• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    CUKI: Myslim, že co se solárů týče, tak dobrý jednoduchý a levný řešení je dneska koupit si stavebnici a poslat si to do dvouspirálovýho bojleru. Nebo aspoň mně to vychází jako jediný ekonomicky zajímavý řešení bez papírování a dlouhýho čekání. Pokud má někdo TUV na tepelko, tak je to samozřejmě nesmysl.

    Tak něco:
    Sada pro fotovoltaický ohřev vody - FVE 3 kWp - SolarEco.cz
    https://eshop.solareco.cz/fotovoltaicke-sestavy/595-set-pro-fotovoltaicky-ohrev-vody-fve-3-kwp.html
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: dostanu ze solárů skoro vše - 86 % energie z FVE je vlastní spotřeba, zbytek výroby prodej za spot cenu minus 400/MWh (poplatek). Klidně bych mohl přes léto zapnout klimu a ohřev bazénu a budu se blížit 100 %. Kdybych mohl narvat na střechu víc, dám to tam, vůbec bych to neřešil. Klidně 100 kWp a mohl bych topit v zimě. :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: Njn ale o by jsi musel dokázat všechnu tu energii dostat ze solárů a to se prostě nestane. Tedy stejně velkou část zaplatíš distributorovi. jak je to s výkupem tvých přebytků netuším, ale za pět let zpátky se to nevrátí nikdy...

    BTW je něco menšího cenově odpovídajícího tomu 10 kW GW-ET řešení? Ty slabší stojej vesměs podobnou částku...

    Na ty 3MWh ročně by jak jsem psal stálo za to něco co dokáže udělat cca 8kWh za den v průměrném dni. Nad to už to nemá moc smysl. Tedy 5-6kWp max
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: vím co jsi dělal minulý léto:-D
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8:
    mě sleduješ nebo co??? :-D

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: počítej minimálně rok dva. Ono to není jen o změně energetického zákona, ale musí se tomu přizpůsobit i distributoři. Musí změnit připojovací podmínky a pak semusi přizpůsobit dotační programy. A taky instalační firmy se to musí naučit, protože přece jen to bude o něco složitější.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: no však... není to investice, která by se do dvou let vrátila (většinou). Před rokem s cenou 2,5/kWh byla "návratnost" nesmyslných 20 let. S nynější cenou 8,5 jsme na pěti letech.
    Když se to ale dobře naprojektuje s ohledem na návratnost (spíše bez baterek), tak to není tak hrozný.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    "O tom, kdy začnou nová pravidla pro povolování výstavby solární elektráren platit, teď ministerstvo pro místní rozvoj jedná i s resortem průmyslu a obchodu. Ten některé změny navrhoval už na jaře, do novely energetického zákona v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu se je ale prosadit nepodařilo."

    Nemate pls nekdo vic info o konce limitu 10 kWp pro mikrozdroj? Na strechu se mi aktualne vejde velmi hrubym odhadem 13 kWp a jeste bych rad nechal pridelat pristresek pro auta se solarnimi panely.

    Smula je, ze CEZ + EON viz nize mi nabizi max stridac 10 kW, coz by me limitovalo do budoucna. Ted vaham jestli risknout nekoho jineho, nebo jestli pockat az CEZ + EON objednaji i stridace nad 10 i na produkty pro mikrozdroje.

    Ministerstvo chce změnit podmínky pro solární elektrárny. Na výkonnější nebude nutná licence | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/ekonomika/solarni-elektrarna-ministerstvo-prumyslu-a-obchodu_2209090846_pj
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: V těch programech dotace a odkupu se nevyznám

    10 kW GW-ET stojí asi 60k
    8kWp řekněme 120k
    Tak 30k konstrukce 20k práce
    projekt vůbec netuším
    Baterie 14kWh vůbec netuším protože se teď nedá vůbec nic sehnat...

    To bych na to musel jel offgrid deset let aby se to vůbec vrátilo i s dotací :-) A nezaplatit ani kč Čezu.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: zhruba 8 kWp, 14 kWh, 10 kW GW-ET = 0,5 M - dotace = 300 tis.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Protože pokud tu "zelenou" energii nebudeme umět uchovat do doby, kdy ji nebudeme vyrábět (nejsme schopní vyřešit ani krátkodobé uložení), a nebo naopak nebudeme moci potřebu přesunout do doby kdy zelená energie bude k dispozici, tak přijde brzy doba kdy po té zelené energii nebude poptávka protože ji bude dost, ale tragicky bude chybět ta konvenční energie která by ji vykryla.

    Do toho stavu jsme schopni se dostat klidně za rok dva když bude dostatečná motivace.


    Překvapuje mě, že tohle musím vysvětlovat zrovna tobě.

    ps: nadhoď nějaká data z posledních projektů odpovídající co nejvíce zadání. Stačí rámcově.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: hele já ti tady těžko vyplivnu kompletní ceník. za jedno se každej měsíc mění a za druhé nejdřív se vymyslí řešení a pak se nacení.

    A podle čeho usuzuješ že o elektriku nebude zájem? Spotřeba neustále roste. S přílivem tepelných čerpadel a elektromobility to bude ještě horší. Energetická politika Evropy je založená na tom, co vykřikuje pubertální autistka a dokud bude Putin živej, tak tomu moc nepřidá...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A teď pro nás co nejsme cenově v obraze nějakej cenovej odhad co do toho dáš a za co a pak se můžeme pobavit o návratnosti...

    Já mám tedy střechu skoro k jihu, ale ve špatném sklonu 22°. Osobně jsem spíše pro vertikální panely pro největší zisk v zimním období. Ale napadlo mě shodit krytinu a střechu poskládat z těchto panelů. Spojené dilatačně cca 10mm gumou odolnou UV. Nic mi nestíní, což je dobrej bonus. Ale neumím si představit kdy se mi to vrátí. Podle mě za chvíli o tuto energii nebude zájem.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: Ptal si se na ekonomicky výhodnou variantu. Tohle řešení má momentální návratnost cca 3 roky.

    Hele pokud bych měl barák kde je všechno na elektriku včetně vytápění tepelkem, já osobně bych dal na střechu co se vejde, střídač aspoň 10ku nebo 15ku s backupem a baterii 10-15 kWh. Za mě to není jen o ekonomice ale i o nějaký "jistotě", že tě výkyvy cen energií nebudou moc zajímat a že provoz baráku na dalších 15 let bude prakticky za hubičku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já myslel něco na střechu běžného domu, navíc to podle mě nemá smysl. Tu energii prostě za 10 let už neprodáš, protože když bude svítit bude energie přebytek.

    Šlo mi fakt o řešení co by jsi si dal na svůj domek o těchto parametrech ty?

    Chápu, že projektuješ co chtějí zákazníci, zajímá mě ale jestli v tom vidíš tu smysluplnost bez prodeje do sítě? Protože to není nic garantovaného.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To ale nesplňuje pravidla
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: to už mi přijde lepší udělat nějaké vozítko na základě pohonu elektrokola, které má nějaké opláštění, něco takového:
    Podbike, norský elektrický velomobil již příští rok | Svět mobilně
    https://www.svetmobilne.cz/podbike-norsky-elektricky-velomobil-jiz-pristi-rok/5774
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak postav 100 kWp síťovou variantu bez akumulace a jdi s tím na spot.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To už jsem mu navrhoval na jeho cestě do Číny :-)

    Plánoval jsem tedy udělat celou střechu toho vozíku z panelů. Narval by tam 400-600Wp a nemusel by řešit spaní. Pokud by se něco podělalo tak by měl k dispozici vlastně standardní kolo. A navíc by měl mnohem nižší těžiště.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Máš neomezené finanční možnosti, ale musí to být smysluplné-tedy návratné. Ale nejedná se o offgrid, tak je to něco jiného.


    MJUGEN: Jedná se o normální pasivní dům z roku 2008. Jiné by se dneska stavět ani neměli :-)

    Právě že smysl to dává větší, protože v době kdy topíš nepojede FVE ani na spotřebu baráku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam