• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOOTCHA: u nas k ziadnemu citelnemu ochladeniu nedoslo, mozno zalezi jak je velka medzera medzi panelmi a strechou, neviem :)

    ELIJEN: no tak tam pisu ze to vytvara nejaky ochranny film a tym zabranuje vnikaniu kysliku, takze mozno sa to spolieha na nejake udusenie toho poziaru bez pristupu kysliku, kazdopadne lifepo by nemali horiet vylozene plamenom, tam je z toho skor vela dymu

    ja sa spolieham na to, ze oproti nam cez cestu byva dobrovolny hasic, tak keby bolo najhorsie tak mu pridem buchat na dvere :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Taky bych si dovolil jeden asi trochu blbej dotaz.
    Zaznamenal jste někdo po instalaci panelů na střechu citelný ochlazení podkroví v letních měsících?
    Zajímá mě, jestli to vůbec bude zaznamenatelný. Byl by to pro mě prima bonus.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Zajimalo by me jestli by vubec existoval zpusob jak ty baterie uhasit kdyby fakt zaclo horet lithium.

    Nasel jsem hasicak na baterie, ale zarazi me, ze je na vodni bazi.

    Hasicí přístroje na vodní bázi k hašení lithiových baterií Červinka Czech Republic | hasicitechnika.com
    https://www.hasicitechnika.com/c-haseni-lithiovych-baterii#
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MADBANANA: Ja verim, ze sance pozaru pri spravnem zapojeni je minimalni, ale stejne budu v baraku mit detektoru nekolik a jeden z nich prave v technicke mistnosti. U ni take hasici pristroj. Investice je to minimalni v porovnani s tim, co ti to muze zachranit (zivot/barak).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MADBANANA: baterky ak mas lifepo s bms tak tam je ta sanca velmi mala, stridac pokial to mas dobre zapojene by mal byt tiez v poho, mne sa pri akejkolvek anomalii (napr. nejake prepeti) vypina do chyboveho stavu a zhadzuje hlavny jistic

    pre kazdy pripad mam v hale co2 hasicak, nieco taketo https://www.hastex.cz/eshop/hastex-hasici-pristroj-co2-snehovy-s-5-h ale to je tak na ten invertor a nabijac, myslim ze baterku by som s tym neuhasil :) akurat minuly tyzden som bol s nim na revizi
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MADBANANA: U něčeho pricetneho vůbec nic nehrozí. Smoke detector, pokud nemáte, si dej ihned - nehledě na FVE. Leckde ve světě je povinný v každém domě.
    MADBANANA
    MADBANANA --- ---
    Dotaz ke střídači a baterkám - Jak reálný je, že to začne hořet? Máte v garáži/technické místnosti s tímto zařízením i nějaký smoke-detector nebo jiné bezpečnostní zařízení?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: To vůbec není jedno. Protože tě nezajímá maximální zisk za rok ale maximální využití energie.

    22MWh? Tak to pak jo, já mysle že to máš někde na obyčejném RD. To máš denně v průměru cca 60kwh, tedy stejně vyřešíš pouze cca 1/3 spotřeby.

    Pak záleží jestli je to nějaký hotel nebo nějaký provoz, pak se s tím dá optimalizovat ještě ten provoz.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DZODZO: jsou to dva stringy se svým vlastním MPPT, každý jiný počet, každý jiné panely, ale to nevadí, prostě panely na stringu do série, jednoduché :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MJUGEN: jako to mas sparovane? ja mam 3 stringy po 3 paneloch a ked vidim na streche napr. 11 panelov tak vzdy rozmyslam, ze ako to maju zapojene, predpokladam ze to moze byt aj nejako asymetricky?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: TČ země-voda, 22 MWh, panely JV (3,95) 35° a JZ (4,14) 45°. Hor/ver. je imho jedno, ale mám oboje + všude optimizátory TIGO kvůli zastínění od stromů a sousedních střech ráno a večer.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: To už pak není tak špatné. A jak máš orientovány panely Ho.r i Vert.? A jakou máš spotřebu domácnosti a čím topíš?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: za prodanou dostávám, co jsem psal - cena OTE. Průměrně to je kolem 6,5/kWh. Roční prodej 0,8 MWh, takže asi 5 000,- za prodej ročně. Jak píšu, skoro vše spotřebuju a tím šetřím, že to vůbec nenakoupím z distribuce s poplatky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak hlavně aby z toho neměl filé :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KOOTCHA: nieco podobne ma brachanec, kupil 2kWp panely a ma to napriamo napojene na ohrev vody v akvarku v dome, ma tam akurat nejake relatko co mu panely odpoji, ked dosiahne pozadovanu teplotu, viem ze je nejaka vyssia, lebo chova nejake exoticke ryby co potrebuju teplejsiu vodu a zaroven mu to salanim aj trochu pomaha vyhriat barak
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Tak to se na to díváme stejně. S tím že já ty bojlery v tomto systému mám 2. Jeden malý na síti a předtím v sérii jeden větší na fve. Tím se velmi zlepší využití FVE. Ten dvouspirálovej tohle řeší jen rozdílem teplot, ale to je málo.

    MJUGEN: OK 86% vyrobím a kolik dostaneš za tu vrácenou cca? A kolik energie tam vlastně posíláš?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    CUKI: Myslim, že co se solárů týče, tak dobrý jednoduchý a levný řešení je dneska koupit si stavebnici a poslat si to do dvouspirálovýho bojleru. Nebo aspoň mně to vychází jako jediný ekonomicky zajímavý řešení bez papírování a dlouhýho čekání. Pokud má někdo TUV na tepelko, tak je to samozřejmě nesmysl.

    Tak něco:
    Sada pro fotovoltaický ohřev vody - FVE 3 kWp - SolarEco.cz
    https://eshop.solareco.cz/fotovoltaicke-sestavy/595-set-pro-fotovoltaicky-ohrev-vody-fve-3-kwp.html
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    CUKI: dostanu ze solárů skoro vše - 86 % energie z FVE je vlastní spotřeba, zbytek výroby prodej za spot cenu minus 400/MWh (poplatek). Klidně bych mohl přes léto zapnout klimu a ohřev bazénu a budu se blížit 100 %. Kdybych mohl narvat na střechu víc, dám to tam, vůbec bych to neřešil. Klidně 100 kWp a mohl bych topit v zimě. :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MJUGEN: Njn ale o by jsi musel dokázat všechnu tu energii dostat ze solárů a to se prostě nestane. Tedy stejně velkou část zaplatíš distributorovi. jak je to s výkupem tvých přebytků netuším, ale za pět let zpátky se to nevrátí nikdy...

    BTW je něco menšího cenově odpovídajícího tomu 10 kW GW-ET řešení? Ty slabší stojej vesměs podobnou částku...

    Na ty 3MWh ročně by jak jsem psal stálo za to něco co dokáže udělat cca 8kWh za den v průměrném dni. Nad to už to nemá moc smysl. Tedy 5-6kWp max
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: vím co jsi dělal minulý léto:-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam