asi 60k
    8kWp řekněme 120k
    Tak 30k konstrukce 20k práce
    projekt vůbec netuším
    Baterie 14kWh vůbec netuším protože se teď nedá vůbec nic sehnat...

    To bych na to musel jel offgrid deset let aby se to vůbec vrátilo i s dotací :-) A nezaplatit ani kč Čezu.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: zhruba 8 kWp, 14 kWh, 10 kW GW-ET = 0,5 M - dotace = 300 tis.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Protože pokud tu "zelenou" energii nebudeme umět uchovat do doby, kdy ji nebudeme vyrábět (nejsme schopní vyřešit ani krátkodobé uložení), a nebo naopak nebudeme moci potřebu přesunout do doby kdy zelená energie bude k dispozici, tak přijde brzy doba kdy po té zelené energii nebude poptávka protože ji bude dost, ale tragicky bude chybět ta konvenční energie která by ji vykryla.

    Do toho stavu jsme schopni se dostat klidně za rok dva když bude dostatečná motivace.


    Překvapuje mě, že tohle musím vysvětlovat zrovna tobě.

    ps: nadhoď nějaká data z posledních projektů odpovídající co nejvíce zadání. Stačí rámcově.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: hele já ti tady těžko vyplivnu kompletní ceník. za jedno se každej měsíc mění a za druhé nejdřív se vymyslí řešení a pak se nacení.

    A podle čeho usuzuješ že o elektriku nebude zájem? Spotřeba neustále roste. S přílivem tepelných čerpadel a elektromobility to bude ještě horší. Energetická politika Evropy je založená na tom, co vykřikuje pubertální autistka a dokud bude Putin živej, tak tomu moc nepřidá...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam