• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Do konce jsem to dočetl ale ta značka mi nic neříká a dělá hromadu věcí. O čem konkrétně mluvíš a v jakém zapojení?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Zkus docist ten muj dotaz do konce :D Shelly krabicka (500 Kc) + HomeAssistant (0 Kc). Podle toho kolik tece do baterky nebo na kolik je nabita se muze zapnout/vypnout bojler. Tepelne cerpadlo (topeni/chlazeni) bude take napojene do HASS naprimo, auto uz tam mam. Kazda dalsi integrace je v podstate dalsich 500 Kc pokud je potreba Shelly krabicka nebo 0 Kc pokud se to umi napojit na HASS primo.

    Jedine, co WattRouter umi navic oproti Shelly je PWM, ktere stejne nevim na co bych vyuzil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BTW kde levně nakupovat ty kotvící prvky a hliníkové lišty na FVE? pokud by si to člověk dělal sám? Kde mi konkrétně o vlnitý plech Lindab předpokládám kotvení do latí...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Update: Strecha snese 18 kWp. Ale máme problém sehnat na tohle asymetrický střídač s podporou baterie. Takže bude asi jen 12 kWp. Do dvou nebo do symetrického se mi nechce, mam to primarne jako hračku. Je to škoda. Třeba někdy příště.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: A jak by jsi to vyřešil jinak? nechci od toho nic víc než 1. nabíjet baterii 2. přepnout na ohřívání bojleru a teprve za 3. to vracet do sítě.

    A tedy za 0. přímá spotřeba, to je snad jasné.

    Tohle je naprosto jednoduchý požadavek a nevím proč je k tomu potřeba wattrouter, když by to mohl dělat rovnou ten hybridní měnič... ale já nic takového nenašel...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: To chapu, ale na to neni potreba WattRouter.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Já s píše nechápu proč to není součást toho hybridního měniče? Přesně tam je to totiž potřeba.

    ELIJEN: Zrovna jen ten Bojler je naprosto zásadní a ušetří víc než celý zbytek soustavy za zlomek ceny.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zalezi ci budes chciet dotaciu, pokial ano, tak budes musiet pravdepodobne pouzit nieco zo schvaleneho zoznamu zariadeni, ale neviem ci to este stale takto plati, v roku 2018 to tak bolo
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: No jestli je to nejakej proprietary shit, tak bych ho ani nebral. Propojeni s HASS beru jako samozrejmost.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zalezi ako ten striedac komunikuje, ja som skusal najst nejake API k tomu mojmu goodwe, zeby som si ztama vycital nejake hodnoty, ale nenasiel som ziadne navody, naproti tomu z wattrouteru viem tie hodnoty vycitat cez python, ma to ulozene v xml na svojom lokalnom webe

    file = urllib.request.urlopen('http://10.0.0.200/meas.xml')
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Predpokladam, ze z menice/baterie zjistim kolik se nabiji (= jakej je prebytek) a podle toho sepnu treba bojler. Mozna podcenuju komplexitu nastaveni celeho systemu ... nevim.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ELIJEN: ak tie krabicky vedia spocitat velkost a smer prudu medzi elmerom a domacim rozvadecom a vyhodnotit ci ide o odber alebo uz o prebytok, tak si to mozes postavit aj na tom, takto mas akurat hotove riesenie, ktore obsahuje aj ovladacie rozhranie a logovanie a take tie veci
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Dotaz na WattRouter:

    Co konkretne je jeho nejvetsi plus? Je vubec potreba, kdyz realne bude spinat jen par veci? Napada me bojler, nabijecka na auto a mozna ohrev/filtrace bazenu. Prijde mi, ze tohle vsechno se da udelat pres Home Assistant a par krabicek Shelly nebo podobnych relatek, ktere muzou byt primo v rozvadeci. Co mi unika?
    FOGI
    FOGI --- ---
    KOOTCHA: já mám stejný dilema
    imo tam prostě musíš nechat v provozu ty komponenty, který ti "zaplatil" stát. nemůžeš vyhodit měnič a dát větší, ale určitě můžeš pořídit další. stejně s panelama
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    FOGI: ja se ale ptam, jestli kdyz ten system jeste dodatecne na vlastni naklady rozsirim, jestli to je poruseni podminek dotace. Kazdopadne dobry vedet, ze opravdu kontrolujou.
    FOGI
    FOGI --- ---
    KOOTCHA: v podmínkách dotace je udržení systému v provozu po dobu 10 let
    teda v r.2018 to tak bylo a kontrolu fyzickou u mě opravdu dělali
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: To je tedy fakt dobrá kokotina. To je důvod proč chci kvůli dotacím jít raději do vratky distributorovi. Ne že by mě šlo o prachy ale co s tou letní nevyužitou energií?
    Ty panely jsou skoro za cenu dotace, tedy byla by škoda to nevyužít a proto přemýšlím o 9kWp, které mě posunou do soběstačnosti po mnohem delší část roku.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MARASAN: Tak to víš, že by udělali. Ale mě by zajímalo, jestli je to problém pro udržitelnost tý dotace. Z mýho pohledu mám od státu dotaci na systém s menším výkonem, ten tam je a já ho rozšířím, tak snad by to pro ten účel přechodu k obnovitelnejm zdrojům mělo být spíš ku prospěchu. Ale nevim, jestli to nebude pro úřednictvo spíš problém. Tak by mě zajímalo, jestli to někdo neabsolvoval.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOOTCHA: a neudelaji ti dalsi panely jednoduse dodavatele po dohode s druhou fakturou? Neverim, ze nekdo z dotacni kancelare prijde merit panely.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak jsem dneska podepsal smlouvu na malej solární systém na TUV. Nechtěl jsem to bastlit sám, tak to mám přes dotaci a firmu, ale protože ten dotační systém je takovej blbej a je tam nastavenej minimální poměr mezi objemem ohřejvaný nádoby a kWp FVE musí být 80. Takže na 1kwp elektrárny je 80L bojler a při 160 L já nemůžu (2,2kw) spirálu dostatečně nakrmit po většinu roku.

    A ta se chci zeptat, jestli jste někdo neřešil, jestli je nějakej právní problém v rozšíření dotovaný fve na vlastní náklady. Střídač mám naddimenzovanej. Nechal bych tam dát jen delší AL konstrukci a časem přidal 2 další panely.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam