• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: tak právě to tady řešíme, že prakticky žádný razítka nebudes nepotřebovat. Starosta dostane na svůj barák panely se slevou a všechny baráky v majetku obce budou mít krásnych 49,9kWp. Nebo jak si to představuješ že to bude vypadat?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: no, na svůj barák ať si dává kdo chce co chce, na školy apod. to jen tak někdo bez náležitých razítek nedá. Já chci vyměnit jeden jistič na typ C a po měsíci se nic neděje, hrozně složitý... nedovedu si představit dávat na střechu FVE :-).
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: no právě a tohle chceš pustit dál? Argumentace zakona je dát to na školy, školky, zdravotní střediska atd. Dneska projekt nad 20kw musí dělat autorizovaná osoba, musí to vidět statik a hasiči a tohle všechno odpadne. Takže za mě potencionalne těžkej průser...
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: jenže tohle, jak dobře víš, už průser dnes. Když vidím na FB některý instalace, tak (i jako laik) nechápu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARASAN: tak když ti nevadí že ti třeba kuchaři který během covidu prisli o praci budou dávat na střechu několik tun aniž by to viděl třeba statik... nebo až se z baráku nedostanou lidi protože někdo dal stridace s baterkama do únikovy cesty...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MJUGEN: Stavebni urad jsou bohuzel leckde lidi, kteri Ti hodi klacek pod nohy proste z principu. Ten rev kolem toho neni ze srandy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Jednoduchy to neni vubec, zacnes to danit, zacnes to papirovat, ma to pro Tebe zavazne dusledky pro napriklad pripad Tvoji nemoci (jsou to prijmy - smolik pacholik ohledne podpory).

    Doporucil bych postavit 10 kWp ted a s vetsi pockat na pad limitu. WARBABY8 je velka vyjimka, ono se to pohne. Jen kvuli nemu (a pripadne podobnym) v tuhle chvili vybehavat licenci fakt nema smysl.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: no to rozhodně ne, ale určitě neuškodí to změnit :-); každopádně nevím o dalších změnách, nečetl jsem.
    Vyřídit licenci a stavebko je v pohodě (pokud stavební úřad není obsazen dementy a funguje v rámci zákona), problém asi (neznám nikoho, kdo má licenci) nastává pro držitele licence a IČ - faktické právní důsledky a ty jsou dost nepříjemné - z Franty Vomáčky už není z pohledu zákona jen závislák, ale OSVČ (daně a sociální systém, není nárok na podporu v případě ztráty zam...), proto je změna imho dobrá.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Me prijde trapny, ze by si kvuli par panelum na strese kazdej mel delat zivnost. Ja ji mam, takze pokud licenci je opravdu tak jednoduche, jak rika WARBABY8, tak si ji klidne udelam ... jinak se to pokusim obejit pres nejaky ten limiter ... podle me to v zakone neni dostatecne specifikovane na to, aby mi nekdo neco mohl rict.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: A manzelky s tim souvisi jak? 🤦 Mohl bys nam pls odpovedet na ty "piraty"? Konkretni odpovedi, bez klickovani?


    WARBABY8
    MARASAN
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Vidis, uz tam skoro jsi. A ted jeste promysli, proc soustave FVE 20 kWp s licenci evidentne nevadi a 20 kWp bez licence by najednou vadit mela.

    Je to jen ucetni operace, jestli si to kdo musi psat do podnikani nebo si kvuli tomu musi to podnikani zalozit. Elekron jako elekron.

    50 kWp bez licence bude parada a vcera bylo pozde.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: tak to chápu a přeji trpelivou a tolerantní manželku;-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: to že si sedíš na vedení neznamená že děláš v energetice. Jak by mi asi ten zákon pomohl kdybych se živil vybehavanim papírů?

    A ono je nad 10kWp u nás nelegální? Soustava se nehrouti ale ty brecis že je energetická krize...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WARBABY8: AFAIK zvolili 50 kWp podle modelu nemeckyho. No a jestli ti chybi reseni komunitni vyroby, tak to se v zakone ma taky objevit. Kdovikdy. Nebo mas na mysli jeste neco dalsiho?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: jsem fanousek fotovoltaiky, ekonomika by se do lasky nemela plest :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Pochopil, ale proste se budes muset zivit necim jinym, ne vybehavanim lejster pro lidi jako jsem ja.

    Taky delam v energetice jako spousta lidi NYXu, a...? FVE je legalni nad 10 kWp snad vsude po svete mimo CR a budes v soku, ale soustava se jim nehrouti.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: došly argumenty tak mám vypadnout? Tak aspoň že jsi svou ubohost přiznal.

    Asi si nepochopil že jsem z oboru a mě osobně ten zákon vyhovuje. Brečet budou lidi jako ty, co tomu momentálně tleskaji.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: LAUNCHER: Aneb: "640K ought to be enough for anybody."
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Promin, ale to je pro Tebe tak neresitelny problem skocit ze skaly a nezaclanet?

    Tohle je board solarni technika, ne "bojujeme proti solarni technice". Ten najdes jinde, pouzij hledani.

    Nastesti bude nejmene 20 kWp, takze tvoje nazory a dojmy vis jak.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: a to má i nejakej ekonomickej podklad nebo je to jen osobní rozhodnutí?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: promiň ale to je pro tebe stavební povolení a licence tak neřešitelný problém že ti to brání vybudovat fve za více než mega? Já osobně vidím zasadnejsi problémy úplně někde jinde.

    Upřímně mě osobně ten nový zákon nevadí. Naopak, ale vím že to z globálního pohledu je špatně. Jinak proč si myslíš že ta krize je. Lidi z oboru věděli že to přijde, jen se nečekalo že Putin bude kokot a urychlí to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam